Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Prahe sa prezentovali komplexné riešenia siete Sigfox pre internet vecí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Príjemný deň priatelia, aj vám už chýbal ten výstavný ruch potom, čo sa zavreli brány podujatia IFA 2017? Nevadí. Otvorili sa ďalšie výstavné brány. Tentoraz na podujatí Sigfox World IoT Expo. Práve táto výstava priniesla pohľad do zákulisia fungovania Internetu vecí. siete, senzory, rôzne zariadenia. To všetko sa tu dalo vidieť a to najzaujímavejšie, ako inak, máme opäť pre vás.

Francúzsky Sigfox stojí za jednou z najvyspelejších sietí pre IoT, teda pre Internet vecí. Jej slovenskú časť buduje SimpleCell Networks Slovakia. Ekosystém siete sa pritom neustále rozširuje a inovatívne spôsoby využitia zariadení v Internete vecí priťahujú čoraz viac firiem, dokonca aj zo Slovenska. Niektoré z nich sa stretli práve na výstave Sigfox World IoT Expo.

„Sigfox Expo je prvá výstava svojho druhu, kde sa zišli všetci operátori, ktorí prevádzkujú Sigfox sieť, a viac ako 400 partnerov. Kde môžete vidieť stovky rôznych riešení, ktoré sú možné nasadiť už zajtra. Tešíme sa, že sa zúčastnilo 6 slovenských spoločností, ktoré už teraz vyvíjajú produkty pre sieť Sigfox a pribúdajú ďalšie. Vieme o ďalších spoločnostiach, ktoré pripravujú riešenia pre rôzne oblasti,“ hovorí pán Martin Komínek, SimpleCell Networks Slovakia.

Sigfox pritom neustále buduje IoT sieť v nových krajinách, a to aj preto, že cíti podporu zo strany vývojárov zariadení pre túto sieť. Vidieť sa to dalo aj na samotnej výstave.

„Sieť Sigfox je pripravená na milióny a milióny zariadení. A ako ste mohli vidieť, sú tu už teraz stovky riešení, ktoré prichádzajú, ako sme povedali trackovanie, je to fyzická bezpečnosť, sú to desiatky parkovacích riešení, ktoré sú teraz k dispozícii, odpočty plynu, elektriny, vody. Tých riešení je strašne veľa,“ dodáva pán Martin Komínek, SimpleCell Networks Slovakia.

Samotný Sigfox neprišiel do Prahy na prázdno. Priniesol si niekoľko zaujímavých noviniek.

„Jednou z nich je služba Monarch, ktorá umožní používanie rovnakých zariadení v každom kúte sveta. Ďalej máme geolokačný systém Atlas pre vyhľadanie zariadení po celom svete za nízke náklady a s minimálnou spotrebou energie. Chystáme tiež zariadenie pre IoT s cenou do 20 centov,“ hovorí pán Ludovic Le Moan, CEO, Sigfox.

Služba Monarch prostredníctvom aktualizácie firmvéru v zariadeniach dokáže zmeniť unikátne rádiové frekvencie v takom rozsahu, aby mohlo zariadenie pracovať bez ohľadu na to, v akej krajine sa nachádza. Hodí sa to napríklad pre zistenie polohy zariadenia.

„Sieť Sigfox umožňuje naozaj celosvetové pokrytie a umožňuje trackovať zásielku zo Singapúru napríklad do Francúzska, aby prepravná spoločnosť vedela práve v danú chvíľu, kde sa nachádza samotný kontajner,“ hovorí pán Martin Komínek, SimpleCell Networks Slovakia.

V blízkej budúcnosti sa Sigfox chystá uviesť miniatúrny senzor pre Internet vecí, ktorý by nemal stáť viac ako 20 centov. Mohlo by to spustiť aj takú novú éru známeho direct marketingu.

„Už teraz si vieme predstaviť listovú obálku vybavenú naším senzorom, ktorý informuje o tom, či adresát zásielku otvoril. Niečo také poznáme z e-mailov, no vo fyzickom svete by to bolo prvýkrát,“ hovorí pán Ludovic Le Moan, CEO, Sigfox.

V Prahe sa prezentovali komplexné riešenia siete Sigfox pre internet vecí

No a čo sa týka budúcnosti, tak v tomto smere stojí za zmienku aj to, že siete Sigfox chcú využívať i satelity vo vesmíre.

„Testovali sme šírenie siete cez satelity a fungovalo to dobre. Hľadáme teraz satelitného operátora, aby sa sieť Sigfox mohla šíriť aj nad oceánmi alebo nad púšťami, napríklad aj v takej Austrálii, čo je naozaj veľká krajina,“ uzatvára pán Ludovic Le Moan, CEO, Sigfox.

Raz sa tak možno dočkáme aj kompletného pokrytia celého sveta.

Nikto dnes nepochybuje o tom, že trh IoT je ešte len na začiatku svojej cesty. V každom prípade rozbiehajú sa firmy, mnohé z nich v Čechách aj na Slovensku. Vyrábajú zaujímavé produkty, ktoré nám majú uľahčiť život. A o potenciáli tohto trhu vie svoje aj analytik.

Internet vecí obsahuje celú škálu riešení. Spotrebitelia poznajú najmä rôzne nositeľné zariadenia alebo takzvané Smart Home senzory. No Internet vecí prináša výhody najmä v priemysle, energetike, logistike či v ďalších odvetviach.

„Vďaka tomu, ako nedávno došlo k zníženiu vstupných nákladov rôznych senzorov, vďaka tomu, ako sa výrazne rozšírila dostupnosť sietí, ktoré umožňujú v reálnom čase prenášať dáta z týchto senzorov, sa Internet vecí dá využiť k optimalizácii procesov v tých tradičných odvetviach, ktoré predtým elektroniku alebo internet využívali minimálne alebo aj vôbec,“ hovorí pán Jan Habermann, Credo Ventures.

Aj keď je Internet vecí ešte len na začiatku, už teraz má, aj podľa odborníkov, vekú budúcnosť pre mnohých.

„Ja osobne nemám pochybnosť o tom, že ten trh sa bude vyvíjať pozitívne, že sa stane veľmi významným trhom pre všetkých hráčov. Ako pre investorov, tak pre firmy, ktoré riešenia IoT poskytujú, tak pre firmy, ktoré IoT využívajú,“ dodáva pán Jan Habermann, Credo Ventures.

S rastúcim počtom zariadení v ekosystéme Internetu vecí a s možnosťami ich využitia súvisí aj silnejúci dopyt po globálnom pokrytí. Práve na výstave Sigfox World IoT Expo v Prahe sa Francúzi pochválili rozšírením pokrytia o štyri nové krajiny. Sieť Sigfox sa tak nachádza už v 36 krajinách, z ktorých 17 je pokrytých celonárodne, vrátane Slovenska. V blízkej budúcnosti sa pritom chystá masívne rozšírenie do ďalších krajín.

„Do polovice roka 2018 by malo byť našou sieťou plne pokrytých až 60 krajín. Ak to môžem tak zjednodušene povedať, v roku 2018 bude pokrytý už celý svet,“ uzatvára pán Ludovic Le Moan, CEO, Sigfox.