Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Značka Nokia potvrdzuje svoj návrat až piatimi novými telefónmi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V minulom roku sme zaznamenali znovuzrodenie ikonickej značky Nokia, ktorá sa prostredníctvom fínskej spoločnosti HMD Global snaží získať svoju pozíciu na trhu s mobilnými telefónmi. Výrobca si preto nenechal ujsť ani tohtoročnú výstavu MWC, na ktorej sa pochválil hneď tromi smartfónmi s operačným systémom Android, jedným lacným modelom so systémom Android Go a prerobením ďalšej klasiky z minulosti.

Smartfón Nokia 8 Sirocco je aktualizovanou verziou vlajkovej lode z minulého roku. Telo má vyfrézované z jedného bloku nehrdzavejúcej ocele a je doplnené zaokrúhlenými sklenenými okrajmi. Nokia 8 Sirocco kombinuje tento zaujímavý vzhľad s 5,5 palcovým OLED displejom, ktorého rozlíšenie je 2560 x 1440 pixlov.

Nový model je poháňaný procesorom Snapdragon 835 spolu s operačnou pamäťou RAM, ktorá má kapacitu poriadnych 6 GB. Ani na vnútornom úložisku sa nešetrilo a tak poteší správa, že jeho kapacita je 128 GB. Zadný fotoaparát s dvomi objektívmi kombinuje 12 a 13 megapixlové rozlíšenie. Smartfón má nainštalovanú najnovšiu verziu operačného systému Android 8.0 Oreo a výrobca sľubuje do budúcnosti jeho rýchle aktualizácie.

Smartfón Nokia 8 Sirocco sa začne predávať od apríla za cenu 749 EUR.

Vlajková loď Nokia 8 Sirocco.

Spoločnosť HDM Global predstavila aj novú verziu modelu Nokia 6, ktorá získala niekoľko vylepšení. Smartfón má 5,5 palcový displej s rozlíšením Full HD (1920 x 1080 pixlov) a je poháňaný procesorom Snapdragon 630. Zadný fotoaparát disponuje rozlíšením 16 megapixlov. Na výber je z modelov s 3GB alebo 4 GB pamäte RAM, s vnútorným úložiskom s kapacitou 32 GB, respektíve 64 GB. Opäť nechýba operačný systéme Android 8.0 Oreo.

Smartfón Nokia 6 pre rok 2018 sa bude celosvetovo predávať od apríla za cenu 279 EUR.

Aktualizovaný model Nokia 6 pre rok 2018.

Novinkou na MWC je aj model Nokia 7 Plus, ktorý získal rovnaký zadný duálny fotoaparát, ako má vlajková loď Nokia 8 Sirocco. Displej s uhlopriečkou 6 palcov zobrazí obsah v rozlíšení 2160 x 1080 pixlov. Jeho pomer strán je 18: 9, čo by malo vyhovovať používateľom, ktorí hľadajú cenovo dostupný smartfón s veľkým displejom.

Nokia 7 Plus je poháňaná procesorom Snapdragon 660 spolu s operačnou pamäťou RAM s kapacitou 4 GB. Vnútornú úložisko má kapacitu 64 GB. Smartfón bude k dispozícii od apríla za cenu 399 EUR.

Nokia 7 Plus

Štvrtým kúskom pod značkou Nokia je nízkorozpočtový smartfón Nokia 1, ktorá využíva odľahčenú verziu operačného systému Android Go. Telefón je navrhnutý pre nasadenie najmä dp rozvojových krajín, kde prémiové špecifikácie a rýchle internetové pripojenie nemajú príliš vysoké využitie. Maloobchodnú cenu okolo 75 EUR odrážajú aj špecifikácie.

Nokia 1 má 4,5 palcový displej s rozlíšením 854 x 480 pixlov. Na zadnej strane nájdeme fotoaparát s rozlíšením 5 megapixlov. Celý systém poháňa procesor MediaTek MT6737M a 1 GB RAM. Vnútorné úložisko má kapacitu obmedzenú na 8 GB. Nokia 1 bude k dispozícii od začiatku apríla a používatelia si budú môcť vybrať z rôznych krytov.

Nokia 1

Spoločnosť HMD Global sa rozhodla oživiť ďalšiu klasiku a po minuloročnom vynovenom modeli Nokia 3310 sa tentoraz zamerala na modernú aktualizáciu modelu Nokia 8110. Telefón podporuje sieť 4G a predstavuje nostalgické mobilné zariadenie s vynikajúcou výdržou batérie a niektorými klasickými aplikáciami Nokia za prívetivú cenu 79 EUR. K dispozícii by mal byč od mája.

Modernizovaná Nokia 8110 s podporou 4G LTE.