Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

324 metrov vysoký "plávajúci lapač vetra" môže napájať až 80 000 domov

324 metrov vysoký "plávajúci lapač vetra" môže napájať až 80 000 domov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nórsky systém Wind Catching Systems (WCS) zaznamenal veľkolepý debut kolosálnym plávajúcim poľom veterných turbín, ktoré môžu generovať päťnásobok ročnej energie najväčšej veternej turbíny na svete, a zároveň dostatočne znížiť náklady, aby boli okamžite konkurencieschopné.

Tieto obrie plávajúce mriežky s výškou 324 metrov majú osadených množstvo menších turbín (na prezentovaných snímkach ich je 117) v rozloženom útvare. Mriežka s turbínami je umiestnená na plávajúcej plošine, ktorá je ukotvená k morskému dnu pomocou zavedených postupov z ropného a plynárenského priemyslu.

Len jedno z týchto polí môže pokryť až dvojnásobnú plochu najväčšej konvenčnej veternej turbíny na svete 15 MW Vestas V236. Menšie rotory by mohli oveľa lepšie fungovať pri rýchlostiach vetra nad 40 až 43 km / h. Podľa spoločnosti WCS je celkovým efektom 500-percentné zvýšenie ročného energetického výkonu, pričom každé pole poskytuje dostatok energie na prevádzku až 80 000 európskych domácností.

Jeden plávajúci systém veternej elektrárne Wind Catching Systems by mohol napájať 80 000 európskych domácností.

Namiesto použitia masívnych samostatných komponentov sú tieto „plávajúce lapače vetra“ vyrobené z menších kusov, s ktorými sa pracuje oveľa ľahšie. Po nainštalovaní plávajúcej základne sa dá zvyšok zostaviť bez použitia žeriavov alebo špecializovaných plavidiel. Konštrukcia mriežky pritom umožňuje ľahký prístup pre údržbu. Spoločnosť WCS tvrdí, že tieto polia sú pripravené až na 50-ročnú životnosť, na rozdiel od 30-tich rokov životnosti jednej veľkej veternej turbíny.

Vizuálizácia, ktorá vytvára predstavu o mierke 324 metrov vysokého systému

WCS chce začať s dodávkou veternej energie na mori hneď pri debute a hoci je to stále relatívne drahý spôsob výroby elektriny, najmä v porovnaní s veternou a slnečnou energiou na pevnine, stále by tento systém mohol šetriť náklady za veternú energiu získanú z mora. Spoločnosť tvrdí, že jej predpoklady sú založené na počiatočnej veľkosti inštalácie, s jej postupným zväčšovaním bude systém výrazne ekonomickejší.

Spoločnosť má podporu investičných spoločností North Energy a Ferd a túto technológiu vyvinula v spolupráci s dodávateľom morskej veternej energie Aibel a IFE (Inštitút pre energetické technológie). Spoločnosť WCS ešte nezverejnila ďalšie podrobnosti o prototypoch alebo prvých inštaláciách, takže aj keď systém vyzerá na legitímnu technológiu, zdá sa, že si na potvrdenie jej funkčnosti budeme musieť ešte nejaký čas počkať.

Ukážka ukotvenia plávajúcich plošín systému Wind Catching Systems.