Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Telekom pokračuje v rozširovaní 4G LTE siete aj s technológiou VoLTE

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
29. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pamätáte si ako sme sa niekedy tešili z toho, že sa mobilná sieť GSM rozširuje a my tak dokážeme telefonovať aj z miest, kde predtým nebola? Dnes sa takto stále tešíme z toho, že vďaka rozvoju už 4.generácie tejto siete dokážeme na viacerých miestach využívať mobilný internet s vysokou rýchlosťou. Prácu mobilných operátorov v tomto smere hodnotí aj nezávislá nemecká organizácia P3 Communications. A práve podľa nej je Slovensko veľmi dobre rozbehnuté, o čo sa postaral aj Slovak Telekom, ktorý v jej rebríčku obsadil prvú priečku.

Sieti LTE sa už darí nielen v mestách na celom Slovensku, ale aj na vidieku. No nie sú to jediné miesta, na ktorých niektorým telekomunikačným operátorom, počas rozširovania 4G pokrytia, záleží.

„Investujeme aj do oblastí, kam na Slovensku chodia ľudia na dovolenky, či už letné alebo zimné. Tatry, Malé Karpaty a podobné miesta. Tiež sme rozšírili pokrytie cestnej a železničnej infraštruktúry. Nesústredíme sa teda len na nejaké čísla pokrytia, ale radšej sa zameriavame na miesta, kde ľudia môžu túto sieť naozaj využívať,“ hovorí pán Branimír Marić, Slovak Telekom.

Nie je to tak dávno, čo sa médiami prehnala informácia o tom, že prví mobilní operátori priniesli technológiu, ktorá posúva telefonovanie v 4G sieťach na ďalšiu vyššiu úroveň. Ide o technológiu s názvom VoLTE.

„Voice over LTE funguje ako čistá dátová služba. Nefunguje teda ako tradičná hlasová služba v 2G a 3G, kde je vyhradená jedna sieť pre dáta, ktorá je oddelená od druhej hlasovej siete. Je to skôr zlúčený kanál, ktorý využíva internetové dátové pripojenie aj pre hlasové hovory v LTE sieti.“

Voice over LTE prináša používateľom i ďalšie výhody. Či už je to realisticky znejúci hlas vďaka kodekom, ktoré slúžia pre dosiahnutie vysokej vernosti a čistote prenášaného hlasu, alebo je to rýchlosť reakcie, s akou sa cez mobilný telefón spojíte s druhou stranou.

„VoLTE má výrazne skrátený čas, ktorý je potrebný pre uskutočnenie hovoru. Často sa stane, že stlačíte tlačidlo na zavolanie a ešte len idete priložiť smartfón k uchu a už to na druhej strane vyzváňa. Čiže nie je to ako zvyčajne, že sa môžete s niekým okolo ešte porozprávať, pretože čakáte asi 10 sekúnd na spojenie a hovor.“

Slovak Telekom pokračuje v rozširovaní 4G LTE siete aj s technológiou VoLTE.

No 4G siete čaká ešte ďalšia budúcnosť v rámci ich transformácie na 5G. Práve táto nadstavba bude dôležitá pre fungovanie obrovského množstva zariadení a senzorov v ekosystéme takzvaného internetu vecí.

„4G poskytne ultimátne pokrytie, no v hustých oblastiach vybudujeme 5G na existujúcej sieti antén s oveľa väčšími dátovými tokmi a schopnosťami pre internet vecí. Dnes 4G zvláda niekoľko tisíc terminálov v jednej bázovej stanici. V 5G ich však môžu byť milióny.“

Už teraz sa pracuje na nízkoenergetických zariadeniach pre internet vecí, ktoré aj vďaka 5G sieti budú schopné komunikovať dokonca obojsmerne, čím získajú ďalšie zaujímavé schopnosti.

„Predstavte si, že napríklad o 10 rokov si nekúpite okno alebo dvere bez zabudovaného čipu pre internet vecí. Budete môcť povedať dverám, aby sa otvorili. Tie sa spoja s cloudovým dátovým centrom a po analýze hlasového príkazu sa dvere otvoria,“ popisuje príklad pán Branimír Marić, Slovak Telekom.

Od kedy sa u nás vo väčšom v roku 1997 začali používať GSM technológie, sa za 20 rokov veľa vecí výrazne zmenilo. Dnes je tak už pre mnohých samozrejmosťou, že popri telefonovaní máme vo vrecku aj nástroj na silnú dátovú komunikáciu. A o tom, že si to všetci uvedomujú, svedčí aj stále narastajúci objem mobilnej dátovej prevádzky.