Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stredná trieda praská vo švíkoch a pribudli k nej aj Nokie 5 a 3

Stredná trieda praská vo švíkoch a pribudli k nej aj Nokie 5 a 3
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
3. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okrem vlajkovej lode v podobe smartfónu Nokia 6 predstavila firma HMD aj dva stredné modely s číslami 5 a 3. Nokia 5 je ako už číslo napovedá nadradená modelu Nokia 3 a tomu zodpovedá aj materiál z ktorého je vyrobená.

Celá konštrukcia je vyfrézovaná z jedného kusa hliníka a hrany sú príjemne zaoblené. Tento obal chráni vo svojom vnútri osemjadrový procesor Snapdragon 430 s frekvenciou jadier 1,3 Ghz. Displej má uhlopriečne 5,2 palca, čo je len o 0,2 palca menej ako Nokia 6, zato rozlíšenie to už schytalo a má len 1280 na 720 bodov.

Smartfón Nokia 5

RAMka je slušných 2 GB a vnútorný priestor stanovil výrobca na 16 GB. Komu to nestačí samozrejme môže rozšíriť kapacitu o SD kartu s veľkosťou až do 128 gigabajtov. Batéria má kapacitu rovnakú ako väčší brat Nokia 6 a to 3000 mAh.

Smartfón Nokia 5

Nokia 3 je zasa cenovo najdostupnejšou verziou novej rady Nokia smartfónov. Konštrukcia je síce tiež z hliníka, ale už len rámik. Zadný kryt sa musí uspokojiť len s plastovým variantom. Procesor je nižšej rady, a to iba štvorjadrový, hoci má tiež frekvenciu 1,3 Mhz. Ramka a úložný priestor sú totožné s Nokiou 5 a to 2 respektíve 16 gigabajtov. Batéria tiež prešla šetrením a výrobca ju okresal na 2650 mAh.

Smartfón Nokia 3

Fotoaparáty zodpovedajú triede a Nokia 5 ma 13/8 megapixelov - predná/zadná kamera, zatiaľ čo Nokia 3 má oba foťáky 8 megapixlové. To čo by však malo byť najväčším lákadlom, nie je železo, ale čistý Android 7.1.1 Nougat bez Bloatware a modifikovaného používateľského rozhrania. Len čistý rýchly Nugátik.

Smartfón Nokia 3