Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čínska firma bude osádzať do svojich mobilov päťnásobný optický zoom

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
3. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Firma Oppo nie je slovenskému používateľovi smartfónov veľmi známa. Je to hlavne preto, že sa orientuje výhradne na čínsky trh. Napriek tomu je to piaty najväčší výrobca smartfónov na svete. Nečudo veď má 1,3 miliardovú základňu a aj veľmi solídne technologické zázemie.

Na MWC prišla táto spoločnosť okrem iného predstaviť aj svoj systém optického zoomu, ktorý chce integrovať do budúcich modelov smartfónov. Vývojári použili osvedčené šachtové riešenie, ktoré sa používa už v napríklad vodotesných fotoaparátoch či kamerách. Obraz sa jednoducho odrazí od zrkadla v princípe ako funguje periskop a svetlo dopadne na kolmo umiestnený snímací čip.

Čínska firma Oppo sa chystá do svojich mobilov osadiť päťnásobný optický zoom

Na takéto riešenie je treba len 5,7 milimetra, čo by mali zvládnuť aj ultratenké smartfóny. A čo stabilizácia? Tú rieši nastaviteľné zrkadielko, ktoré dokáže stabilizovať uhol s presnosťou až 0,0025 stupňa. Takže vývojári z Oppo sa dušujú, že fotky aj pri päť násobnom priblížení budú ostré a čitateľné.

Čínska firma Oppo sa chystá do svojich mobilov osadiť päťnásobný optický zoom

Systém v Oppo mobiloch bude dokonca duálny. Teda nie obe kamery budú mať zoom, ale druhá kamera bude slúžiť naopak pre širší záber a bude pomáhať pri vypočítavaní stabilizácie.

Pôvodom je toto riešenie dielom Izraelskej firmy, ale čínsky inžinieri za rok po odkúpení patentu tak pokročili, že sami dali na posúdenie 50 nových patentov. Netrúfame si povedať koľko fotografií je percentuálne spravených smartfónmi, ale ak smartfónom pribudne kvalitný zoom, bude to ešte vyššie percento.

Čínska firma Oppo sa chystá do svojich mobilov osadiť päťnásobný optický zoom