Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ericsson: Nositeľné zariadenia wearables by mohli nahradiť smartfóny

Ericsson: Nositeľné zariadenia wearables by mohli nahradiť smartfóny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Z najnovšej štúdie Ericsson ConsumerLab s názvom ”Nositeľné technológie a Internet vecí” vyplýva, že trh s nositeľnou elektronikou bude do roku 2020 zažívať boom. Nositeľné zariadenia by dokonca v budúcnosti mohli úplne nahradiť smartfóny a pomôcť spotrebiteľom komunikovať a ovládať predmety prepojené v rámci Internetu vecí (IoT).

Najpopulárnejšie medzi užívateľmi sú nositeľné zariadenia, zaisťujúce osobnú bezpečnosť. Užívatelia najviac kupujú SOS tlačidlá (32 %), inteligentné hodinky (28 %) a nositeľné GPS lokátory (27 %).

Počet vlastníkov nositeľných zariadení sa medzi užívateľmi smartfónov v uplynulých rokoch zdvojnásobil, bude však pravdepodobne trvať ešte niekoľko ďalších rokov, než sa nositeľná elektronika stane pre súčasnú generáciu mainstreamom. Spolu 24 % nových užívateľov nositeľných zariadení má od 15 do 24 rokov. Jeden z troch užívateľov smartfónov verí, že do roku 2020 bude používať najmenej päť pripojených nositeľných zariadení.

Podľa štúdie Ericsson ConsumerLab by mal trh s nositeľnou wearables elektronikou do roku 2020 enormne narastať

Smartfóny sa už stali neodmysliteľnou súčasťou väčšiny aspektov nášho života. Dvaja z piatich (43 %) užívateľov smartfónov však očakávajú, že nositeľné zariadenia by raz mohli smartfóny úplne nahradiť. Spolu 38 % užívateľov smartfónov si myslí, že v priebehu nasledujúcich piatich rokov budú wearables ovládať všetky kľúčové funkcie, ktoré sú dnes výsadou smartfónov.

Technológia nositeľnej elektroniky zároveň urýchľuje konvergenciu digitálneho a ľudského sveta a prepája osoby s Internetom vecí (IoT). Spotrebitelia sú presvedčení, že im wearables pomôžu spolupracovať s objektmi v ich okolí.

Až 60 % opýtaných verí, že v nasledujúcich piatich rokoch bude bežné prehltnúť čip v pilulke alebo si ho aplikovať pod kožu, a to nielen za účelom sledovania dôležitých údajov týkajúcich sa zdravotného stavu človeka, ale napríklad aj na odomknutie dverí, overovanie transakcií a identity alebo kontrolu objektov. Až 25 % vlastníkov inteligentných hodiniek ich dnes používa na diaľkové ovládanie ďalších digitálnych zariadení, ktoré majú doma. Spolu 40 % vlastníkov inteligentných hodiniek zároveň pripúšťa, že smartfón používa podstatne menej než predtým.

Wearables, teda nositeľné zariadenia, nám v mnohom uľahčujú náš každodenný život

(Zdroj: Tlačová správa Ericsson)