Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Rusku sa namiesto pokémonov dajú chytať aj historické osobnosti

V Rusku sa namiesto pokémonov dajú chytať aj historické osobnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Až neskutočne úspešná mobilná hra Pokemon Go, ktorá spôsobila mániu lovenia kreslených postavičiek na celom svete, má v Rusku zaujímavú alternatívu v podobe mobilnej aplikácie s rozšírenou realitou, v ktorej však „lovíte“ známe historické osobnosti. Radnica v Moskve sa nechala inšpirovať hitom od Nintenda a v jej vlastnej geo-lokačnej aplikácii môžu používatelia stretnúť historické osobnosti, ako bol Napoleon, Čajkovsky či Ivan Hrozný, a môžu si s nimi spraviť selfie.

Aplikácia, ktorá je zvláštne pomenovaná ako „Get to Know Moscow. Photo“ („Spoznaj Moskvu. Na fotkách.), bola prvýkrát vydaná pred niekoľkými mesiacmi. Jej zameranie bolo vzdelávanie v oblasti histórie. Používatelia aplikácie sa mohli túlať po moskovských uliciach a hľadať tak digitálne postavy, ktorých lokalita bola vyznačená vo fyzickom svete prostredníctvom nápisov. Značky však mohli byť ukradnuté alebo zničené.

Nová aktualizácia aplikácie, ktorá by mala byť dostupná koncom augusta, však prináša funkcie podobné práve mobilnej hre Pokemon Go. Zoznam historických osobností, ako kozmonaut Jurij Gagarin, líder rockovej skupiny Viktor Robertovič Coj, ruský cár Alexej Michajlovič a ďalší, sa objavuje spolu so vzdialenosťou od aktuálnej polohy používateľa aplikácie.

Ruská aplikácia umožní používateľom

Používateľ je navigovaný prostredníctvom kompasu v aplikácii a ako náhle sa vzdialenosť zmenší na 50 metrov od zemepisnej súradnice miesta, historická osobnosť sa zviditeľní cez rozšírenú realitu skrz kameru v smartfóne. Používateľ môže nájdenú postavu rotovať o celých 360 stupňov, približovať alebo odďaľovať a samozrejme si s ňou môže spraviť selfie fotografiu.

Moskovské vládne oddelenie pre informácie a technológie tvrdí, že aplikácia je určená pre zvýraznenie bohatého kultúrneho dedičstva tohto ruského hlavného mesta. Vzhľadom na to, koľko hráčov spoznalo lepšie svoje okolie vďaka hre Pokemon Go, aj táto aplikácia môže pomôcť turistom aj domácim odhaliť viac z bohatej histórie Moskvy.