Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém MFT fotoaparátu pridáva smartfónu fotenie s umelou inteligenciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Londýnska startup spoločnosť Photogram oznámila začiatok dodávok predbežných objednávok fotoaparátu Alice Camera. Ide o systém fotoaparátu Micro Four Thirds (MFT) s výpočtovým snímaním fotografie riadeným umelou inteligenciou, ktorý sa pripája k smartfónu so sprievodnou aplikáciou, aby sa dosiahlo to najlepšie z oboch svetov.

MFT fotoaparát Alice Camera bol prvýkrát predstavený už v roku 2020, no v dôsledku globálnej pandémie ochorenia COVID-19 a regulačnej byrokracie došlo k výraznému oneskoreniu vydania. V júni 2022 spoločnosť Photogram nakrátko otvorila pop-up obchod v Londýne, aby potenciálnym používateľom odovzdala do rúk predprodukčné jednotky.

MFT fotoaparát pre smartfón Alice Camera.

Odvtedy startup strávil čas získavaním finančných prostriedkov, vylepšovaním technológie výpočtového snímania fotografie založenom na umelej inteligencii, prácou na sprievodnej mobilnej aplikácii a prípravou všetkého na spustenie výroby. Čo sa teraz nakoniec aj podarilo.

Vďaka Micro Four Thirds CMOS snímaču Sony s duálnym ISO a podporou HDR, ktorý je jeho srdcom zariadnia, môžu používatelia už teraz očakávať lepšie fotografie ako z relatívne malých snímačov v sústavách smartfónov. Spoločnosť Photogram však ide ešte ďalej tým, že využíva neurónové siete a strojové učenie pre špičkové výpočtové fotografické zručnosti prostredníctvom procesorov Qualcomm Snapdragon a Google Edge TPU.

MFT fotoaparát pre smartfón Alice Camera.

Fotoaparát sa dá používať samostatne, ale je navrhnutý tak, aby najlepšie fungoval, keď je pripojený k smartfónu a je s ním spojený cez Wi-Fi. V tomto telefóne je spustená sprievodná aplikácia, pričom displej telefónu slúži ako elektronický hľadáčik a ovládacie rozhranie. Kombinácia telefónu a aplikácie sa dá použiť aj na úpravu snímok a videozáznamov pred ich zdieľaním na sociálnych sieťach.

Špeciálny operačný systém Linux pre fotoaparát umožňuje aktualizácie pre fotoaparát Alice Camera podľa toho, ako sa vyvíjajú nové funkcie a vlastnosti. Súčasťou balenia však nebude objektív, takže používatelia si budú musieť vyhľadať jeden z mnohých dostupných MFT objektívov a priplatiť si ďalšie peniaze.

MFT fotoaparát pre smartfón Alice Camera.

Prvá várka výrobných jednotiek sa začala dodávať prvým záujemcom vo Veľkej Británii od 15. júla. Od 15. augusta budú nasledovať dodávky predbežných objednávok v EÚ, USA, Japonsku, a Austrálii a od septembra sa zariadenia začnú dodávať kupujúcim v Kanade, Francúzsku a ďalších krajinách.

Týmto sú vybavené prvé až tretie výrobné série a spoločnosť Photogram teraz prijíma objednávky na štvrtú sériu, ktorá sa podľa odhadov tiež začne dodávať od septembra tohto roku. Cena pre nových zákazníkov je v súčasnosti stanovená na 845 dolárov (približne 789 euro), čo predstavuje 30 % zľavu z bežnej maloobchodnej ceny.

MFT fotoaparát pre smartfón Alice Camera.