Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

200 Mpx mobilný snímač Samsungu sa predvádza veľkou fotkou mačky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Samsung chce, aby sa svet stal svedkom sily jej plne vyzbrojeného a funkčného, no v podstate reálne nepotrebného 200-megapixelového mobilného fotografického snímača Isocell HP1. Vyfotila preto mačku a vytlačila ju vo veľkosti 1,5-násobku basketbalového ihriska.

Fotografia mačky, mohutné plátno s rozmermi 28 x 22 metrov vytlačené v 12 pásoch, teraz visí na boku budovy kdesi v Soule ako pomník pýchy spoločnosti Samsung, ktorá takto chce prezentovať schopnosti nového 200-megapixleového mobilného obrazového snímača.

Z diaľky vyzerá snímka ostro a jasne. No pri 300 bodoch na palec, čo je štandardné rozlíšenie pre väčšinu tlačových fotografií, by obrovský obrázok zo snímača Isocell HP1 s rozlíšením 16 384 x 12 288 pixelov mal reálne rozmery 139 x 104 centimetrov, ak by bol vytlačený bod po bode, a tento billboard je 20-krát väčší. Záver si teda môžete urobiť sami.

Mobilný obrazový snímač Samsung Isocell HP1 použitý na vytvorenie tejto snímky zatiaľ nie je integrovaný do smartfónov, ale môžeme očakávať, že ho čoskoro začnete vídať na vlajkových lodiach tohto výrobcu. A problémy s takto vysokým rozlíšením, najmä čo sa týka veľkosti nasnímaných fotografií, sú rovnaké ako tie, ktoré majú používatelia smartfónov Xiaomi, ktorá prvýkrát prekonala 100-megapixelovú bariéru.

Snímač Isocell HP1 ešte nie je súčasťou smartfónu, takže pri tejto snímke bol použitý priamo na doske plošných spojov.

Spoločnosť Samsung pritom tvrdí, že pri 200 megapixeloch bude elegantné si priblížiť snímky a budete tak môcť vidieť každý detail. No za takéto vysoké rozlíšenie bude treba zaplatiť cenu, ako už bolo spomínané. Budú potrebné procesory, ktoré si s týmito monštruóznymi súbormi poradia v primeranej rýchlosti. Bude potrebná väčšia vyrovnávacia pamäť, viac pamäte RAM a viac úložného priestoru v smartfóne. Pri každom odoslaní alebo zálohovaní snímky sa spotrebuje viac mobilných dát, nehovoriac o tom, že ak ju odosielate na sociálne siete, tieto služby aj tak snímku skomprimujú.

Fotografovanie na billboardy môže byť iná záležitosť, no profesionál radšej siahne po klasickom kvalitnom fotoaparáte a nie po smartfóne, takže ide vlastne len o veľkolepú a prehnanú propagáciu schopností fotoaparátu smartfónu.

200-megapixelová fotografia mačky bola zväčšená na 1,5-násobok veľkosti basketbalového ihriska.

Tak či onak, spoločnosť Samsung tlačí na super vysoké rozlíšenie a mobilný obrazový snímač Isocell HP1 sa tak zdá byť technickým úspechom s určitou hodnotou. No pre drvivú väčšinu používateľov smartfónov to má má pochybnú hodnotu. Video z tohto zvláštneho projektu si môžete pozrieť na začiatku článku alebo TU.