Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavosti z MWC 2015 - 3. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výstava MWC 2015 nepriniesla len hardvérové vylepšenia niektorých mobilných zariadení, ale aj technologické inovácie. Tak napríklad som mal v rukách tablet, ktorý dokáže merať vzdialenosti, alebo smartfón, ktorý dokážete nabiť aj bez elektrickej energie. Prípadne telefón, ktorý odblokujete svojím pohľadom.

Nie je nič nové, že sa bezpečnostné overovanie prístupu biometriou dostáva aj do smartfónov. Čínsky výrobca ZTE sa však nezameral na odtlačok prsta. Telefón Grand S3 sa preto stal novou vlajkovou loďou tohto čínskeho výrobcu, ktorý do neho implementoval biometrickú technológiu Eyeprint ID od spoločnosti EyeVerify. Technológia prostredníctvom prednej kamery skenuje unikátne žilky v ľudskom oku a po úspešnej identifikácii používateľa sprístupní samotný smartfón. Eyeprint ID by sa nemal dať oklamať použitím fotografie očí a funguje dokonca i pri slabom osvetlení, či v noci. Problémom nie je ani unavené, krvou podliate oko. Grand S3 má veľký, 5,5 palcový displej a jeho zadný fotoaparát má až 16 megapixelové rozlíšenie. Ani predný fotoaparát sa nenechá zahanbiť so svojimi 8 megapixelmi, ktoré napokon potrebuje práve pre detailné snímanie očí.

LG sa rozhodlo pridať na trh ďalšie zaujímavé nositeľné zariadenie. Watch Urbane svojím prevedením pripomína luxusné hodinky, no pridávajú navrch aj najnovšie technológie. Hodinkám dominuje kruhový 1,3 palcový P-OLED displej osadený v úzkom rámiku. Telo je vyrobené z nerezovej ocele a je k dispozícii vo farebnej povrchovej úprave z lešteného striebra alebo zlata. Celý módny vzhľad dopĺňa prešívaný kožený remienok. Hodinky si prinášajú množstvo funkcií, akými sú napríklad meranie športových aktivít a srdcového tepu, až po informácie o kvalite spánku. Druhý model hodiniek pod názvom Watch Urbane LTE pridáva navyše aj možnosť telefonovania a práce s dátami ako pri bežnom 4G LTE telefóne.

„Tak toto, čo držím, je jeden z najzaujímavejších tabletov tejto doby. Vyrobila ho spoločnosť Dell, má hrúbku 6 milimetrov a na tom by ešte stále nič nebolo. Vo vnútri je procesor Atom. Ešte stále nič. Ale na druhej strane nájdeme jednu, druhú a tretiu kameru. Je to technológia od spoločnosti Intel, Real Sense. A vďaka týmto trom kamerám dokáže tento tenučký tablet zmerať napríklad priamo z fotografie dĺžku a takisto aj výšku izby. Môžete si s tým pokojne zariaďovať domácnosť, pretože tá presnosť podľa výrobcov je v niekoľkých centimetroch. Je to technológia snímania priestoru do hĺbky, to znamená, že tieto tri kamery dokážu odmerať naozaj celý priestor, ktorý je pred nimi, ktorý pomocou nich zaznamenáme. Okrem toho je vo vnútri Android vo verzii Kit Kat,“ predstavuje zariadenie pán Ľubomír Straka, šéfredaktor Techpedia.SK.

Japonská spoločnosť Kyocera v Barcelone predstavila prototyp smartfónu, ktorý využíva svoj displej ako solárny panel a dokáže tak z neho dobíjať svoju batériu. Prototyp totiž používa priehľadné fotovoltaické vrstvy, ktoré sa dajú umiestniť pod dotykovú obrazovku alebo na jej povrch. Táto technológia pochádza z dielne SunPartner. Tá sa zaoberá výrobou týchto vrstiev pod názvom Wysips Crystal. Vrstva v hrúbke len desatiny milimetra je pripojená k čipu, ktorý má na starosti premieňanie slnečnej energie na energiu smerujúcu do batérie v zariadení a tak môže poriadne predĺžiť pohotovostný režim smartfónu.