Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Moderné technológie pomôžu rýchlo lokalizovať výpadok dodávky elektriny

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
16. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi dnes nie je veľa technológií, ktoré by dokázali fungovať bez elektriny. Ak teda jej dodávka v domácnostiach občas vypadne, mnohí sú bezradní. Nežiaduce odstávky môžu mať viacero príčin. Zisťovanie, kde presne a prečo k nim došlo, tak nemusí byť jednoduché a najmä ide o čas. Aj preto sa Východoslovenská distribučná pustila do unikátneho projektu, v ktorom využíva moderné technológie na rýchlu lokalizáciu poruchy.

Nájdenie miesta poruchy je kľúčovým prvkom v skrátení času potrebného na obnovu dodávky elektriny. Východoslovenská distribučná na to využíva moderné technológie.

„Stotisíc nainštalovaných inteligentných elektromerov využívame na meranie spotreby, diaľkový odpočet, diaľkové odpájanie a pripájanie odberateľov. No ako jediní na Slovensku sme ich využili aj na lokalizáciu poruchy,“ hovorí Slavomír Veseleňák, Východoslovenská distribučná.

V tomto smere pomáha distribučnej spoločnosti kombinácia digitalizovanej sústavy, teda fyzickej infraštruktúry, a jej použitie na komunikáciu s modernými zariadeniami, ktoré už spotrebiteľ má. No a k tomu pridáva aj analýzu získaných dát.

„Inteligentné meradlá IMS dokonca dokážu pomocou internej komunikačnej nadstavby a dátovej analytiky napovedať, či je porucha v distribučnej sústave alebo v domácej či firemnej elektroinštalácii. Výrazne to skracuje dobu odstránenia neželaného stavu, čo asi najviac poteší odberateľa.“

Celý systém funguje pomocou interných nadstavbových IT funkcií s názvom Pinger a Eventer. Tie dokážu na požiadanie alebo aj spontánne oznámiť poruchu alebo dokonca už aj príznaky nekvality, ktoré by mohli po určitom čase prerásť do väčších rozmerov.

„Funguje to tak, že cez IMS elektromer dokážeme pingnúť, teda doslova sa opýtať hociktorej vetvy distribučnej sústavy, akom stave sa momentálne nachádza. Z veľkej časti to nahradilo zbytočné výjazdy eletromontérov do terénu. Už netreba, aby najskôr fyzicky zisťovali, o čo ide, a až potom mohli konať.“

Celý systém funguje aj bez toho, aby boli prvky IMS nainštalované u každého jedného spotrebiteľa. Technológia si vystačí len s niekoľkými prístrojmi, na každom vývode z trafostanice.

„Štatistickými a logickými metódami vieme potom s vysokou pravdepodobnosťou a veľmi presne určiť miesto poruchy. A dokonca aj to, či si s ňou dokáže poradiť priamo spotrebiteľ, alebo nás k tomu potrebuje.“

Každý jeden IMS elektromer je tak nielen sofistikovanejším meradlom spotreby, ale aj živým komponentom digitálnej informačno-dátovej mapy, ktorá prináša informácie o momentálnej kvalite a dostupnosti elektriny. Východoslovenská distribučná zároveň využíva dáta z optických sietí, technické dáta geografického informačného systému, ako aj ďalšie informácie z inteligentných prvkov, ktoré doslova nalieva do svojich dátových jazier.

„Tieto naše Big dáta sú najkvalifikovanejším vstupom pre plánovanie, strategické alebo operatívne rozhodnutia, ktoré v konečnom dôsledku slúžia na zlepšovanie kvality distribúcie elektriny, služieb a komunikácie s používateľmi distribučnej sústavy.“

Samotné údaje sú pre distribučnú spoločnosť zdrojom aj pri analýzach a predikciách obrovského trhu s elektrinou a jeho kapacitných potrieb. Distribučná spoločnosť tak bez ďalších veľkých investícií do technológií dokáže lepšie poznať stav nielen na úrovni veľmi vysokého a vysokého napätia, ale už aj na nízkonapäťovej úrovni, na ktorú je už pripojená koncová domácnosť i malá firma.

„Big dáta využívame na zvyšovanie komfortu našej 650 tisícovej základne odberateľov. Presné a rýchle informácie o výpadkoch, či plánovaných prerušeniach, ktoré sa spájajú s investíciami do siete, zdieľame s odberateľmi cez portál vypadokelektriny.sk.“

Portál vznikol ako ďalší evolučný prvok v snahe informovať a spolupracovať so spotrebiteľom pri riešení výpadkov elektriny tak, aby boli čo najskôr odstránené. Len niekoľkými klikmi, či už cez stolný počítač alebo smartfón, dokáže odberateľ lokalizovať presné miesto, v ktorom registruje poruchu. A rovnako zistí aj to, ktoré poruchy už distribučná spoločnosť eviduje a pracuje na ich odstránení.

„Snažili sme sa, aby bol web používateľsky veľmi jednoduchý, no presný a vždy s aktuálnym zdrojom informácií. Je za tým obrovská vlna digitalizácie a automatizácie, ktorou sme si prešli,“ dodáva Slavomír Veseleňák, Východoslovenská distribučná.

Po novom tak odberateľ energie už nemusí čakať na pripojenie s poruchovou linkou, či pátrať po informáciách inde. Stránka je plne synchronizovaná s dispečerským systémom distribučnej spoločnosti. Technológie teda výrazne pomohli pri oznamovaní porúch a aj pri ich lokalizácii. I vďaka tomu dokáže Východoslovenská distribučná rýchlo zasiahnuť a v krátkom čase obnoviť dodávku elektrickej energie.