Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo Moto 5G a G5 Plus s až neuveriteľnou výbavou v strednej triede smartfónov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ach, majú to tí výrobcovia mobilov v dnešnej dobe naozaj ťažké, aby niekoho svojim novým modelom zaujali. Čínske Lenovo sa však rozhodlo, že na to pôjde takou zlatou strednou cestou. Nielenže ponúkne také obstarávacie náklady, ktoré nikoho nezruinujú, ale už aj pri novom modeli G5 a G5 Plus dá ľuďom v strednej triede poriadnu hardvérovú výbavu. No a podľa mňa to zaklincovali fotoaparátom, teda konkrétne jeho snímacími bodmi, ktoré sú pre fotenie v horších svetelných podmienkach mimoriadne dôležité. Takže jeden jeho snímací bod má takú veľkosť, akú mal doteraz len v jednej kamere vo vlajkovej lodi iného výrobcu.

Napriek tomu, že sa smartfóny Moto G5 a Moto G5 Plus radia do strednej triedy, ich dizajn a výbava túto triedu o niečo prevyšuje. Výrobca na materiáloch nešetril a novým telefónom tak doprial kovové prevedenie, populárne medzi používateľmi.

„Je to v kompaktnom prevedení, máme 5,2 palcový Full HD displej, ktorý je chránený Gorilla Glass ochranou,“ popisuje pán Marek Tóth, Lenovo Slovakia.

Moto G5 Plus poháňa osemjadrový procesor Snapdragon 625 s taktovacou frekvenciou 2 GHZ, v kombinácii s 3 GB operačnej pamäťe RAM. Napriek poriadnemu výkonu je procesor šetrný k batérii s kapacitou 3000 mAh. Vďaka tomu smartfón bez problémov vydrží celý deň aj pri intenzívnejšom používaní. Navyše technológia TurboPower zabezpečí nabitie batérie v krátkom čase tak, aby sa používateľ mohol čo najskôr vrátiť k svojej činnosti.

„Turbo nabíjanie znamená, že dáte na 15 minút na nabíjačku a môžete ísť ďalších 6 hodín na telefóne.“

Mnohí používatelia využívajú smartfón aj ako fotoaparát, ktorý im uchová zážitky. Moto G5 Plus vystupuje z radu aj v tejto oblasti. Má 12 megapixlový fotoaparát, čo síce papierovo nemusí znieť prevratne, ale rozhodne je prevratné to, že každý snímací bod má veľkosť až 1,4 mikrometra.

Fotoaparát sa môže dokonca pochváliť aj clonou F 1.7 a a hlavne technológiou Dual Autofocus Pixel, ktorá pomáha veľmi zaostrovať. Takéto niečo majú práve moderné zrkadlovky. Všetky tieto nadpriemerné parametre fotoaparátu by tak mali používateľovi priniesť viacero výhod.

„Lepšie fotenie v horších svetelných podmienkach, rýchlejšie zaostrovanie na objekt, ktorý chcete odfotiť.“

Smartfóny Lenovo Moto G5 a Moto G5 Plus

Nechýba ani podpora pripojenia k mobilnej dátovej sieti 4G LTE, a vďaka integrovanej bezdrôtovej technológii NFC je možné smartfón Moto G5 Plus využiť aj pre bezkontaktné platby.

Trošku striedmejšiu, no stále zaujímavú výbavu má menší súrodenec Moto G5. Je o niečo kompaktnejší, s 5 palcovým displejom, ktorý má taktiež rozlíšenie Full HD.

„Je poháňaný Snapdragon 430 osemjadrovým procesorom a budeme mať dve varianty. Budeme mať variantu 2 GB a budeme mať na Slovensku variantu aj s 3 GB pamäťou.“

Moto G5 pritom dostal do výbavy trochu iný fotoaparát, ktorý však používateľom tiež prináša možnosť fotenia na pomerne zaujímavej úrovni.

„Poctivý fotoaparát, 13 megapixlový s PDAF technológiou rýchleho zaostrovania a clonou F 2.0.“

Moto G5 a Moto G5 Plus majú, okrem rovnakého dizajnu a ochrannej vrstve proti vode, spoločný aj operačný systém Android 7 Nougat. A samozrejme nechýba ani obľúbený balík aplikácií a funkcií Moto Experiences. Z nich rozhodne zaujme tá, ktorá súvisí so softvérovými ovládacími tlačidlami.

„Stačí ísť do nastavenia týchto akcií a spustiť One Button Navigation. Zrazu sa vám tieto tlačidlá odstránia a máte oveľa väčší priestor na vašom displeji,“ vysvetľuje pán Marek Tóth, Lenovo Slovakia.

Používateľ tak môže pohodlne ovládať telefón len prostredníctvom jediného hardvérového tlačidla, v ktorom je navyše zabudovaná aj čítačka odtlačkov prstov.

Ak to teda všetko podčiarkneme a sčítame, treba povedať, že smartfóny Moto G5 a Moto G5 Plus si prinášajú zaujímavú hardvérovú i softvérovú výbavu. Možno sa tak domnievať, že Lenovo chce práve týmito modelmi vytýčiť novú cestu mobilných zariadení strednej triedy.