Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tenký e-papierový tablet zvýši produktivitu vďaka umelej inteligencii

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hongkonská startup spoločnosť Viwoods zabudovala do svojho 10-palcového poznámkového tabletu s obrazovou technológiou elektronického atramentu (E Ink) umelú inteligenciu, aby pomohla používateľom získať čo najviac z produktivity elektronického papiera na cestách. K dispozícii je aj hlasová interakcia a umelá inteligencia dokáže zhrnúť bloky textu alebo vyhotoviť zápisnicu zo stretnutia a dokonca dokáže opraviť gramatiku.

Poznámkové tablety s elektronickým atramentom môžu byť skvelými nástrojmi na mobilnú produktivitu, najmä pre tých, ktorí si radšej rýchlo zapisujú svoje nápady alebo čítajú knihy a dokumenty na obrazovke príjemnej pre oči.

E-atramentový tablet AiPaper je pritom tenký len 4,5 milimetra a váži len 370 gramov. Je vybavený najnovšou čiernobielou technológiou E Ink v podobe Carta 1300, ktorá ponúka rýchlejšiu odozvu pre hladšie otáčanie stránok a menej „duchov“ na obrazovke ako jej predchodcovia. Rozlíšenie obrazovky je 2 560 x 1 920 pixelov (300 pixelov na palec) a displej Mobius je z troch strán obklopený tenkými rámikmi, zatiaľ čo na spodnej strane sa nachádzajú dotykové navigačné tlačidlá.

E-papierový poznámkový tablet s umelou inteligenciou Viwoods AiPaper.

Ale to, čo skutočne odlišuje tento 10,65-palcový e-papierový tablet od zvyšku zástupu produktov s technológiou E Ink, je jeho umelá inteligencia. Vstavaný algoritmický asistent je v pohotovosti a pomáha analyzovať materiály, organizovať obsah, vyhľadávať informácie, sumarizovať stránky textu, spresňovať obsah a vytvárať články, opravovať gramatiku a dokonca dokáže zvýrazniť pasáže alebo frázy v texte, ktoré považuje za dôležité.

K dispozícii je aj hlasová interakcia, ako aj „vylepšené otázky a odpovede s umelou inteligenciou“ a pomoc pri výskume a písaní. Umelá inteligencia dokáže tiež jedným kliknutím vyhotoviť zápisnicu zo stretnutia, ktorú možno následne zdieľať s členmi tímu prostredníctvom prenosu súborov. A funkcia screen casting umožňuje používateľovi zdieľať nápady priamo na pripojenom displeji.

E-papierový poznámkový tablet s umelou inteligenciou Viwoods AiPaper.

Podobne ako v prípade iných elektronických poznámkových tabletov na trhu má zariadenie k dispozícii množstvo šablón na uľahčenie toku produktivity, spolu s možnosťou plánovania úloh, vytvárania zoznamov úloh a tak ďalej. K dispozícii je konverzia rukopisu na text s možnosťou konverzie počas písania, výberom bloku na kreslenie alebo preberaním celej strany naraz. V každom prípade sa sľubuje, že táto funkcia vylepšená umelou inteligenciou ponúkne „bezkonkurenčnú presnosť“.

Ľudia môžu dodané dotykové pero používať aj na podpisovanie dokumentov. Toto pero má 4 096 úrovní prítlaku, „dlhotrvajúci hrot“ (náhradné hroty sú súčasťou balenia) a integrovanú funkciu gumy. Súčasťou je aj funkcia na synchronizáciu dokumentov s inými zariadeniami, ktorá v rámci bezpečnostných opatrení uloží takéto dokumenty len na 24 hodín, než sa vymažú (zrejme existuje prepínač pre tých, ktorí chcú na nich ďalej pracovať). Medzi ďalšie bezpečnostné opatrenia patrí skenovanie odtlačkov prstov a ochrana heslom pre uzamknutú obrazovku alebo uzamknutie na úrovni jednotlivých dokumentov.

E-papierový poznámkový tablet s umelou inteligenciou Viwoods AiPaper.

Vo vnútri tenkého panela sa nachádza osemjadrový procesor podporovaný 4 GB úspornej pamäte RAM a 128 GB úložného priestoru, pričom niektoré aplikácie sú už predinštalované a ďalšie sú k dispozícii v priebehu vývoja. Beží na ňom operačný systém Android 13, ktorý pravdepodobne zabezpečuje prístup do obchodu Play na sťahovanie aplikácií tretích strán.

Li-ion batéria zariadenia s kapacitou 4 100 mAh vystačí približne na týždeň používania pri používaní 2 hodiny denne alebo na mesiac v pohotovostnom režime. Kľúčové špecifikácie dopĺňajú technológie Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 802.11ac na bezdrôtové pripojenie. Absentujú však zabudované osvetlenie obrazovky a externé úložisko prostredníctvom médií SD.

E-papierový poznámkový tablet s umelou inteligenciou Viwoods AiPaper.

Spoločnosť Viwoods spustila kampaň na portáli Kickstarter, kde svoj e-papierový poznámkový tablet ponúka za cenu od 489 USD (asi 444 EUR). V rámci už financovanej kampane je k dispozícii aj 8,2-palcová verzia Mini za 378 USD (okolo 343 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánu, začiatok dodávok sa odhaduje na október.