Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Je extra rýchle nabíjanie mobilu pre batériu škodlivé?

Je extra rýchle nabíjanie mobilu pre batériu škodlivé?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo vreckách nosíme prenosné zariadenia, ktorých výkon sa vyrovná pár rokov starým pracovným notebookom. Pritom sú moderné smartfóny napájané len niekoľko milimetrov hrubou plackou. Hoci by všetci privítali smartfóny s batériou, ktorá na jedno nabitie vydrží aj týždeň, ako sme boli zvyknutí pri tlačidlových mobiloch, zatiaľ to pre ich výkon a nároky displejov nie je možné. Výrobcovia tak namiesto dlhej výdrže ponúkajú čoraz rýchlejšie nabíjanie.

Batéria v mobile je plná meniacich sa požiadaviek. So stúpajúcim výkonom mobilov stúpala aj nominálna kapacita batérií. Čiže aj keď mal smartfón väčšiu batériu, pre jemnejší a väčší displej a výkonnejší procesor v podstate aj tak vydržal na jedno nabitie približne jeden deň. Ešte pred 3-4 rokmi na deň fungovania stačila aj najvýkonnejším mobilom batéria s kapacitou okolo 3 000 mAh. Dnes sa štandardom s približne rovnakou reálnou výdržou stali Li-Ion a Li-Pol batérie s kapacitou 4 000 až 5 000 mAh.

V praxi to pri niektorých modeloch znamená plné nabitie mobilného telefónu za pár minút. Kým si dopijete rannú kávu, vaše zariadenie je pripravené na každodenné výzvy. Rýchle nabíjanie však nie všetci vnímajú ako výhodu a často so sebou prináša názory, že skracuje životnosť smartfónu.

Pokiaľ váš doterajší mobil podporoval 25W nabíjanie a zrazu tu sú modely, aké ponúka napríklad séria Xiaomi 12 so 120W nabíjaním, môžu prirodzene vyvstať otázky o škodlivých vplyvoch na batériu. “Tieto obavy však nie sú na mieste, batéria je pred poškodením z rýchleho nabíjania chránená na viacerých úrovniach,” hovorí Lýdia Žáčková, marketing a PR manažérka Xiaomi Slovensko.

Evolúcia rýchlosti nabíjania.

- Údaj o rýchlosti nabíjania je maximálna a nie konštantná hodnota, ktorú zariadenie dosiahne v začiatkoch nabíjania prázdnej batérie. S napĺňaním kapacity klesá aj rýchlosť nabíjania.

- Hoci sa samotná technológia anódy a katódy nemení, výrazne za zmenili systémy správy napájania v moderných smartfónov, vrátane použitia umelej inteligencie na predpokladanie ideálneho nabíjania.

- Najnovším trendom je duálne nabíjanie. Xiaomi ho používa už od minuloročného modelu Xiaomi 11T. To spočíva v rozdelení batérie na dve samostatné bunky. Takže v praxi sa nenabíja jedna 5 000 mAh batéria výkonom 120W, ale dve 2 500 mAh batérie, každá výkonom 60W.

- Rýchlemu a bezpečnému nabíjaniu pomáhajú aj ďalšie technológie ako napríklad Multiple Tab Winding. Ide o použitie viacerých anód a katód v batérii, čím sa znižuje odpor, cesta prúdenia elektrónov a lepšie udržiava správna teplota. Alebo Mi-FC, ktorá presne meria prúd a voltáž počas nabíjania a dovoľuje rýchlejšie napájanie aj pri naplnení sa kapacity.

- O rýchle a hlavne bezpečné nabíjanie starajú rôzne kontrolné technológie a systémy. V nových Xiaomi telefónoch sú ich až desiatky. Od ochrany proti príliš nízkej aj vysokej teplote pri nabíjaní a vybíjaní, dvojitej ochrany prepätia, automatického vypnutia pri prehriatí, kontroly napätia a prúdu cez USB až po ochrany proti celkovému prepätiu alebo prehriatiu nabíjacieho adaptéra.

- Práve preto výrobcovia odporúčajú používať pribalené alebo oficiálne overené adaptéry a tiež nabíjacie káble. Aj na nich záleží.

“Treba pamätať, že rýchlosť nabíjania je len taká rýchla, ako najpomalšia súčasť reťazca. Mobil podporujúci maximálne 45W nabíjanie sa bude touto rýchlosťou nabíjať aj pri použití adaptéra s podporou 120W nabíjania,” dodáva L. Žáčková zo Xiaomi Slovensko.

A opačne. Spätnej kompatibility sa už dnes nie je potrebné báť. Aj práve kúpenú novinku nabijete dva roky starým adaptérom. Samozrejme od renomovaného, ideálne rovnakého výrobcu.

Technológia duálneho nabíjania Xiaomi.

- V neposlednom rade pomáha aj softvér. Napríklad rôzne systémové aplikácie, ktoré sledujú, ako zvykne používateľ svoj mobil nabíjať. Ako je známe, najzdravšia je batéria nabitá v rozmedzí 20 až 80 percent. Tieto aplikácie sa napríklad vedia naučiť, že ak nabíjate telefón každú noc a vstávate o pol ôsmej ráno, tak mobil nabije napríklad len do 70 percent a nabíjanie preruší. Potom o pol siedmej spustí nabíjanie tak, aby pri zobudení bol mobil plne nabitý.

- Plné nabitie je u mnohých modelov smartfónov tiež tak trochu placebo. Výrobcovia práve pre dodržiavanie ideálnej úrovne nabitia zobrazia 100 percent, fyzicky však kapacita batérie nie je naplnená na doraz.

- Na zdravie, a teda životnosť, batérie má najväčší vplyv vysoká teplota. Počas nabíjania, ale aj počas používania. Výrobcovia aplikujú rôzne formy chladenia interných komponentov aj batérie. Xiaomi v nových modeloch od minulého roka napríklad používa okrem takzvaných výparných komôr aj vrstvu grafénu a dizajn dovoľujúci čo najefektívnejší odsun prebytočného tepla mimo šasi mobilu.

Rýchle nabíjanie vzbudzovalo obavy pri každom technologickom pokroku. Či už keď štandardné 5W nabíjanie nahradili novinky s 25W nabíjaním alebo keď prišli modely so 45W nabíjaním. Dnes už je na trhu niekoľko smartfónov so 120W napájaním, čo opäť prináša legendy o ničiteľoch batérií. Ako však skúsenosti ukázali, všetko funguje bez komplikácii a aj staršie modely s napríklad 65W nabíjaním si udržujú stále výbornú životnosť batérie. Pre dlhú životnosť vašej batérie stačí dodržiavať pár základných pravidiel:

- Používajte len dodávaný adaptér a nabíjací kábel, prípadne adaptér od overeného výrobcu.

- Neprehrievajte mobil, nenechávajte ho napríklad pri radiátoroch či ohrevných telesách, prípadne v aute na palubnej doske.

- Nie je nutné nabíjať mobil na 100 percent, ale hlavne nenechávajte mobil úplne sa vybiť. Ideálne je udržiavať ho v rozmedzí 20 až 80 percent.

Rozptyl tepla v smartfóne je zásadný.

(Zdroj: Tlačová správa Xiaomi)