Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fintin: Alternatíva bez Braillovho písma pre nevidiacich používateľov smartfónov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo nevidomí môžu zadávať text do počítačov pomocou Braillovej klávesnice, ich možnosti sú obmedzenejšie, pokiaľ ide o používanie smartfónov na cestách. Zariadenie Fintin V1 je navrhnuté tak, aby im pomohlo komprimáciou plnohodnotnej QWERTY klávesnice len do šiestich špeciálnych kláves.

V prvom rade treba poznamenať, že existujú kompaktné Bluetooth klávesnice s Braillovým písmom, ktoré možno používať so smartfónmi. No ich klávesy sú zjavne dosť malé a blízko vedľa seba, čo niektorým nevidiacim používateľom sťažuje identifikáciu jednotlivých znakov v Braillovom písme iba dotykom.

Ako pohodlnejšia alternatíva k takýmto klávesniciam bolo navrhnuté zariadenie s názvom Fintin. Toto kommpaktné vreckové zariadenie, ktoré vyrába juhokórejská elektronická spoločnosť Onecom, komunikuje so spárovaným smartfónom s operačným systémom iOS alebo Android, či s počítačom PC alebo Mac, cez bezdrôtové rozhranie Bluetooth 5.0 BLE.

 Špeciálna bezdrôtová klávesnica pre nevidomých Fintin V1.

Zjednodušene povedané, vývojári vzali rozloženie písmen na tradičnej QWERTY klávesnici a preniesli ho na šesť hlavných multifunkčných klávesov v zariadení Fintin. Každé z týchto tlačidiel je možné stlačiť v šiestich rôznych smeroch, pričom každý smer predstavuje iné písmeno.

Označenie jedného z klávesov je teda napríklad Q pre ľavý horný smer, W pre stredný horný smer, E pre pravý horný smer, A pre ľavý dolný smer, S pre stredný dolný smer, D pre pravý dolný smer. K neabecedným funkciám, ako sú Ctrl, Alt, Shift a výber režimu, sa pristupuje pomocou iných kláves, ktoré sú rozložené okolo hlavnej šestice.

 Špeciálna bezdrôtová klávesnica pre nevidomých Fintin V1.

Každá klávesa pritom pri stlačení vytvára charakteristické hmatové kliknutie a navyše zariadenie obsahuje systém hmatovej odozvy, ktorý používateľov informuje o stave batérie, zmenách nastavení a zapnutí alebo vypnutí špeciálnych funkcií. Jedno nabitie batérie údajne vydrží až 60 hodín používania.

Špeciálna bezdrôtová klávesnica pre nevidomých Fintin V1 debutuje na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas, kde si vyslúžila aj ocenenie Best of Innovation. Informácie o cene a dostupnosti zatiaľ nie sú známe. Spoločnosť Onecom uviedla, že tiež plánuje začleniť túto technológiu do zariadení pre vidiacich používateľov, ako sú Xbox, Nintendo Switch a PC herné ovládače na rýchle odosielanie správ a chatovanie.