Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung vylepšuje 200 Mpx obrazový snímač fotoaparátu pre smartfóny

Samsung vylepšuje 200 Mpx obrazový snímač fotoaparátu pre smartfóny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok juhokórejská spoločnosť Samsung demonštrovala výkon svojho monštruózneho 200-megapixelového (Mpx) snímača fotoaparátu vytlačením fotografie mačky vo veľkosti billboardu zhotovenej smartfónom. Teraz začala hromadne vyrábať jeho nástupcu s názvom Isocell HP2.

Zaujímavé je, že spoločnosť Samsung sa rozhodla nezahrnúť svoj posledný 200-megapixelový modul snímača fotoaparátu do žiadneho z vlastných smartfónov uvedených na trh od oznámenia modelu Isocell HP1 v roku 2021. Napríklad smartfón Galaxy S22 Ultra mal najvyššiu rozlíšenie 108 megapixelov.

Zdá sa však, že sa to zmení, keďže sa všeobecne predpokladá, že pripravovaný model Galaxy S23 Ultra bude obsahovať 200-megapixelový hlavný fotoaparát, ktorý bude postavený práve na novom obrazovom snímači Isocell HP2.

Snímač HP2 má 200 miliónov 0,6-mikrometrových (µm) pixelov na 1 / 1,3-palcovom formáte. No práve technológia Tetra pixel-binning je tu pravdepodobne ešte pôsobivejšia než tento počet megapixelov.

Spojenie malých pixelov do väčších umožňuje zachytiť viac svetla a viac detailov, čo je užitočné najmä pri fotografovaní pri slabom osvetlení. Pri Tetra pixel-binningu sa 16 malých pixelov spojí do jedného relatívne veľkého 2,4 µm pixelu pre 12,5-megapixelové snímky, alebo sa štyri pixely spoja do jedného 1,2 µm pixelu pre vytvorenie 50-megapixelovej snímky alebo pre nakrúcanie 8K videa pri 30 snímkach za sekundu. Spoločnosť Samsung pritom uvádza výhody, ako je zníženie orezávania, širšie zorné pole a ostré filmové videá.

Nový 200-megapixelový obrazový snímač Isocell HP2 od spoločnosti Samsung sa už vyrába.

Funkcia Digital Slope Gain zvyšuje výkon HDR v režime 50 Mpx digitalizáciou analógového signálu v každom pixeli pomocou dvoch rôznych prevodných stupníc. Funkcia Smart-ISO Pro medzitým dokáže zlúčiť rôzne údaje o svetelnej citlivosti z jednej expozície a zostaviť 12,5-megapixelovú fotografiu alebo 4K / 60fps video v HDR.

Obrazový snímač HP2 sľubuje lepšiu rýchlosť a presnosť automatického zaostrovania v podmienkach slabého osvetlenia vďaka niečomu, čo Samsung nazýva ako Super QPD. HP2-jka sa môže pochváliť aj novou technológiou Dual Vertical Transfer Gate, ktorá má znížiť preexponovanie a zlepšiť reprodukciu farieb v jasne osvetlenom prostredí.

Spoločnosť Samsung uvádza, že obrazový snímač Isocell HP2 sa už masovo vyrába a nepochybne si nájde cestu do budúcich vlajkových smartfónov. Možno už v prichádzajúcom smartfóne Galaxy S23 Ultra.