Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Povstanú telefóny NOKIA z popola?

Povstanú telefóny NOKIA z popola?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najznámejší výrobca telefónov v minulosti nezvládol nové pravidlá hry na poli inteligentných telefónov pri dynamickom rozvoji platforiem od Apple a Google. Svoju tvár si ako tak zachránili, keď ich portfólio prebrala spoločnosť Microsoft, ktorá túto nešťastnú situáciu vhodne využila.

No v zákulisí sa začína pomaličky šepkať o tom, že by sa mohla Nokia vrátiť do neľútostného boja v tomto odvetví. Spoločnosť plánuje svoj návrat niekedy v budúcom roku a pritom chystá ďalší rad zaujímavých technologických projektov. Jedným z nich by mohla byť aj zariadenie pre virtuálnu realitu.

Jedna z troch divízií, ktoré zostali po dohode s Microsoftom – Nokia Technologies, je známa najmä pre svoje technologické patenty. Masívne portfólio obsahuje viac ako 10 000 patentov, čo už je poriadne číslo.

Nokia N1

Nokia Technologies navrhuje nové výrobky a technológie pre iné spoločnosti a táto divízia zatiaľ vydala iba dva vlastné produkty: Android aplikáciu s názvom Zlauncher a tablet N1, ktorý je licencovaný čínskym výrobcom, ale predáva sa pod značkou Nokia. Je pravdepodobné, že Nokia sa bude snažiť použiť podobnú taktiku aj pre smartfóny.

Nokia ticho čaká na vypršanie zmluvy s Microsoftom, ktorá jej zabraňuje ponúkať akékoľvek telefóny pod vlastnou značkou do konca tohto roka. To jej však nebráni v plánovaní a vývoji možných výrobkov pre budúci rok. Nebude to určite mať ľahké a čas ukáže, či sa v tomto segmente Nokia nakoniec postaví znovu na vlastné nohy.

Nokia N1