Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie podobné notebooku pracuje s Pi, telefónmi a mini PC

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Elecrow predstavila zaujímavé mobilné zariadenie, ktoré má vzhľad 14-palcového notebooku, ale nie je ním. V podstate prináša zážitok z notebooku do pripojených smartfónov, jednodoskových mikropočítačov a prenosných herných konzol.

Jednodoskové mikropočítače, ako je napríklad populárny Raspberry Pi, samozrejme nie sú také výkonné ako plnohodnotné počítače alebo notebooky, ale môžu byť skvelé na kódovanie alebo vytváranie dokumentov, prácu s e-mailami, prehliadanie webu alebo sledovanie online videí. Ale aj keď je samotná doska celkom prenosná, pred tým, ako sa môžete pustiť do práce, budete musieť pripojiť kábel k monitoru, klávesnici a myši a potom to všetko napájať.

Mobilné zariadenie v štýle notebooku Elecrow CrowView Note.

Zariadenie CrowView Note preto umožní vášmu mikropočítaču Pi byť mobilný bez toho, aby ste museli vláčiť hromadu periférií. Má 14-palcový IPS displej s rozlíšením 1080p, ktorý je zavesený na nízkoprofilovej klávesnici a touchpade. V tele sa nachádza batéria s kapacitou 5 000 mAh, ktorá napája Note a mikropočítačovú dosku. No na prepojenie so zariadením Elecrow si budete musieť zaobstarať adaptér. Potom môžete spustiť mikropočítač Pi a zariadenie Note používať ako prenosnú pracovnú stanicu.

Mobilné zariadenie v štýle notebooku Elecrow CrowView Note.

A nie sú to len nadšenci Pi, ktorí môžu využiť mobilnú prácu na projekte. Spoločnosť uvádza, že kompatibilný je aj Jetson Nano Dev Kit od spoločnosti NVIDIA, spolu s Orange Pi, Beaglebone, Banana Pi a množstvom ďalších jednodoskových mikropočítačov.

Mobilné zariadenie v štýle notebooku Elecrow CrowView Note.

Ak pracujete zo smartfónu v režime stolného počítača, ako je napríklad Galaxy S24 Ultra so Samsung DEX, môžete sa pripojiť cez USB-C a pracovať s väčšou plochou obrazovky a používať skutočnú klávesnicu a touchpad. Podobne je to aj v prípade minipočítačov. Zostava je kompatibilná s mnohými operačnými platformami, vrátane operačných systémov Windows, MacOS, Android a Linux. A hráči sa môžu pripojiť káblom k PS4/5, Xboxu, Switch alebo vreckovým herným konzolám a využiť 300-nitový displej.

Mobilné zariadenie v štýle notebooku Elecrow CrowView Note.

Mobilné zariadenie v štýle notebooku Elecrow CrowView Note je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za príspevok 130 USD (približne 117 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už financovanej kampane, začiatok dodávok sa odhaduje na november.