Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovak Telekom: Virtuálne mobilné číslo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Telefónne číslo sa stalo súčasťou našich osobných údajov a určite mnohí z vás poznajú ten nepríjemný pocit, keď ho musíte napríklad pri nakupovaní na internete, či cez inzeráty zverejniť. Niekedy sú s tým spojené rôzne problémy a číslo môže byť zneužité. Riešením by však mohla byť nová služba Virtuálne číslo, ktorú zaviedol operátor Slovak Telekom.

Telefónne čísla sa riadia medzinárodnou konvenciou a ich formát sa skladá z kódu krajiny. V našom prípade je to trojmiestne číslo, za ktorým nasleduje geografický alebo mobilný prefix pridelený lokálnym telekomunikačným úradom. Dopĺňa ho šesťmiestna množina čísiel, ktorá identifikuje používateľa.

„Nastavenie, vlastne rozdelenie tých množín a telefónnych čísiel má na starosti telekomunikačný úrad. V jeho kompetencii je teda rozdeliť a rozhodnúť, aké množiny na Slovensku budú používané. Či už geografické alebo mobilné. V prípade mobilnej teda tá konvencia je trojmiestny prefix pre operátora, ktorý znamená miliónovú množinu telefónnych čísiel. Tá sa prideľuje podľa potreby. Keď ju operátor vyčerpá, dostatočne, tak môže požiadať telekomunikačný úrad o pridelenie ďalšej miliónovej množiny s novým trojmiestnym kódom,“ vysvetľuje pán Rastislav Žembery, Slovak Telekom.

Služba Virtuálne číslo pritom vychádza z tohto princípu a je to vlastne nové číslo, ktoré má používateľ od svojho operátora pridelené k svojej SIM karte a k svojmu pôvodnému číslu ako číslo sekundárne. Používateľ má tak možnosť využiť toto číslo na určité typy volaní.

„Táto služba je určená hlavne pre prichádzajúce volania a pre zverejnenie čísla, keď si zákazník neželá byť obťažovaný v budúcnosti. To znamená pre rôzne aktivity. Predaj cez inzertné portály, pri registrácii cez rôzne e-shopy. Má využitie aj pre biznis, v podstate, pre rozdelenie svojej identity na pracovnú a súkromnú identitu.“

Virtuálne číslo si môže používateľ aktivovať pre svoje potreby na dobu jedného týždňa alebo si môže zvoliť variantu bez časového obmedzenia.

„Pokiaľ si službu aktivuje, dovtedy to sekundárne číslo má a môže ho využívať, je na neho dovolateľný. Kedykoľvek to už pre neho nedáva zmysel, môže tú službu deaktivovať.“

Ovládanie spríjemní aplikácia pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android. Pre iné operačné systémy, alebo pre staršie telefóny, stačí používateľovi pred svoje telefónne číslo vložiť prefix 555.

„Je k dispozícii aplikácia v Google Play, ktorú si zákazník môže stiahnuť a veľmi komfortným spôsobom cez svoj zoznam kontaktov vybrať, či chce volať daného človeka alebo dané telefónne číslo so svojou reálnou identitou alebo touto virtuálnou identitou.“

Virtuálne číslo je postavené na platforme inteligentných sietí, ktorá umožňuje pridávať mnohé funkcie a doplnkové služby. Pridelí tak napríklad nové číslo a zároveň definuje, kedy ho používateľ vie využívať na volanie.

„Je stále evidovaný pod svojím reálnym číslom, toto je niečo ako alias. Alias, ktorý je v podstate ako parameter služby a ten je poskytovaný na tej novej platforme, platforme inteligentných sietí.“

Používateľ služby si nemôže vybrať vlastné virtuálne číslo. Systém mu ho pridelí automaticky. Je to aj z toho dôvodu, že vo väčšine prípadov ho potrebuje len na krátky čas.

„Pri každej deaktivácii a opätovnej aktivácii je pridelené nové číslo. Takto si vlastne môže veľmi jednoducho môže zmeniť číslo. Na druhej strane treba povedať, že po tej deaktivácii naozaj o to číslo príde a nebude možnosť nejakým spôsobom sa k nemu vrátiť.“

Virtuálne číslo má zatiaľ pridelený prefix 0901, ktorý mnohí poznajú ešte z čias NMT sietí, no prideľuje sa aj v bežnej GSM sieti.

„Pokiaľ by sa tá služba rozbehla dostatočne, máme tú množinu dostatočnú naozaj aj s rezervou pre tieto účely a nie je problém prideliť aj ďalšie nesúvisiace množiny čísiel pre túto službu do budúcnosti.“

Aj na bezpečnosť a ochranu proti zneužívaniu služby sa myslelo a prispieva k tomu práve inteligentná sieť operátora.

„Toto číslo je takisto dohľadatelné pre orgány činné v trestnom konaní alebo pre akékoľvek orgány, ktoré majú právo vyžiadať si telefónne číslo. Sme schopný poskytnúť reálnu identitu, tak ako v prípade akéhokoľvek iného telefónneho čísla,“ uzatvára pán Rastislav Žembery, Slovak Telekom.

Služba Virtuálne číslo je rozhodne zaujímavou voľbou pre ochranu svojho súkromia a môže vás ušetriť od prípadných problémov spojených s poskytovaním svojej identity pri rôznych dočasných transakciách alebo činnostiach, ako sú napríklad občianske inzeráty v tlači a na internete, prípadne známe zoznamky.