Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aj starý mobilný telefón sa môže stať historickým exponátom

Aj starý mobilný telefón sa môže stať historickým exponátom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Orange už po šestnásty raz odštartoval kampaň, ktorej cieľom je vrátenie nepotrebných mobilov, ich následná ekologická likvidácia a ešte aj podpora dobrej veci, keďže za každý telefón prinesený do zbierky Orange venuje 50 centov vybranej neziskovej organizácii. Táto iniciatíva sa odteraz rozšíri o ďalší rozmer – spoluprácou s Múzeom Mobilov v Dobšinej sa už nepoužívaný telefón môže navyše stať historickým exponátom.

Najväčšia zbierka starých či nepotrebných telefónov na Slovensku funguje už šiesty rok. Odovzdaním mobilov zákazníci chránia nielen vlastné zdravie a životné prostredie, ale taktiež prispievajú na dobrú vec, aktuálne na podporu Ligy proti rakovine. Navyše môžu v žrebovaní sami získať úplne nové zariadenie Samsung Galaxy A5 2017 black. V poradí už 16. zbierka však prináša aj ďalší – kultúrny rozmer.

Orange sa spojil s Múzeom Mobilov v Dobšinej a vznikla dlhodobá spolupráca, vďaka ktorej sa odovzdané modely môžu stať súčasťou unikátnej expozície. Za každý jeden kus, ktorý si zo zbierky Orangeu múzeum vyberie, odovzdá múzeum do zbierky ďalšie dva, ktoré budú šetrne zrecyklované.

„Orange som oslovil preto, lebo viem, že ľudia často odovzdávajú na recykláciu kúsky mobilnej histórie, ktoré si to nezaslúžia. Cieľom Múzea Mobilov v Dobšinej je uchovať históriu a zachrániť čo najviac modelov pre budúce generácie. Naopak, v archíve múzea máme tisíce rozbitých či ináč znehodnotených kusov, ktoré sme za niekoľko rokov nakúpili. Tie s radosťou odovzdáme na recykláciu s možnosťou vybrať a zachrániť tie, ktoré majú miesto v múzeu,“ hovorí Štefan Polgári, kurátor a vlastník Múzea Mobilov v Dobšinej. Po prvej prehliadke vyzbieraných mobilov v Orangei si múzeum vybralo 300 kusov, ktoré zachráni a uskladní alebo vystaví vo svojich priestoroch. Za ne vráti spať do zbierky 600 mobilov. Navyše k nim pridá ešte ďalšie v múzeu nepotrebné kusy, a spolu tak do zbierky.

Orangeu aktuálne poputuje 1380 poškodených mobilov určených na recykláciu. Orange a Múzeum Mobilov v Dobšinej sa dohodli na dlhodobej spolupráci, takže v priebehu roka bude výmena pokračovať. „Veľmi nás teší, že vďaka našim zákazníkom môžeme nielen prispieť k ochrane životného prostredia a podporiť neziskovú organizáciu, ale ešte aj doplniť výnimočnú zbierku mobilných telefónov, ktoré tak ostanú zachované pre ďalšie generácie,“ hovorí Martin Vacula, BP & QHSE Manager v Orangei.

Zdroj foto: Múzeum Mobilov V Dobšinej.

(Zdroj: Tlačová správa Orange)