Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívny výrobca Vivo konečne prináša svoje smartfóny aj na Slovensko

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre nadšencov mobilov máme jednu veľmi dobrú správu. Jeden z najväčších výrobcov smartfónov na svete, Vivo, konečne prichádza aj ku nám na Slovensko. Ako technologický inovátor sa pritom môže pochváliť niekoľkými patentovými prvenstvami v oblasti vývoja smartfónov. Poďme sa teda spolu pozrieť, na aké moderné mobilné technológie sa už teraz môžu Slováci tešiť.

Vývojári čínskeho koncernu Vivo majú na konte hneď niekoľko inovácií, ktoré pomohli zmeniť smerovanie v odvetví smartfónov. Patrí sem napríklad model X5, ktorý sa vyznačuje tenkým telom s hrúbkou len 4,7 milimetra, či patent na snímač odtlačkov prstov, ktorý je integrovaný priamo v displeji.

„A teraz z posledných inovácií máme telefón s gimbalom, čo je stabilizácia hlavného fotoaparátu, veľmi výkonná, vhodná pre nakrúcanie videí alebo nočné fotky. V podstate vychádza to z optickej stabilizácie, ktorá tiež sa hýbe, je hardvérová. Toto tu je ešte o taký krôčik dopredu. Je tam pridaná 1 osa pre tú hlavnú šošovku, pre ten hlavný fotoaparát a hýbe sa to vlastne v troch osiach,“ hovorí Šimon Smutný, produktový špecialista, Vivo.

Práve na čo najlepšie zosnímané zážitky kladie Vivo dôraz. Aj preto sa medzi ním a známym výrobcom v oblasti optiky, spoločnosťou Zeiss, zrodila spolupráca. Spoločne pritom otvorili vývojárske laboratórium.

„Zeiss dodáva pre naše vlajkové telefóny šošovky a softvér, pretože dnes postprocesing pri fotení je veľmi dôležitý. Budeme uvádzať veľmi čoskoro novú vlajkovú sériu, kde tie šošovky budú naozaj exkluzívne. A samozrejme to nám veľmi pomáha pri zachytávaní svetla.“

Smartfóny Vivo sa môžu pochváliť nielen svojimi fotografickými schopnosťami, ale aj výkonnými procesormi či operačnou pamäťou s naozaj štedrou kapacitou. No zabezpečiť používateľovi plynulý chod jeho telefónu, aj keď sa už operačná pamäť pomaly zaplní, môže dopomôcť ďalšia zaujímavá technológia.

„Máme aj technológiu rozšírenej RAM u vyšších modelov, kde si ten telefón dokonca dokáže pri urgentných situáciách pomôcť z vnútornej pamäte. Časť si z nej odhryznúť, použiť ju ako RAMku a môže mať potom čo najviac spustených aplikácií. Ja môžem hrať o trocha náročnejšiu hru bez toho, aby som musel siahnuť vlastne napríklad po drahšom modeli.“

Vivo už teraz na Slovensko prináša viacero sérií svojich smartfónov, na čele s modelom V23, ktorý by mohol potešiť aj milovníkov selfie fotografií. A to dokonca i pri snímaní väčšej skupiny priateľov či rodinných príslušníkov.

„Tam je hlavná kamera, ktorá má 40-megapixelov a druhá je 8-megapixelová širokouhlá, práve na skupinové fotografie. A keď už sme u skupinových fotografiách, sú tam práve aj tie dve prisvetľovacie LEDky, aby tá selfie bola vždy čo najlepšia, aj keď som napríklad v miestnosti, kde nie je úplne toľko svetla.“

Zaujímavé je aj telo V23-jky. Jeho zadná časť je totiž pokrytá materiálom, ktorý dokáže účinne odolávať poškriabaniu, a to dokonca aj pri použití ostrého noža, čo sme si vyskúšali. Smartfón je k dispozícii v konzervatívnej čiernej farbe alebo potom aj so špeciálnym skleneným povrchom. A práve ten mení svoju farbu z teplej zlatej, ktorá prechádza do chladných a sviežich tónov.

„Zadné sklo, ktoré je mimochodom aj vytvrdené, tak je robené z niekoľkých vrstiev. A tieto vrstvy sú citlivé na UV žiarenie. Takže keď ten telefón zoberiem von na slniečko, tak mi zmení farbu práve vďaka tejto technológii a zo zlatej sa stane modrozelená. Tento efekt vydrží zhruba 5 minút, takže keď ho zasa dám do krytu alebo niekam do tieňa, tak zasa za 5 minút mám ten telefón krásne zlatý.“

Okrem série V by slovenských spotrebiteľov mohla zaujať aj rodina smartfónov radu Y. Sú to napríklad modely Y76 a Y55, ktoré sú vybavené 50-megapixelovým hlavným fotoaparátom a podporujú najmodernejšiu mobilnú sieť 5G. Používateľ si však môže zvoliť aj dostupnejšie smartfóny s podporou staršej 4G siete.

„Sú to modely Y21, 21s a 33. Tie majú rovnaký dizajn a práve niektoré sme urobili s matným zadným krytom a niektoré trošku lesklé. Je to potom v podstate 6 variant telefónov a vyberá si potom podľa farby a podľa použitej špecifikácie, podľa pamäti, podľa výkonnosti, podľa fotoaparátov.“

Aby mali smartfóny Vivo pre používateľov aj čo najdlhšiu úžitkovú hodnotu, výrobca nezabudol ani na zabezpečenie softvérovej podpory.

„Všetky modely, ktoré my uvádzame na Európsky trh, tak dostanú dve veľké aktualizácie Androidu za dve veľké verzie. A zároveň máme pripravené tri roky bezpečnostných záplat,“ dopĺňa Šimon Smutný, produktový špecialista, Vivo.

Vďaka použitým technológiám, zameraním sa na mobilnú fotografiu a pútavému dizajnu by sa teda smartfóny Vivo mohli stať obľúbenými pomocníkmi aj v našich končinách. A kto by čakal ešte niečo viac technologickejšie, určite sa dočká. Čínski vývojári sa totiž ešte v júni 2022 chystajú predstaviť novú vlajkovú loď, nabitú inováciami. No a tá rozhodne neunikne ani pozornosti relácie Svet technológií.