Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google predstavuje svoj prvý skladací smartfón Pixel Fold

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prakticky od chvíle, keď Samsung v roku 2019 predstavil svoj prvý skladací smartfón Galaxy Fold, sa povráva, že sa spoločnosť Google pridá so svojím modelom Pixel. Teraz sa to konečne stalo skutočnosťou a svetlo sveta uzrel skladací smartfón Pixel Fold.

Rovnako ako iné skladacie modely na trhu, aj Pixel Fold prináša flexibilitu predného displeja podobného smartfónu, keď je zložený a otvára sa pre zážitok z miniatúrneho tabletu. To všetko v jednom zariadení, ktoré sa zmestí do vrecka.

Tento OLED displej smartfónu má uhlopriečku 5,8 palca a je chránený odolným sklom Corning Gorilla Glass Victus. Zobrazuje 2 092 x 1 080 pixelov pri pomere strán 17,4 : 9 a má hustotu 408 pixelov na palec. Nechýba podpora technológie HDR, 24-bitová farebná hĺbka, obnovovacia frekvencia 120 Hz, špičkový jas 1 550 nitov a kontrast 1 000 000 : 1. Vonkajší displej je tiež domovom 9,5-megapixelového selfie fotoaparátu schopného nakrúcať videá v rozlíšení 4K.

Skladací smartfón Google Pixel Fold.

Po rozložení cez vlastný pánt sa ukáže OLED displej podobný tabletu, ktorý je vyrobený z ultratenkého skla a je chránený plastovou vrstvou. Tento displej má uhlopriečku až 7,6 palca s rozlíšením 2 208 x 1 840 pixelov, pomerom strán 6 : 5 a obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. Má rovnaký kontrast, farebnú hĺbku a podporu HDR ako vonkajší displej, ale jas dosahuje maximálnu hodnotu 1 450 nitov.

Vnútorný displej je vybavený 8-megapixelovou selfie kamerou, ktorá umožňuje aj videohovory v rozlíšení 1080p. Multitasking uľahčí funkcia Splitscreen a súbory možno presúvať z jednej aplikácie do druhej. Spoločnosť Google dokonca pripravila režim tlmočníka na dvoch obrazovkách, ktorý umožňuje „prirodzené konverzácie v rôznych jazykoch“. Bez ohľadu na to, s ktorým displejom sa komunikuje, zdá sa, že podpora dotykového pera tu neexistuje.

Skladací smartfón Google Pixel Fold.

Pixel Fold má rozmery 139,7 x 79,5 x 12,1 mm v režime smartfónu a 139,7 x 158,7 x 5,8 mm, keď je rozložený, pričom váži 283 gramov. Vo vnútri sa nachádza čip Tensor G2 od spoločnosti Google s bezpečnostným koprocesorom Titan M2, ktorý podporuje 12 GB operačnej pamäte LPDDR5 RAM a až 512 GB úložisko typu UFS 3.1. Skladací smartfón sa uvádza s operačným systémom Android 13, ale pravdepodobne bude medzi prvými v rade na aktualizáciu na operačný systém Android 14, ktorého sa dočkáme neskôr v priebehu tohto roka. Spoločnosť Google tiež sľubuje minimálne päť rokov bezpečnostných aktualizácií.

Skladací smartfón Google Pixel Fold.

Sústava zadných fotoaparátov využíva automatické zaostrovanie s laserovou detekciou a spektrálny / blikajúci snímač. Pozostáva zo 48-megapixelového hlavného fotoaparátu so snímačom typu 1/2, 82-stupňovým zorným poľom, clonou F1,7 a optickou stabilizáciou obrazu; 10,8-megapixelového ultraširokého fotoaparátu so snímačom typu 1/3, 121,1 stupňovým zorným poľom a clonou F2,2; a 10,8-megapixelového teleobjektívu so snímačom typu 1/3,1, 5-násobným optickým priblížením a clonou F3,05.

Funkcie, vrátane Super Res Zoom, Night Sight a 10-bitového HDR videa, boli prevzaté z iných smartfónov Pixel. Fotoaparáty dokážu zachytiť video v rozlíšení 4K s rýchlosťou až 60 snímok za sekundu a možno ich použiť aj na selfie, pričom vonkajší displej slúži na kompozíciu záberov a ovládanie.

Skladací smartfón Google Pixel Fold.

Pixel Fold s krytím v štandarde IPX8 má duálne reproduktory a tri mikrofóny s potlačením šumu, mobilné pripojenie 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, USB-C a podporu dvoch SIM kariet.

Spoločnosť Google sa chváli, že batéria s kapacitou 4 821 mAh by mohla v režime extrémneho šetrenia batérie vydržať až 72 hodín prevádzky na jedno nabitie, ale minimálne 24 hodín bežného používania. Podporované je rýchle nabíjanie a bezdrôtové dobíjanie.

Skladací smartfón Google Pixel Fold je už teraz k dispozícii na predbežné objednanie za cenu od 1 799 USD. Očakáva sa, že dodávky sa začnú v júni.

Skladací smartfón Google Pixel Fold.