Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sprimo: Osobný merač kvality ovzdušia pre váš iPhone

Sprimo: Osobný merač kvality ovzdušia pre váš iPhone
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa chcete dozvedieť, či vzduch, ktorý dýchate nie je zdraviu škodlivý, môžete siahnuť po rôznych monitorovacích zariadeniach, ktoré sú však väčšinou navrhnuté tak, že sú uložené na jednom mieste. Firma Sprimo Labs však vyvinula praktickú a prenosnú alternatívu v podobe Sprimo Personal Air Monitor. Ide o drobné zariadenie, ktoré sa jednoducho zasunie do Lightning portu vášho iPhonu a je vám neustále k dispozícii.

Miniatúrne zariadenie Sprimo nepotrebuje batériu a ani sa nemusí nijako zapínať či aktivovať. Ako náhle ho totiž používateľ pripojí ku svojmu iPhonu a spustí sprievodnú aplikáciu, začne Sprimo okamžite pracovať a merať okolitú teplotu, vlhkosť a kvalitu ovzdušia.

Monitorovanie kvality okolitého vzduchu je založená na analýze úrovní prchavých organických látok v ovzduší a na displeji smartfónu sa vyjadruje ako číselná a farebná hodnota. Nízke čísla a zelená farba znamená dobré ovzdušie, stredné čísla a žltá farba vyjadruje, že vzduch je ešte v poriadku, zatiaľ čo vysoké čísla a červená farba už znamená nekvalitné ovzdušie a teda prípadné riziká pre používateľa.

Miniatúrne zariadenie Sprimo Personal Air Monitor je určenie pre sledovanie okolitej teploty, vlhkosti a kvality ovzdušia

Používatelia pri nameraní vysokých hodnôt môžu takéto prostredie opustiť, alebo zistiť zdroj prchavých organických látok a pokúsiť sa ho odstrániť. Môže to byť napríklad toxický koberec, či cigaretový dym v interiéri. Bohužiaľ výfukové plyny vo vonkajšom prostredí sa svojpomocne odstrániť nedajú, v tomto prípade sa dá minimálne takýto priestor opustiť. Aplikácia navyše používateľom umožní sa stať súčasťou Sprimo komunity, kde sú zobrazené kvality ovzdušia v rôznych lokalitách a sú vyznačené miesta na mape mesta.

Meranie úrovní prchavých organických látok v ovzduší je v mobilnej aplikácii vyjadrené číslenou aj farebnou hodnotou

Miniatúrny a prenosný merač kvality ovzdušia Sprimo Personal Air Monitor je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať zástavou v sume 20 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena zariadenia je pritom 40 dolárov, pričom vývojári sľubujú, že pripravia aj verziu pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android.

Zariadenie Sprimo Personal Air Monitor stačí zasunúť do Lightning portu a môže okamžite začať pracovať