Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Solárny letec sa vzniesol do oblakov, aby zlepšil prístup k internetu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak chcete dostať vysokorýchlostný internet k ľuďom v odľahlých komunitách, prečo ho k nim jednoducho nepreniesť z vysoko lietajúceho lietadla podobného vzducholodi? To je len jeden z navrhovaných účelov lietadla Sceye HAPS, ktoré využíva solárnu energiu na vznášanie sa v stratosfére.

Sceye je letecká spoločnosť so sídlom v Roswelli v Novom Mexiku, ktorá vytvorila Sceye HAPS (High-Altitude Platform Station – Stanica vo vysokej nadmorskej výške). Je to 65 metrov dlhé lietadlo bez posádky naplnené héliom, ktoré je navrhnuté na vertikálny štart a potom pokračuje do výšky 18 288 až 19 812 metrov (60 000 až 65 000 stôp).

Potom sa môže vznášať na mieste v danej výške a na určených súradniciach GPS, pričom je poháňané solárnymi článkami zo selenidu gália a arzenidu gália, ktoré sú integrované do jeho celotelového „solárneho plášťa“ so striebornou fóliou.

Solárne lietadlo podobné vzducholodi Sceye HAPS.

Keď sa vznáša, možno aj celé mesiace medzi servisnými intervalmi, je schopné plniť úlohy, ako je prenos širokopásmového internetu do komunít s nedostatočnou dostupnosťou, monitorovanie klímy a životného prostredia a sledovanie lesných požiarov alebo iných prírodných katastrof.

Už teraz je kľúčovou súčasťou projektu štátu Nové Mexiko, v rámci ktorého si konzorcium telekomunikačných spoločností stanovilo za cieľ zabezpečiť univerzálny širokopásmový prístup pre národ Navajo. Lietadlo je tiež súčasťou päťročnej štúdie americkej Agentúry na ochranu životného prostredia zameranej na sledovanie a meranie emisií metánu.

Solárne lietadlo podobné vzducholodi Sceye HAPS.

Solárne lietadlo podobné vzducholodi Sceye HAPS uskutočnilo svoje prvé lety v roku 2021 a dosiahlo maximálnu výšku 19 690 metrov. Využívalo tiež palubnú aktívnu anténnu sústavu 4G a technológiu formovania lúča na udržiavanie dátového spojenia LTE OpenRAN so smartfónom na zemi, pričom prekonalo rekordnú vzdialenosť viac ako 140 kilometrov. LTE má zvyčajne dosah približne 100 kilometrov.

Najnovší míľnik dosiahlo lietadlo minulý týždeň, keď preukázalo schopnosť nabíjať svoje batérie počas dňa prostredníctvom solárnych článkov a potom využívať energiu z batérií na to, aby zostalo visieť na mieste cez noc. Lietadlo odštartovalo 15. augusta o 7:36 hod. zo zariadenia spoločnosti Sceye v Novom Mexiku, dosiahlo výšku 18 593 metrov a pristálo až na druhý deň o 12:21 hod.

Solárne lietadlo podobné vzducholodi Sceye HAPS.

Počas letu lietadlo preukázalo aj svoju schopnosť zostať na mieste nad oblasťou pôsobenia a premiestniť sa do inej oblasti

„Tento let bol dôležitou ukážkou výkonnosti a odolnosti našej platformy,“ hovorí Stephanie Luongová, vedúca oddelenia prevádzky misií. „Teším sa na rast a rozširovanie schopností pri každom ďalšom lete.“

Lietadlo Sceye HAPS už uskutočnilo celkovo 20 skúšobných letov. Jeden z nich si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU. Podľa plánov by sa lietadlo malo začať komerčne využívať v roku 2025.

Solárne lietadlo podobné vzducholodi Sceye HAPS.