Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SwitchLens vytvára spojenie MFT fotoaparátu so smartfónom

SwitchLens vytvára spojenie MFT fotoaparátu so smartfónom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnešné smartfóny síce môžu robiť pekné fotografie, ale pravdepodobne stále nie je také pekné ako s použitím plnohodnotný fotoaparát Micro Four Thirds (MFT). Nové zariadenie SwitchLens je navrhnuté tak, aby kombinovalo to najlepšie z oboch svetov, pretože je to MFT fotoaparát, ktorý spolupracuje so smartfónom.

Na trhu je už viacero produktov, o ktorých sa tvrdí, že prinášajú do smartfónov funkcie podobné skutočným fotoaparátom. Niektoré z nich obsahujú rukoväť podobnú fotoaparátu a tlačidlo spúšte, iné umiestňujú ďalšie objektívy nad vlastný objektív smartfónu. Takmer vo všetkých prípadoch však svetlo nakoniec stále prechádza cez malý objektív smartfónu a na jeho podobne malý obrazový snímač.

Naproti tomu SwitchLens využíva oveľa schopnejšie MFT objektívy. A to buď vlastné, alebo vyrobené inými spoločnosťami, spolu s obrazovým snímačom Sony typu 1 (1-palcový). Táto zostava umožňuje zachytávať fotografie vo formáte RAW alebo JPG s rozlíšením 5592 x 3710 pixelov, spolu s videami s maximálnym rozlíšením 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu.

Zariadenie SwitchLens vytvára spojenie Micro Four Thirds fotoaparátu so smartfónom.

Zariadenie sa fyzicky pripája k smartfónu iPhone alebo Android používateľa prostredníctvom magnetu MagSafe alebo Qi2 alebo prostredníctvom puzdra pre smartfón s magnetickým krúžkom na zadnej strane. SwitchLens sa tiež bezdrôtovo pripája k aplikácii v telefóne prostredníctvom Wi-Fi.

Táto aplikácia umožňuje používateľovi komponovať zábery a plne upraviť nastavenia pomocou dotykového displeja smartfónu, ktorý je podstatne väčší ako vstavané displeje väčšiny samostatných MFT fotoaparátov. Navyše, ak sa smartfón a zariadenie SwitchLens od seba odpoja, prvý z nich môže ovládať druhý až zo vzdialenosti 10 metrov.

Zariadenie SwitchLens vytvára spojenie Micro Four Thirds fotoaparátu so smartfónom.

Používatelia si môžu manuálne alebo automaticky vybrať medzi nastaveniami ISO od 100 do 12800, časmi uzávierky od 10 sekúnd do 1 / 8 000 sekundy a vyvážením bielej od 2600 do 8600 K. Snímky sa zaznamenávajú buď na používateľom dodanú SD kartu s kapacitou až 1,5 TB, do smartfónu alebo kombináciu oboch možností. Napájanie zabezpečuje používateľom dodávaná lítium-iónová batéria 14500, hoci v súčasnosti nie sú známe údaje o dobe prevádzky. Celé zariadenie vrátane batérie má údajne hmotnosť 200 gramov.

Zariadenie SwitchLens je v súčasnosti predmetom startup kampane na portáli Kickstarter, pričom cena za samotné zariadenie bez objektívov začína na 199 USD (približne 185 EUR). Plánovaná maloobchodná cena je 329 USD (okolo 306 EUR). Za predpokladu, že všetko vyjde, bude zariadenie dodané podporovateľom kampane v novembri tohto roku.