Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tadpole: Malá webová kamera špeciálne navrhnutá pre notebooky

Tadpole: Malá webová kamera špeciálne navrhnutá pre notebooky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina notebookov je vybavená zabudovanou webovou kamerou, ktorá však môže byť z hľadiska výkonu a kvality obrazu nedostatočná. Spoločnosť Opal Camera sa rozhodla riešiť tieto problémy malým, no výkonným modelom s názvom Tadpole.

Externá webová kamera Tadpole má kompaktné rozmery 45 x 35 x 20 milimetrov a váži len 35 gramov. Konštruktérom sa do maličkej škatuľky podarilo vtesnať väčší CMOS snímač, ktorý má podobu 48-megapixelového snímača Sony IMX582 Exmor RS. Kamera má rozlíšenie 1080p pri 30 snímkach za sekundu. Technicky ide o zníženie rozlíšenia, no s novým systémom ISP so strojovým učením založeným na úplne novom procesore sľubuje „kvalitu porovnateľnú s digitálnymi zrkadlovkami“.

Externá webová kamera Tadpole.

Webová kamera Tadpole sa môže pochváliť šesťprvkovým skleneným objektívom so svetelnosťou F1,8, ktorý poskytne 70-stupňové zorné pole a automatické zaostrovanie s fázovou detekciou. Je navrhnutá tak, aby sa dala pripevniť na hornú časť displeja akéhokoľvek notebooku. K nemu sa pripája prostredníctvom USB-C, pričom konektor je vybavený šikovnou kapacitnou funkciou tap-to-mute na okamžité stlmenie smerového mikrofónu MEMS.

Externá webová kamera Tadpole.

Vďaka opletenému káblu USB sa z malej webovej kamery môže stať aj ovinutý náramok na zápästie, ktorý uľahčuje prepravu, alebo je k dispozícii voliteľné priehľadné puzdro na prenášanie. Externá webová kamera Tadpole je pritom už teraz v predaji za cenu 175 dolárov (približne 160 euro) a je údajne kompatibilná s notebookmi aj s Macbookmi.

Externá webová kamera Tadpole.