Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nokia sa vracia v prevedení nových smartfónov spolu so vzkriesenou ikonou 3310

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite si viacerí ešte spomeniete na časy klasických tlačidlových mobilov. V tej dobe bola výrazným hráčom aj Nokia, ktorá však postupne ukončila výrobu. Značku potom prevzal Microsoft, no ani ten dlho nevydržal.. Šance sa nakoniec chopili vývojári, opäť z Fínska, ktorí sa snažia túto ikonu zasa vrátiť do povedomia používateľov. Na výstavu MWC 2017 prišli hneď s niekoľkými smartfónmi a jedným veľkým nostalgickým prekvapením.

Prekvapujúco o návrat populárnej značky mobilných telefónov sa nepostarala samotná spoločnosť Nokia. Tá sa v súčasnosti venuje najmä výrobe rôznych meracích zariadení a mobilnej infraštruktúry. Dobré a zvučné meno však prenechala v rukách šikovných vývojárov z krajiny jej pôvodu, teda z Fínska.

„HDM Global je fínsky start-up, ktorý získal licenciu na značku Nokia. Nové telefóny vyvíjame v spolupráci s partnermi Foxconn a Google. HMD je teda novým domovom pre telefóny Nokia,“ hovorí pán Patrick Henchie, HMD Global.

Fínski vývojári to zobrali pekne od podlahy a na výstave MWC v španielskej Barcelone predstavili hneď niekoľko noviniek. Najviac pozornosti pritom zrejme pútala revitalizovaná verzia tlačidlového telefónu Nokia 3310, na ktorý vo svojej dobe nedala väčšina jeho používateľov dopustiť.

„Nová 3310 je štýlové zariadenie s 30 dňovou výdržou batérie, až 22 hodín hovorov. Môžete telefonovať, smskovať, ale aj hrať legendárnu hru Háďa.“

Spoločnosť HMD Global predsatvila nové smartfóny Nokia 3, 5 a 6, no aj revitalizovanú Nokia 3310

Už z tohto vyjadrenia a pri pohľade na špecifikácie je jasné, že ide o telefón, ktorý veľkým výkonom nevyniká a je skôr určený pre nostalgických používateľov. Podčiarkuje to aj 2,4 palcový displej s rozlíšením 320 na 240 bodov, klasické numerické tlačidlá a ovládanie, či podpora mobilnej siete len 2G.

No výrobca sa nezľakol ani operačného systému Android a tak svetlo sveta uzreli smartfóny Nokia 3, 5 a 6, ktoré používajú najnovšiu verziu 7.0. Prvé dva smartfóny sa pritom svojou výbavou radia do strednej triedy cenovo dostupných zariadení. Nokia 6 s celokovovým telom má však už o niečo vyššie ambície.

„Má 5,5 palcový Full HD displej, čítačku odtlačkov prstov, 16 megapixlový fotoaparát vzadu a 8 megapixlový fotoaparát vpredu. Procesor je osemjadrový Qualcomm Snapdrogon 430, 3 GB pamäte RAM a 32 GB vnútorné úložisko,“ vymenúva pán Patrick Henchie, HMD Global.

Vyzerá to tak, že nový start-up to má s návratom ikony dobre našliapnuté. Ostáva už len dúfať, že sa čoskoro dočkáme aj takého smartfónu Nokia, ktorý bude porovnateľný s vlajkovými loďami iných výrobcov.