Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovak Telekom: Aplikácie pre mobilné zariadenia

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
17. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Penetrácia smartfónov v Európe sa už dávno dostala cez 50 percent, určite za to môžu aj mobilné aplikácie, vďaka ktorým majú telefóny väčšiu využiteľnosť. A to je aj jeden z dôvodov prečo aplikácie podporujú i mobilní operátori. Vďaka nim sa tak už pri novom telefóne dostávame k celkom zaujímavej softvérovej výbave.

Dnes sa dá určite povedať, že žijeme v ére aplikácií pre mobilné zariadenia. Desaťtisíce ich rôznych podôb sa na nás valí z viacerých internetových aplikačných obchodov.

„Za posledných 10 rokov sa tá situácia zmenila tak, že v minulosti si v podstate kúpil celý balík - telefón aj s aplikáciami a využíval ho. Zatiaľ čo dnes to funguje takým štýlom, že na dvoch, troch najrozšírenejších systémoch si sám vyberá, čo si do toho telefónu nahrá,“ hovorí pán Michal Korec, Slovak Telekom.

Je jedno, či ide o systém Android, iOS alebo aj Windows.

„Naozaj tie inteligentné aplikácie státisícom ľudí uľahčujú život, či už bežný, každodenný alebo sú to aplikácie, ktoré vám pomáhajú v práci,“ hovorí pán Lukáš Hupka, Slovak Telekom.

Všetky aplikácie pritom naplno využívajú základný hardvér telefónu, no je dosť takých, ktoré využijú aj ďalšie snímače a prvky, ktoré telefón ponúka.

„Tie šikovné aplikácie stavajú na technických funkcionalitách telefónu. Dobrým príkladom sú lokalizačné aplikácie, GPS služby. Napríklad využitie mikrofónu. Hrá pesnička, ktorá sa mi páči, ale nezachytil som začiatok názvu, tak spustím aplikáciu, ona zosníma a povie mi Johnny Cash – Ring of Fire. Už viem, čo si môžem pridať do playlistu.“

Aplikácia je dobrý sluha, no zlý pán. V tomto prípade to platí najmä vtedy, ak si v telefóne robí čo chce. Najmä pri nežiaducom zasielaní údajov používateľa, pri zasielaní reklám, či pri obsadzovaní operačnej pamäti.

„Využívanie aplikácií ovplyvňuje samotný telefón, jeho technické parametre. Záleží od množstva úložného priestoru, to znamená koľko aplikácií tam dokážete dostať, cez operačnú pamäť, cez procesor. To znamená ako rýchlo a svižne vám aplikácia pobežia.“

Na druhej strane si treba zároveň strážiť aj ich počet v telefóne, vzhľadom na využitie pamäti. O to sa už pri nových zariadeniach stará aj samotný operátor.

„Pozeráme na to, aby aplikácie v telefóne používateľa nepresiahli určitý limit. To znamená, keď zapne telefón, tak stále si je ešte schopný tam nahrať ďalšie aplikácie, o ktorých už vie a vie, že ich chce alebo ktoré chce vyskúšať. Takisto prihliadame na to, aby aplikácie, ktoré tam má, bežali optimálne na danom telefóne. Čiže aby sme nepredinštalovali niečo čo mu nepobeží tak, ako by malo.“

Za všetkým stoja vývojári, ktorí sa rozhodujú pre tvorbu aplikácií pre niektorý z operačných systémov nielen podľa svojich zručností, ale aj podľa zásahu väčšieho počtu používateľov.

„Ak ide o platenú aplikáciu, tak napríklad používatelia iPhonu sú náchylnejší alebo ochotnejší platiť za aplikácie. Naopak používatelia Androidov sú zase zvyknutí skôr na free aplikácie alebo freemium model.“

Áno aj z pohľadu platenia za aplikáciu sa tieto ďalej delia. Treba si však uvedomiť, že nič nie je zadarmo.

„Veľká časť aplikácií, ktorá sa prezentuje ako free, funguje skôr na modele freemium. To znamená, že aplikáciu si síce stiahne zadarmo a časť jej funkcionalít môže zadarmo používať, ale častokrát pre plné používanie funkcionalít sa už vyžadujú nejaké platby.“

Známe sú však aj ďalšie tipy aplikácií z pohľadu protihodnoty pre vývojára.

„Sú aplikácie, ktoré sú naozaj zadarmo, ale vyberajú si daň v podobe reklamy. To znamená, že nikdy si síce od vás nevypýtajú platbu priamo 5 eur mesačný poplatok, ale každých 5 minút vám zobrazia reklamu,“ uzatvára pán Lukáš Hupka, Slovak Telekom.

Ďalšie sú zasa také, ktoré používajú mikroplatby, čo je častý prípad hier, kde platíte napríklad za lepšie zbrane proti súperovi.

Aplikácie tak dnes velia mobilnému svetu, a to mobilných operátorov teší. Veď napokon mnohé programy potrebujú dátovú prevádzku, no a za dáta sa aj u nás stále platí. V každom prípade však za to používateľ dostáva aj väčšiu internetovú rýchlosť pre aplikácie, keďže moderná LTE sieť sa u nás stále rozrastá.