Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smartfóny Huawei P9 a P9 Plus prichádzajú s revolučným duálnym fotoaparátom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť Huawei je tretím najväčším výrobcom smartfónov na svete a aj preto verejnosť netrpezlivo očakávala predstavenie novej vlajkovej lode. Výrobca počas slávnostného uvedenia v Londýne prekvapil a predstavil rovno dva modely, smartfón Huawei P9 a jeho väčšiu verziu P9 Plus. V prvom rade si novinky prinášajú inovatívny, až dvojšošovkový fotoaparát, ako aj ďalšie zaujímavé technológie.

V porovnaní s minuloročným modelom P8 dostali nové smartfóny P9 a P9 Plus úpravu dizajnu. Ten prichádza so zakrivenými hranami, ktoré majú zároveň akoby spríjemniť dotyk s mobilom, aj počas dlhého držania zariadenia v ruke.

„Je vyrobený z jedného kusu štýlového a pevného hliníka a je naozaj veľmi tenký,“ hovorí pán Yanmin Wang, President CEE Nordic Regional BU, Huawei.

P9tka má hrúbku len necelých 7 milimetrov, pričom bočné rámy okolo displeja sú so svojou šírkou len 1,7 milimetra takmer neviditeľné a dajú tak vyniknúť Full HD displeju s uhlopriečkou 5,2 palca a hustotou 432 bodov na palec. Smartfóny pritom poháňa výkonný osemjadrový procesor, priamo z dielne Huawei.

„Je to prvýkrát, čo sme v smartfóne použili náš najnovší procesor Kirin 955, ktorý je vyrobený už 16 nanometrovou technológiou. Jeho hlavnou inováciou je okrem výkonu aj zlepšenie spotreby energie.“

V tele P9tky sa ukrýva batéria s kapacitou 3000 mAh, zatiaľ čo P9 Plus si prináša až 3400 mAh, a tak má dostatok energie až na dva dni bežného používania.

„V malom tele sme integrovali batériu s vysokou hustotou. Máme aj technológiou Quick Charge, vďaka ktorej nabijete svoj telefón za krátky čas.“

Už po desiatich minútach nabíjania by mal mobil poskytnúť až 5 hodín hovorov.

Ak sa vrátime k porovnaniu modelov, tak oproti menšej P9tke má verzia Plus 5,5 palcový displej a disponuje už v základe 4 GB operačnej pamäte RAM ako aj 64 GB vnútorným úložiskom.

Najväčšou novinkou oboch smartfónov je však unikátny systém duálneho hlavného fotoaparátu, ktorý teda prichádza s dvoma objektívmi a dvoma 12 megapixlovými snímačmi.

„Spojenie so spoločnosťou Leica nám prinieslo nové technológie. Keďže sme sa snažili priniesť čo najvyššiu kvalitu snímania fotografií, navrhla Leica tieto objektívy špeciálne len pre P9tku,“ hovorí pán Richard Yu, CEO, Huawei Technologies.

„V smartfóne sú dva typy snímača. Prvý je monochromatický, čiže čierno biely, vďaka čomu dosahujeme väčšiu priepustnosť svetla. Druhý je RGB snímač, ktorý má na starosti živé farby. Ich kombináciou sme vylepšili fotografovanie aj pri veľmi nízkej úrovni osvetlenia,“ hovorí pán Yanmin Wang, President CEE Nordic Regional BU, Huawei.

Duálny fotoaparát disponuje hybridnou technológiou ostrenia, ktorá v sebe kombinuje laserové, hĺbkové a kontrastné ostrenie, podľa vzdialenosti od foteného objektu. Smartfón tiež umožňuje vytvárať umelecké fotografie s nastaviteľnou hĺbkou ostrosti.

„Pomáha aj bežnému používateľovi vytvárať zaujímavé snímky, porovnateľné so snímkami z digitálnych fotoaparátov.“

Smartfóny P9 a P9 Plus sa tiež môžu pochváliť technológiou troch antén, ktoré sa výrobcovi podarilo vtesnať do ich tenkého tela.

„Dokážeme vďaka tomu skombinovať množstvo nových frekvenčných pásiem a antény poskytnú lepší signál. Tiež sme zredukovali vplyv kovového tela smartfónu na signál.“

Myslelo sa aj na bezpečnosť a tak nechýba ani vylepšená biometrická technológia rozpoznania odtlačku prsta používateľa.

„Dokáže snímať prst pod rôznymi uhlami a taktiež vie identifikovať aj rozdielny tlak prstu používateľa na snímač,“ uzatvára pán Yanmin Wang, President CEE Nordic Regional BU, Huawei.

Nové smartfóny Huawei P9 a P9 Plus zaujali aj svetových fotografov, akými sú David Guttenfelder a Mary McCartney. Rovnako však aj hollywoodsku hviezdu, supermana Henryho Cavilla, ktorý si prišiel predstavenie mobilov pozrieť osobne.

Oba modely teda priniesli ďalší posun vo vývoji smartfónov, najmä pri fotografovaní cez naše mobilné zariadenia. A nie nadarmo, veď stále totiž platí, že najčastejšou kamerou, ktorú máme vždy so sebou, je tá v mobile.