Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém na čipe druhej generácie Apple debutuje v MacBook Air

Systém na čipe druhej generácie Apple debutuje v MacBook Air
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2020 spoločnosť Apple odhalila, že jej počítačové produkty sa chystajú nasledovať iPhony a iPady a budú používať vlastný systém na čipe M1. Teraz výrobca odhalil jeho nástupcu M2, ako aj prvé modely, ktoré budú využívať výrazné zvýšenie výkonu.

Úplne nový systém na čipe M2 sa môže pochváliť 5-nanometrovou technológiou druhej generácie s približne 20 miliardami tranzistorov, čo predstavuje až 25-percentný nárast oproti predchádzajúcemu modelu M1.

Výsledkom je údajne 18-percentný nárast výkonu viacvláknového osemjadrového procesora pri nižšej spotrebe energie, pričom Apple predpokladá, že systém na čipe M2 je schopný poskytnúť takmer dvojnásobný výkon „najnovšieho 10-jadrového čipu pre notebooky PC“ pri rovnakej spotrebe energie alebo takmer 90 % špičkového výkonu súčasnej generácie 12-jadrového čipu pre notebooky pri štvrtinovej spotrebe.

Systém na čipe M2 má 20 miliárd tranzistorov, čo je o 25 percent viac ako má M1.

Používatelia sa môžu tešiť aj na 35-percentný nárast grafického výkonu s možnosťou 10-jadrového GPU, ktorý sa tiež dokáže vyrovnať špičkovému výkonu M1-tky pri spotrebe len pätiny energie. A o neuveriteľných až 40 percent sa údajne zvýšila rýchlosť 16-jadrového Neural Engine, ktorý teraz dokáže spracovať až 15,8 bilióna operácií za sekundu.

Pamäťový radič údajne prináša 50-percentné zlepšenie šírky pásma zjednotenej pamäte (100 GB/s) v porovnaní s predchodcom, pričom k dispozícii je až 24 GB zjednotenej pamäte. Multimediálny engine teraz podporuje dekódovanie videa 8K H.264 a HEVC, zatiaľ čo video engine ProRes sa stará o viacero streamov videa 4K a 8K.

Apple tiež sľubuje „výnimočnú výdrž batérie“ zariadení postavených na novom systéme na čipe a prvými produktmi z jeho modelového radu, ktoré budú M2-jku mať, bude prepracovaný MacBook Air a aktualizovaný 13-palcový MacBook Pro.

Prepracovaný notebook Apple MacBook Air s novým systémom na čipe M2.

Nový MacBook Air je prvým produktom Apple, ktorý využíva certifikovanú recyklovanú oceľ, magnety jeho krytu teraz používajú recyklované prvky vzácnych zemín a jeho celohliníkový unibody kryt je vyrobený z recyklovaného hliníka. Vďaka kompletnej zmene dizajnu je tiež tenší. Má hrúbku len 11,3 mm a váži 1,24 kilogramu.

Vývojári zväčšili veľkosť displeja na 13,6-palcovú obrazovku Liquid Retina s LED podsvietením s natívnym rozlíšením 2 560 x 1 664 bodov pri 224 pixeloch na jeden palec a jasom 500 nitov. Stenčili sa aj rámiky okolo displeja.

Prepracovaný notebook Apple MacBook Air s novým systémom na čipe M2.

Vďaka systému na čipe M2 sa môžu používatelia tešiť na takmer 40-percentné zvýšenie výkonu pri práci vo Final Cut Pro a úprava obrázkov pomocou filtrov a efektov vo Photoshope by mala byť tiež až o 20 percent rýchlejšia. Čip je štandardne podporovaný 8 GB unifikovanej pamäte, ktorú je možné voliteľne rozšíriť až na 24 GB, a voliteľne je možné pripojiť až 2 TB úložisko.

Klávesnica Magic Keyboard je vybavená radom funkčných klávesov na celú výšku s Touch ID a k nej sa pripája veľkorysý trackpad. Model Air je vybavený dvoma portami Thunderbolt / USB 4, Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 6. Jeho nová Full HD kamera Face Time má väčší obrazový snímač ako predchádzajúci model a podporuje ju sústava troch mikrofónov so smerovaním lúča. K dispozícii je zvukový systém so štyrmi reproduktormi s podporou technológie Dolby Atmos a 3,5 mm audio konektor, ktorý zvládne požiadavky vysokoimpedančných slúchadiel.

Prepracovaný notebook Apple MacBook Air s novým systémom na čipe M2.

Integrovaná lítium-polymérová batéria s kapacitou 52,6 Wh poskytne až 18 hodín používania na jedno nabitie pri pomerne nenáročných úlohách, ako je prehrávanie filmov na Apple TV, alebo 15 hodín používania bezdrôtového internetu. K dispozícii je aj MagSafe na jednoduché pripojené nabíjanie a podpora 67-W rýchleho nabíjania cez voliteľný adaptér USB-C.

Jedinou zmenou 13-palcového MacBooku Pro je prechod na systém na čipe M2, ktorý by mal priniesť nielen výrazné zvýšenie výkonu, ale aj až 20-hodinovú výdrž batérie na jedno nabitie.

Nový notebook Apple MacBook Air bude od júla k dispozícii v štyroch vyhotoveniach za cenu od 1 199 dolárov, cena aktualizovaného 13-palcového MacBook Pro sa začína na 1 299 dolároch.

Aktualizovaný 13-palcový notebook Apple MacBook Pro s novým systémom na čipe M2.