Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na Slovensku padol rýchlostný rekord v testovaní dátového prenosu v 4G sieti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sieť 4G alebo aj LTE sa dnes rozmáha už takmer po celom Slovensku. Najmä vďaka nej sme si zvykli na rýchlejšie načítanie stránok z internetu a všeobecne na rýchlejšie dátové prenosy. Ani zďaleka však pri dnešných rýchlostiach nekončíme. Potvrdzuje to aj letný test operátora Slovak Telekom na Magio pláži. Po minuloročnom úspešnom teste s rýchlosťou 375 megabitov za sekundu sa mu v auguste tohto roka podarilo ukázať novinárom rýchlosť až 900 megabitov.

Mobilný operátor Slovak Telekom začal svoju 4G sieť budovať na Slovensku už pred tromi rokmi. Spočiatku bolo pokrytie výsadou len niektorých miest a oblastí našej krajiny, no v priebehu času sa operátorovi podarilo pokryť poriadne veľkú plochu.

„V súčasnosti sme sa dostali na 81,6 percentné pokrytie celého územia, pričom ešte začiatkom tohto roka to bolo 70 percent,“ hovorí pán Branimir Marić, výkonný riaditeľ pre technológie a IT, Slovak Telekom.

4G sieť tak už dávno nie je výsadou mestských oblastí, ale dostala sa aj do viacerých obcí či dokonca do obľúbených turistických lokalít. No nie je to len o dostupnosti, ale aj o stabilite a rýchlosti mobilnej siete. Aj v tomto smere sa operátorovi darí.

„Už štvrtý krát po sebe sme získali certifikát Best in Test od nezávislej firmy P3 Communications. Testov sa samozrejme zúčastnili aj ďalší mobilní operátori zo Slovenska.“

Čoraz viac ľudí na Slovensku používa mobilné zariadenia pre prístup k internetu a ich nároky na dáta z roka na rok rastú. Aj toto musí byť pri budovaní mobilnej siete zohľadnené.

„Klienti dnes stiahnu 1 až 3 GB za mesiac, päť rokov dozadu to bolo pár stoviek megabajtov. Ako operátor musíme kontinuálne prispôsobovať sieť podľa požiadaviek používateľov, investovať do technológií a vyladiť všetko tak, aby to správne fungovalo.“

Že je telekomunikačný operátor pripravený aj na budúcnosť, predviedol v Bratislave počas verejného testu prenosu dát cez mobilnú dátovú sieť LTE Advanced. Slovensko si tak mohlo pripísať nový rekord v prenosovej rýchlosti, ktorá poriadne prekonala minuloročných testovaných 375 megabitov za sekundu.

Slovak Telekom úspešne otestoval prevádzku 4G siete v rýchlosti 900 megabitov za sekundu

„Demonštrovali sme rýchlosť 900 megabitov za sekundu, ktorá bola dosiahnutá v reálnych podmienkach našej siete z BTS stanice na Magio pláži.“

Tento nový rekord sa podarilo dosiahnuť vylepšením funkcií nového softvéru a hardvéru v rádiovej sieti s použitím technológie 3 x Carrier Aggregation s konfiguráciou viac vstupov a výstupov anténnych komunikačných systémov, označovanými ako MIMO.

„Skombinovali sme 50 MHz spektrum v pásme 1800 MHz spolu s 2,6 GHz pásmom. To nám v režime 2x2 MIMO typicky umožní dosiahnuť rýchlosť 375 megabitov za sekundu. Na to sme pridali 4x4 MIMO, čo v základe zvýšilo počet antén na oboch stranách, prijímača a vysielača.“

Zdvojnásobením sa tak podarilo dostať na hranicu 750 megabitov za sekundu. Zvyšných 150 megabitov sa, obrazne povedané, vyžmýkalo pomocou špeciálnej softvérovej funkcie 256QAM.

„Je to pokročilá modulovacia technika, ako získať v dostupnom spektre viac bitov v Hertzi za sekundu.“

Väčšina 4G mobilných zariadení, ktoré sa používajú na Slovensku, sú LTE kategórie 3 a nižšie. No na druhej strane už postupne narastá počet zariadení, ktoré siahajú až do kategórie 6, čo sú najmä vlajkové lode výrobcov smartfónov. Ani tie by v teste 900 megabitovej rýchlosti ešte stále nefungovali. Preto Slovak Telekom použil zariadenie s modemom Qualcomm Snapdargon X16 LTE.

„Ani sa to nedá nazvať zariadením, je to chipset s pripevnenou anténou, no je kategórie 16. Takéto zariadenia by sa mohli objaviť začiatkom budúceho roka. No v reálnej mobilnej sieti to bude najskôr za dva roky, kým budú dostupné širokej verejnosti,“ uzatvára pán Branimir Marić, výkonný riaditeľ pre technológie a IT, Slovak Telekom.

Na túto rýchlosť prenosu dát si teda ešte nejaký ten čas počkáme, no Telekom chce už tento rok pokryť ďalšie mestá vyššími rýchlosťami. Bratislavská Petržalka by tak už nemala byť jedinou oblasťou s pokrytím 300 megabitov za sekundu. A možno pribudnú aj lokality, ktoré túto rýchlosť prekonajú. Nechajme sa teda prekvapiť.