Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smartfón ASUS Zenfone 2 – spojenie harmónie a výkonu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Taiwanský výrobca ASUS ešte pred časom predstavil svoju novú vlajkovú loď Zenfone 2, tento smartfón si svoje vlastnosti prináša od predchodcu. Všetko dobré zostalo zachované, no a k tomu vývojári pridali ešte aj ďalšie zaujímavé technologické inovácie.

Zenfone 2 zostáva verný filozofii modelového radu Zen. Znamená to, že dôraz sa okrem výkonu kládol aj na dizajn. Aj preto bude k dispozícii niekoľko rôznych prevedení zadných krytov. No zároveň sa aj celé telo smartfónu dočkalo pri druhej generácii viacerých úprav a vylepšení.

„Telefón sa stenčil po bokoch hrany tým, že sa odstránili tlačidlá, ktoré ten telefón robili hrubším. Tlačidlá boli presunuté na zadnú stranu, tým pádom bočné hrany sú v hrúbke 3,9 milimetra. Telefón teraz lepšie sadne do ruky, je oblejší, lepšie sa s ním pracuje,“ smartfón predstavuje pán Miroslav Farkaš, ASUS.

Zenfone 2 má displej s technológiou IPS, vďaka ktorej je stále rovnako viditeľný takmer zo všetkých uhlov. No zaujímavá je práve jeho veľkosť a dominancia v porovnaní s rozmermi telefónu.

„Telefón je v podstate štandardná veľkosť 5 palcového telefónu, ale tým, že sme doňho dostali displej vo veľkosti 5,5 palca, ktorý je dokonca Full HD. Tak to pokrytie tej prednej plochy je 72 percent tvorí vlastne len obrazovka.“

Ani výkon tomuto zariadeniu nechýba. O hladký beh spustených aplikácií, v počte aj niekoľko desiatok naraz, sa postará nielen výkonný procesor, ale aj operačná pamäť s úctyhodnou veľkosťou.

„Čím je ten telefón iný, je to prvý telefón zo 4GB RAM pamäte.“

Veľká pamäť tak pomôže mnohým aplikáciám. Procesor Atom je zároveň vybavený i pomerne silným grafickým čipom, ktorý si ľahko poradí s náročnými hrami alebo aplikáciami v prostredí operačného systému Android Lollipop.

„Vďaka použitému procesoru a veľkosti pamäte RAM, ktorá je v tomto telefóne použitá, sme dokázali vtesnať do takto malého stroja výkon stolového počítača.“

A čo prináša nový Zenfone 2 pre nadšencov fotografovania? V prvom rade je to zadný fotoaparát s rozlíšením 13 megapixelov, ktorého šošovka sa skladá až z piatich dielov. Fotoaparát má pritom k dispozícii viacero užitočných technológií.
„Výhodou tohto fotoaparátu alebo teda tej technológie, ktorá je použitá pri tomto zadnom fotoaparáte, je jedna vec tá šošovka, ktorú sme tam osadili. A taktiež technológia Pixel Master, ktorá zabezpečí aj pri horších svetelných podmienkach svetelnosť tej fotografie na dostatočnej úrovni a zlepšuje ju vlastne až o 400 percent.“

Technológia HDR sa zase snaží vyrovnať svetelné rozdiely medzi tmavšími a jasnejšími časťami záberu. No a do tretice je tu aj technológia Super Resolution.

„Super Resolution technológia tým, že ten zadný fotoaparát dokáže snímať fotografie s rozlíšením 13 megapixlov, spojením vlastne štyroch záberov dostaneme až fotografiu s rozlíšením 52 megapixlov.“

Ide vlastne o simulovaný pocit vysokého rozlíšenia, keď aj pri nazoomovaní fotografie sú stále ostré detaily. Zenfone 2 pritom nezabudol ani na milovníkov autoportrétov, ktorí sa môžu fotiť s predným 5 megapixlovým fotoaparátom.

„Vylepšenie prednej kamery je vlastne to, že sme použili širokouhlú šošovku s 85 stupňovým uhlom, ktorá vám zabezpečí oveľa ostrejšie selfie a takisto lepšie video hovory. Novinkou je taktiež použitie selfie panorámy, to je nová vec. Vlastne dostanete do toho svojho selfie obrázku viacero ľudí, ktorí sú okolo vás.“

Všetky multimédiá môžu pritom putovať nielen na interné úložisko s veľkosťou 32 alebo 64 gigabajtov, ale aj na micro SD kartu, ktorá pridá ďalšie gigabajty.

Špeciálne tlačidlo na zadnej strane telefónu slúži ako tlačidlo spúšte pre predný fotoaparát a taktiež ako ovládač úrovne hlasitosti hovorov alebo hudby. Zmenou si prešlo i používateľské rozhranie Zen UI, ktorého nová verzia prináša množstvo vylepšení.

„Napríklad mód Kids, ktorý vám umožní ten telefón v podstate dostať do takého stavu, že sa s ním môžu deti hrať, nespustia si aplikáciu, ktorú nechcete, aby si spustili, nedostanú sa na stránky, ktoré nechcete aby videli.“

Telefón je vybavený dvomi slotmi pre SIM karty a podporuje siete LTE v kategórii 4 plus. Vstavaná batéria má kapacitu 3000mAh, no za zmienku stojí jej nabíjanie.

„Ďalšou novinku je technológia Boost Master, ktorá umožní nabiť používateľovi telefón v podstate za 39 minút na úroveň 60-tich percent,“ uzatvára pán Miroslav Farkaš, ASUS.

Tým všetkým sa teda môže pochváliť nový Zenfone 2, ktorý ako nástupca, svojho predchodcu, určite nesklame.