Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Univerzálny adaptér na notebooky, ktorý aj šetrí miesto

Univerzálny adaptér na notebooky, ktorý aj šetrí miesto
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
20. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ultrabooky posunuli pohodlie prenášania výpočtového výkonu na úplne inú úroveň. Dnes si na stroji s výškou možno jeden centimeter dokážete hoc aj postrihať film. Jediným limitom je potom už len životnosť, respektíve výdrž batérie. 8 hodín je teoretické maximum mnohých takýchto zariadení, avšak pravda je väčšinou krutejšia a býva to mnohokrát aj o dve hodiny menej. Našťastie aj na toto existuje riešenie v podobe univerzálneho adaptéra s minimalistickými rozmermi.

V ústrety majiteľom prenosných ultratenkých notebookov prišli letiská, či nákupné centrá. Osadili na stĺpy či dokonca kreslá zásuvky a vy si môžete svoje mobilné zariadenie pohodlne dobiť. Tu však zrejme narazili na problém vývojári z americkej spoločnosti FINsix. Všimli si totižto, že mnohé adaptéry zďaleka nepasujú do pomyselného jedného centimetra tvoriaceho ultrabook. Ba práve naopak často sú to riadne "tehly". Rozhodli sa teda vytvoriť adaptér, ktorý by bol vhodný na ľahké prenášanie napríklad pri služobných cestách.

Univerzálny nabíjací adaptér na notebooky DART.

Po mesiacoch testovania uzrel sveta výrobok s názvom DART. Váži len 85 gramov a s rozmermi 69 milimetrov na dĺžku a 26 milimetrov na šírku, je naozaj možné ho považovať za jeden z najmenších notebookových adaptérov na trhu. K malým rozmerom však pridáva aj univerzálnosť. Výrobca tvrdí, že až 95% notebookov je možné nabíjať cez DART. V základe je tento adaptér síce určený pre americký trh, ale keďže zvláda aj napätie 240 voltov, dokážete ho cez redukciu použiť aj v našej zásuvke. Redukciám sa však pri lietaní z kontinentu na kontinent nevyhnete, preto asi netreba túto vec rátať do slabín zariadenia.

Univerzálny nabíjací adaptér na notebooky DART.

Teplotný rozsah je od -40 do +85 °C, čo sú čísla, pri ktorých asi na notebooku robiť nebudete. DART však nie je vhodný len pre notebooky či ultrabooky, dokáže si poradiť aj s nabíjaním zariadení, ako sú akčné kamery, smartfóny, tablety. Je to možné hlavne vďaka tomu, že okrem klasického nabíjacieho portu pre notebook, má aj USB port. Čo vôbec nie je zlý spôsob ako ušetriť ďalšie tri adaptéry v cestovnom kufri. Jeho malá veľkosť však robí problém pri chladení. DART preto výrobca vybavil predpäťovou ochranou, či poistkou proti nesprávnej voltáži.

Vyzerá to nakoniec tak, že vďaka DART-u sa môžete začať obzerať po menšej taške na ultrabook.

Univerzálny nabíjací adaptér na notebooky DART.