Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológie veľkých zariadení sa vtesnali do nového smartfónu Xperia XZ Premium

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonský producent Sony je pre väčšinu spotrebiteľov známy predovšetkým svojou audio a video technikou. Už dlhšie sa samozrejme venuje aj smartfónom. No a práve na tohtoročnom podujatí MWC v Barcelone predstavil novinky, ktoré spájajú najnovšie obrazové a zvukové technológie s mobilným svetom. Jeho nová vlajková loď medzi smartfónmi tak dostala výbavu, ktorú doteraz nemal a ani nemá žiaden mobil na svete.

Úvod japonských predstavovačiek v Španielsku patril výsledkom práce vývojárov, ktorí sa v rámci programu Future Lab snažia navrhnúť také zariadenia, ktoré by predefinovali ich spôsob použitia. Je to aj prípad konceptu Bluetooth slúchadla Xperia Ear Open-style, ktoré na prvý pohľad pripomína obyčajnú hands-free sadu, no v skutočnosti je opak pravdou.

„Je to osobný asistent v uchu, vybavený novými technológiami a senzormi, aby ste aj počas počúvania hudby mohli dostávať rôzne hlasové notifikácie z prepojeného smartfónu,“ hovorí pán Hiroki Totoki, prezident, Sony Mobile Communications.

Najväčšiu pozornosť v Barcelone však upútala nová vlajková loď medzi smartfónmi Sony - Xperia XZ Premium. Výrobca pritom do smartfónu implementoval technológiu zo svojich televízorov Bravia, a tak sa 5,5 palcový displej môže pochváliť gigantickým rozlíšením 4K, ako aj technológiou zobrazenia High Dynamic Range, čiže HDR. Vysoký jas, živé farby, ostrosť a kontrast sa tak presúvajú už aj priamo do dlane používateľa.

„Okrem zábavného obsahu v 4K HDR kvalite budú používatelia tiež prekvapení, keď si budú prezerať svoje fotografie a videá. Tie sa dokonca dajú transformovať do kvality blízkej 4K,“ hovorí pán Hideyuki Furumi, Sony Mobile Communications.

Sony však využila aj dlhoročné skúsenosti pri vývoji svojich fotoaparátov, ako je séria Alfa alebo Cyber-shot. Vďaka tomu fotoaparát v smartfóne Xperia XZ Premium dostal do vienka niekoľko pokročilých technológií od svojich veľkých súrodencov.

„Obsahuje našu modifikovanú šošovku G Lens a mobilný snímač Exmor RS s veľkosťou 1 / 2,3 palca a takisto aj obrazový procesor BIONZ.“

Smartfón Sony Xperia XZ Premium

Nový 19 megapixlový snímač má pritom o 19 percent väčšie snímacie body, ktoré tak dokážu zachytiť viac svetla aj v horších svetelných podmienkach alebo pri protisvetle. Pribudol aj kamerový systém s označením Motion Eye, ktorý slúži pre záznam videí v takzvanom super spomalenom režime.

„Môžete nakrúcať videá rýchlo sa pohybujúcich objektov. Tento záznam sa ukladá rýchlosťou až 960 snímok za sekundu. A prehraním videa v tomto režime získate dynamické super spomalené videá, ktoré doslova spomalia čas.“

Xperia XZ Premium funguje na platforme Qaulcomm Snapdragon 835, ktorá okrem procesorového a grafického výkonu prináša aj extrémne rýchlu konektivitu pre mobilné dáta. Ide o jeden z prvých smartfónov s funkcionalitou Gigabit Class LTE, ktorá môže zmeniť spôsob využívania mobilných zariadení.

„S rýchlosťou až do 1 gigabitu za sekundu budete môcť sťahovať a streamovať 4K obsah kdekoľvek sa nachádzate. Tiež vám to otvorí dvere pre rýchlejšie nahrávanie 4K obsahu, spolu s vlastným obsahom, ktorý ste zaznamenali s Motion Eye kamerou,“ dodáva pán Hideyuki Furumi, Sony Mobile Communications.

K novej vlajkovej lodi pribudol aj o niečo menší smartfón Xperia XZS s 5,2 palcovým displejom, ktorého rozlíšenie je Full HD. Smartfón pritom dostal rovnaký fotoaparát, ako má aj Xperia XZ Premium.

A aby toho nebolo málo, Sony sa pochválila aj dvojicou nových smartfónov strednej triedy Xperia XA1 a XA1 Ultra. Pozornosť pútajú nielen elegantným dizajnom a vysokým výkonom, no najmä svojím zadným fotoaparátom s rozlíšením 23 megapixlov, čo v tejto triede nebýva zvykom. Smartfón Xperia XA1 Ultra však získal aj poriadny predný fotoaparát s rozlíšením 16 megapixlov, ktorý je vybavený optickým stabilizátorom obrazu pre ešte lepšie selfie zábery.

Japonskí vývojári tak vo veľkom štýle predviedli, že klasické zariadenia môžu mať aj iné funkcie, než na aké sme zvyknutí. A tiež aj to, že moderné technológie z veľkých zariadení sa môžu bez problémov stať súčasťou zariadenia, ktoré sa vám zmestí do dlane. Už teraz sa tak môžeme tešiť, s čím ďalším nás opäť prekvapia.