Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzory v IoT sieti Sigfox chcú pomáhať s výmenou vzduchu aj na našich školách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sieť Sigfox sa rozhodol využiť aj český výrobca rekuperačných jednotiek Wafe, ktoré slúžia pre nútenú výmenu vzduchu.

IoT senzory v tomto prípade zberajú informácie o teplote, vlhkosti a ďalších dôležitých fyzikálnych parametroch.

„Sigfox nám umožňuje vzdialenú správu alebo monitoring týchto dát aj tam, kde nie je napríklad možné pripojenie cez Ethernet alebo je zložitá montovať akúkoľvek inú konektivitu,“ hovorí pán Kryštof Hon, Wafe.

Spoločnosť Wafe dokonca vyvinula riešenie rekuperácie, ktoré je zamerané priamo na triedy v školách. Tie si totiž prešli v poslednom období masívnym zateplením, no ukázalo sa, že okrem tepla žiaci potrebujú aj čerstvý vzduch.

„Každá trieda má v podstate svoju rekuperačnú jednotku, ktorá ventiluje, dostáva tak dostatok kyslíku k študentom a zachováva teplo, ktoré tá škola chcela zachovať tým zateplením.“

Senzory v rekuperačných jednotkách navyše dokážu používateľom poskytnúť informácie o stave vzduchových filtrov. Ich pravidelná výmena je totiž dôležitá nielen zo zdravotného hľadiska, no znižuje aj opotrebenie ventilátorov v jednotke.

„Takže napríklad pán školník, keď má rekuperáciu v školských triedach, tak sa môže pozrieť cez webový prehliadač na jednoduchý prehľad všetkých rekuperačných jednotiek a vidí tam, ktorá úž má zanesený filter, a ktorá nie. Výrazne to tak zjednodušuje správu,“ dodáva pán Kryštof Hon, Wafe.

Senzory v IoT sieti Sigfox chcú pomáhať s výmenou vzduchu aj na našich školách