Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšia pobrežná veterná elektráreň na svete začala vyrábať elektrinu

Najväčšia pobrežná veterná elektráreň na svete začala vyrábať elektrinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri pobreží Veľkej Británie bola spustená veterná elektráreň v bezprecedentnom rozsahu, pričom dánska energetická spoločnosť Orsted oznámila, že Hornsea 2 už vyrobila svoju prvú energiu. Očakáva sa, že bude plne funkčná budúci rok ako najväčšia veterná elektráreň na mori na svete a poskytne dostatok energie pre viac ako 1,3 milióna domácností vo Veľkej Británii.

Projekt pobrežnej veternej elektrárne Hornsea 2 bol schválený už v roku 2016 ako doplnok k projektu Hornsea 1, ktorý sa dostal do komerčnej prevádzky minulý rok ako najväčšia pobrežná veterná elektráreň na svete so 174 veternými turbínami a kapacitou 1,2 GW, ktorá poskytuje energiu pre viac ako jednej miliónov britských domovov.

Očakáva sa, že pobrežná veterná elektráreň Hornsea 2 poskytne dostatok energie pre viac ako 1,3 milióna domácností vo Veľkej Británii.

Pobrežná veterná elektráreň Hornsea 2 sa nachádza 89 kilometrov od východného pobrežia Veľkej Británie a je vybavená 165 veternými turbínami Gamesa s výkonom 8 MW od spoločnosti Siemens. Pobrežná rozvodňa a reaktívna kompenzačná stanica boli inštalované v októbri tohto roku, čo operátorovi Orsted umožnilo dosiahnuť prvý výkon elektrárne.

Po úplnom dokončení bude Hornsea 2 posielať veternú energiu späť na pobrežie cez viac ako 800 kilometrov kabeláže, ktorá sa pripojí k národnej sieti v dedine Killingholme. Spolu so súrodencom Hornsea 1 by veterné farmy mali poskytnúť dostatok energie pre viac ako 2,3 milióna domácností. Pracuje sa aj na projekte Hornsea 3, ktorý minulý rok získal súhlas na rozvoj a bude zásobovať energiou viac ako dva milióny domácností, a projekt Hornsea 4 už je momentálne vo fáze plánovania.

Projekt Hornsea 2 obsahuje 165 veterných turbín Gamesa od spoločnosti Siemens s výkonom 8 MW.