Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Uvedenie nových modelov Apple iPhone zatienila iná novinka

Uvedenie nových modelov Apple iPhone zatienila iná novinka
Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
13. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple so svojim novým modelom telefónu, ktorý bol zahalený posledných pár mesiacov rúškom tajomstva, už nechcela dlhšia čakať. 12. septembra tak svetu predstavila pokračovateľa rodu, konkrétne iPhone 8 a iPhone 8 Plus. Napriek ich mnohým inováciám si však "wow efekt“ na tlačovej konferencii výrobcu prisvojilo úplne iné zariadenie – iPhone X.

Ani pri nových modeloch iPhone 8 a iPhone 8 Plus neodbočil Apple zo svojej nastúpenej cesty v oblasti dizajnu. Na prvý pohľad tenké telo, s hrúbkou 7,3 mm, má zaoblené hrany, ktoré efektne dotvárajú kulisu 4, 7 palcovému Retina HD displeju v prípade menšieho modelu. Displej má opäť IPS technológiu pre lepšie pozorovacie uhly a funkciu True Tone, ktorá zobrazovanie na ňom prispôsobuje svetelným podmienkam prostredia. Rozlíšenie 1334 x 750 bodov (326 ppi) zostalo nemenné, no výrobca popracoval na rozjasnení farieb. Zadnú stenu zariadenia pritom pokryl rovnakým sklom ako je aj na displeji.  Údajne je to najtvrdšie sklo, ktoré bolo doposiaľ na telefónoch použité. A nezabudlo sa ani na oleofóbnu vrstvu po celom obvode zariadenia proti nežiaducim odtlačkom prstov. Stálym dizajnovým prvkom zostal hliníkový rámik po celom obvode.

iPhone, iPhone 8+, iPhone 8, Apple, mobile, mobil, smartfon, smartphone, retina, bionic, a11

Väčší súrodenec, iPhone 8 Plus si ponechal 5,5 palcový displej s technológiou 3D Touch a s rozlíšením 1920 x 1080 bodov (401 ppi). Spoločným poznávacím znakom a verným spoločníkom aj naďalej zostáva kruhové ovládacie tlačidlo HOME pod displejom. Vylepšením si prešli aj reproduktory, ktoré dostali vyššiu hlasitosť a hlbšie basy.

Novinkou v zariadeniach je bezdrôtové nabíjanie Qi Standard, ktoré je kompatibilné aj s inými nabíjacími stanicami ako sú tie od Apple. Svoj smartfón si tak budú môcť používatelia nabiť aj vo verejných nabíjacích staniciach. Ku kompletnej Apple rodinke však predsa len patrí aj bezdrôtová nabíjačka AirPower.

iPhone, iPhone 8+, iPhone 8, Apple, mobile, mobil, smartfon, smartphone, retina, bionic, a11

Architektúra zariadenia stojí na 64 - bitovom procesore novej generácie Bionic A11, ktorý dostal do vienka 6 jadier. Dve z nich sú zamerané na vylepšenie výkonu a štvorica pomocných jadier pre vyššiu efektivitu. Čo sa týka úložného priestoru, na výber budú verzie s kapacitou 64 a 256 GB.

Operačný systém vstúpil do fázy ďalšej generácie, a tak iOS 11 bude už čoskoro oficiálne dostupný aj pre ďalšie zariadenia. Prináša nové ovládacie centrum s vylepšenou grafikou, prepracovanejšou službou Apple Pay, nové prvky v navigácii, či zaujímavé prvky v App Store. Tuningom prešla aj hlasová asistentka Siri, ktorá bude znieť prirodzenejším hlasom a využíva strojové učenie. Výrobca sa však rozhodol vstúpiť aj do segmentu rozšírenej reality s novou platformou AR Kit.

iPhone, iPhone 8+, iPhone 8, Apple, mobile, mobil, smartfon, smartphone, retina, bionic, a11

A čo kamera? Tá dostala výbavu v podobe 12 Mpx senzora, ktorý je zasa o niečo väčší a rýchlejší. Pri väčšom modeli 8+ sa výrobca rozhodol pre kameru s dvoma objektívmi. Jeden z nich je širokouhlý a spolu tak dokážu ponúknuť optický zoom, aj keď len symbolický. Ak by nestačil, k dispozícii je ešte 10 násobný digitálny.

Pri snímaní videa je k dispozícii duálna optická stabilizácia obrazu. Nové modely dokážu pritom video nakrúcať v rozlíšení 4K až so 60 snímkami za sekundu a pri FULL HD je to rýchlosť 240 snímok za sekundu.

Oba modely majú 6‑členné šošovky objektívu, krycie sklíčko zo zafíru, blesk Quad-LED True Tone, senzor zadného osvetlenia či hybridný infračervený filter.

Výrobca nezabudol ani odolnosť vďaka certifikácii IP 67. Čiže iPhony majú istú odolnosť voči vode a prachu.

iPhone, iPhone 8+, iPhone 8, Apple, mobile, mobil, smartfon, smartphone, retina, bionic, a11

Apple pritom zostal verný obľúbeným farbám gold, silver a space gray. Celosvetový predaj spúšťa výrobca už 22. septembra v cenových kategóriách od 799 EUR za iPhone 8 a od 909 EUR za iPhone 8 Plus. Na Slovensku by sme sa mali modelov dočkať o niečo neskôr, čiže bude 29. septembra.