Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Počet útokov na IoT zariadenia sa počas roka viac než zdvojnásobili

Počet útokov na IoT zariadenia sa počas roka viac než zdvojnásobili
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas prvých šiestich mesiacov tohto roku, honeypoty spoločnosti Kaspersky (čiže špeciálny softvér, ktorý imituje zraniteľné zariadenia) zaznamenali viac ako 1,5 miliardy útokov na zariadenia internetu vecí (IoT). Ide o dvojnásobok počtu útokov v porovnaní s predchádzajúcim polrokom.

Zariadenia internetu vecí, ako sú napríklad inteligentné hodinky, zámky dverí, fitness trackery a mnohé ďalšie, sú všade okolo nás. Podľa trhových analytikov so zameraním na IoT zariadenia sa každú sekundu k internetu pripojí 127 nových zariadení. Ich široká dostupnosť priťahuje pozornosť nadšených používateľov aj kyberzločincov. Na sledovanie a prevenciu útokov na inteligentné zariadenia odborníci spoločnosti Kaspersky využívajú tzv. honeypoty, čo je špeciálny softvér, ktorý imituje zraniteľné zariadenie. Honeypoty sú nasadené verejne na internet, pričom napodobňujú skutočné zariadenia a v podstate fungujú ako pasce na útočníkov, ktorí sa na takéto zariadenia zameriavajú.

Podľa analýzy údajov zozbieraných z honeypotov spoločnosti Kaspersky, počet útokov na zariadenia internetu vecí stabilne rastie. V prvom polroku 2021 sa celkový počet pokusov napadnutia IoT zariadení vyšplhal na 1 515 714 259, zatiaľ čo počas predchádzajúcich šiestich mesiacov tento počet dosiahol úroveň 639 155 942. Vo väčšine prípadov pokusy o pripojenie využívali protokol telnet (používa sa na vzdialený prístup k zariadeniu a jeho správu); zvyšok využíval SSH a web.

Celkový počet pokusov napadnutia IoT zariadení rozdelený podľa typu honeypotu.

Kyberzločinci, ktorí sa zameriavajú na zariadenia internetu vecí, vždy aktualizujú svoje nástroje. Experti spoločnosti Kaspersky zdôrazňujú, že čoraz viac exploitov je zneužívaných kyberzločincami a infikované zariadenia sa okrem tradičných DDoS útokov používajú aj na krádež osobných údajov a ťažbu kryptomien.

„Keďže sa zariadenia internetu vecí, od inteligentných hodiniek až po inteligentné domáce príslušenstvo, stali nevyhnutnou súčasťou nášho každodenného života, kyberzločinci šikovne presmerovali svoju pozornosť na túto oblasť. Vidíme, že akonáhle záujem používateľov o inteligentné zariadenia vzrástol, zintenzívnili sa aj útoky. Niektorí ľudia sa domnievajú, že nie sú pre hackerov príliš zaujímaví, no na základe našich pozorovaní sa útoky na inteligentné zariadenia počas minulého roka zintenzívnili. Väčšine týchto útokov sa dá predísť, preto používateľom inteligentného domáceho vybavenia odporúčame, aby si nainštalovali spoľahlivé bezpečnostné riešenie, ktoré im pomôže zostať v bezpečí,“ komentuje Dan Demeter, bezpečnostný expert spoločnosti Kaspersky.

Na to, aby ste si zabezpečili vaše zariadenia, spoločnosť Kaspersky odporúča:

• Čo najskôr si inštalujte aktualizácie firmvéru, ktorý používate. Odhalené zraniteľnosti je možné opraviť prostredníctvom záplat v rámci aktualizácií.

• Vždy zmeňte predinštalované heslá. Ak je to možné, používajte zložité heslá, ktoré obsahujú veľké aj malé písmená, číslice a symboly.

• Zariadenie reštartujte hneď, ako sa vám zdá, že sa správa divne. Môže to pomôcť odstrániť existujúci malvér, ale nezníži to riziko ďalšej infekcie.

• Preskúmajte a vyberte si také bezpečnostné riešenia, ktoré pomáhajú chrániť ekosystémy internetu vecí, ako napríklad Kaspersky Smart Home Security. Viac informácií o službe Kaspersky Smart Home Security a ponuke VAS spoločnosti Kaspersky pre telekomunikácie nájdete na stránke spoločnosti Kaspersky.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Kaspersky).

(Zdroj: Tlačová správa Kaspersky)