Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovak Telekom spustil reálnu prevádzku siete LTE Advanced

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilnú dátovú sieť LTE alebo 4G asi predstavovať netreba, s rýchlymi prenosmi dát už nepochybne funguje množstvo používateľov aj u nás. V teoretickej rovine sa doteraz prenosová rýchlosť pohybovala na úrovni 150 Megabitov za sekundu. Pre Slovak Telekom však prišiel čas na ďalší krok, ktorý sa volá LTE Advanced.

Všetko sa to začalo ešte na jar v roku 2013, kedy mobilný operátor Slovak Telekom začal formovať svoju 4G sieť na Slovensku. Jej pokrytie nebolo vtedy výrazné, no dnes sa už teraz môžeme tešiť z rýchlosti, ktorú nám táto technológia dokáže poskytnúť, na oveľa väčšej rozlohe.

„V tej dobe bolo pokrytie Slovenska 33, skoro 34 percent. V roku 2014 sme pokračovali v rozvoji 4G siete a dosiahli sme úrovne skoro 50, niečo nad 50 percent pokrytia. Za ostatné mesiace tohto roka sa nám podarilo rozšíriť celkové pokrytie na Slovensku až na skoro 57 percent,“ hovorí pán Branimír Marić, Slovak Telekom.

Pri zvyšovaní pokrytia sa však nesmie zabudnúť ani na budúcnosť, kedy budú oveľa vyššie požiadavky na rýchlosť a na množstvo prenesených dát. Preto musí byť na to mobilná sieť pripravená už teraz.

„Snažíme sa zlepšovať celkovú infraštruktúru mobilnej siete, čo tiež znamená, že investujeme nielen do BTS staníc, ale aj do jadier systémov, ktoré stoja za týmito mobilnými stanicami. Taktiež všetky tieto BTS stanice prepájame optikou, pretože práve optické siete poskytujú dátový prietok v objemoch mnohých Gigabajtov za sekundu.“

Súčasná infraštruktúra tak podporuje už aj novú generáciu siete LTE Advanced. Tá využíva technológiu s názvom Carrier Aggregation, ktorá je založená na takzvanom kombinovaní, či spájaní blokov frekvenčného spektra, cez ktoré sa dáta prenášajú. Práve širšie frekvenčné spektrum potom umožní navyšovanie prenosovej rýchlosti. Nitra sa tak mohla stať prvým mestom na Slovensku, v ktorom sa dá cez LTE dosiahnuť oveľa vyššia rýchlosť ako je dnes 150 Megabitov za sekundu.

„Museli sme aktualizovať sieť na najnovšiu verziu softvéru Ericsson Radio Access Network, aby sme mohli použiť funkciu LTE Carrier Aggregation, ktorá nám umožňuje kombinovať 10Mhz blok v 1800Mhz spektre a 20Mhz blok v 2600Mhz spektre. Pásma 1800Mhz a 2600Mhz sme spojili do spoločného 30Mhz bloku a vďaka tomu sme dosiahli 225 Megabitov za sekundu v 4G sieti v celej oblasti mesta Nitra a v jeho okolí.“

Táto prenosová rýchlosť sa bude postupne nasadzovať aj do ďalších väčších miest. Pre jej využitie je však potrebné mať smartfón, ktorý podporuje 4G sieť už v kategórii 6. No ani táto nová rýchlosť nebude zrejme najvyššou. Infraštruktúra 4G siete je totiž dimenzovaná na oveľa vyššie rýchlosti.

„S ohľadom na náš hardvér sme momentálne schopní dosahovať rýchlosti až do 500 Megabitov za sekundu.“

Že je to pravda, sme sa na vlastnej koži presvedčili pri teste, ktorý stanovil nový rýchlostný rekord mobilného prenosu dát na Slovensku.

„Využitím LTE Carrier Aggregation s plným 40Mhz blokom v pásme 2600Mhz a 10Mhz blokom v pásme 1800Mhz sme skombinovaním dostali 50Mhz blok, ktorý sme demonštrovali tu na Magio pláži s použitím reálnej BTS stanice. Dosiahli sme rýchlosť do 375 Megabitov za sekundu,“ uzatvára pán Branimír Marić, Slovak Telekom.

Testovalo sa na prototype zariadenia s podporou 4G siete v kategórii 9, ktoré fungovalo s procesorom od amerického Qualcommu. Ako vidno, 4G sieť na Slovensku je pripravená aj na budúcnosť, a tak sa môžeme tešiť na to, že už o pár rokov budeme môcť sťahovať alebo nahrávať digitálny obsah v našich mobilných zariadeniach poriadne vysokou rýchlosťou.