Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dostupný Alcatel 5V s 19:9 displejom a fotoaparátom s umelou inteligenciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť TCL Communication, ktorá prináša zariadenia pod značkou Alcatel, zahájila na Slovensku predaj svojej novej vlajkovej lodi, smartfónu Alcatel 5V. Ten nasleduje súčasné trendy a ponúka 6,2 palcový FullView displej s moderným výrezom a pomerom strán 19:9. Zadný duálny fotoaparát využíva umelú inteligenciu k detekcii scény a optimálnemu nastaveniu v rôznych podmienkach.

Novinka podporuje všetky európske LTE siete a môže mať buď dve SIM karty alebo SIM kartu a pamäťovú kartu pre zvýšenie kapacity vnútorného úložiska. Nechýba rýchla čítačka odtlačkov prstov ani odomykanie pomocou funkcie rozpoznania tváre. V porovnaní s telefónmi s rovnakou veľkosťou displeja ponúka Alcatel 5V vďaka bezrámovému dizajnu kompaktnejší rozmer tela. Alcatel 5V sa na Slovensku predáva v modrom či čiernom farebnom prevedení s elegantnou povrchovou úpravou za cenu 199,99 EUR vrátane DPH.

„Alcatel 5V predstavuje alternatívu k prémiovým telefónom iných značiek. Ponúka totiž zrovnateľné funkcie za cenu strednej triedy,“ hovorí Tomáš Chrastil, Country Manager spoločnosti TCL Communication pre ČR a SR, ktorá vyrába smartfóny Alcatel.

Alcatel 5V

Bezrámový displej s trendy pomerom strán 19:9

 

Alcatel 5V je vybavený bezrámovým 6,2 palcovým HD+ FullView displejom s pomerom strán 19:9. Dopĺňa tak tohtoročný modelový rad Alcatel, ktorý stavil na displeje s pomerom strán 18:9. Samotný displej pritom zaberá 88 percent čelnej strany telefónu. V porovnaní so štandardnými smartfónmi s podobne veľkou uhlopriečkou je preto telo modelu Alcatel 5V menšie a lepšie padne do ruky. Neoddeliteľnou súčasťou predného panelu, chráneného odolným 2.5D sklom Dragontail, je tiež populárny výrez v jeho hornej časti.

O dostatočný výkon telefónu Alcatel 5V sa postará osemjadrový procesor Helio P22 v kombinácii s 3 GB operačnej pamäte. Telefón beží na operačnom systéme Android 8.1 Oreo. Úložisko s kapacitou 32 GB, z ktorého je plných 23,1 GB vyhradených pre používateľa, sa dá pomocou pamäťovej microSD karty rozšíriť o ďalších 128 GB. Slot pre pamäťovú kartu je hybridný, takže sa namiesto nej dá vložiť druhá SIM karta a využívať v jednom telefóne dve telefónne čísla.

Alcatel 5V

Fotky vylepšené umelou inteligenciou

 

Alcatel 5V je vybavený duálnou zadnou kamerou, ktorá dokáže meniť hĺbku ostrosti v reálnom čase. Kombinácia 12Mpx hlavnej a 2Mpx sekundárnej kamery umožní používateľom zachytiť vydarené zábery, a to aj vďaka využitiu umelej inteligencie. Pomocou algoritmov totiž telefón rozpozná celkovo 11 rôznych typov scén a objektov a fotoaparátu automaticky poskytuje optimálne nastavenie pre čo najlepší snímok (vrátane kontrastu, sýtosti, jasu a hĺbky ostrosti). Selfie kamera ponúka rozlíšenie 8 Mpx a s interpoláciou zvláda až 13 Mpx snímky.

Možnosti fotoaparátov obohacuje rad funkcií a integrovaných aplikácií. Vďaka funkcii Bokeh sa dajú snímať zábery s rozostreným popredím či pozadím, nechýba sekvenčné snímanie (a to aj z videa) či foto a video filtre. K úprave fotografií slúži rad praktických nástrojov nazvaný Sociálny režim, s jeho pomocou sa napríklad dá z vybraných snímok vytvárať najrôznejšie koláže či zdieľať svoje úlovky behom okamihu na sociálnych sieťach.

Alcatel 5V

Dvojitá porcia bezpečia vďaka odtlačku prstu a tváre

 

Štandardný klasický snímač odtlačkov prstov, ktorý je dobre dostupný na zadnej strane smartfónu, dopĺňa funkcia Face Key – biometrická bezpečnostná technológia využívajúca tvár k identifikácii majiteľa a odomknutia smartfónu. Veľmi presná detekcia 106 dôležitých bodov tváre a dosah 30 stupňov zaručujú ľahký a bezpečný prístup k obsahu telefónu len za pol sekundy. Snímač prstu zároveň slúži k odomknutiu obľúbených aplikácií, zabezpečeniu citlivých informácií či k foteniu selfie snímok.

Inteligentná interakcia pomocou služby Google Lens

 

Do rozhrania fotoaparátu Alcatel 5V bude formou aktualizácie softvéru integrovaná online služba Google Lens. Tá je prepojená s Google asistentom a slúži k jednoduchému rozpoznávaniu objektov. Vďaka využitiu pokročilých algoritmov umelej inteligencie a strojového učenia sa dá s jej pomocou pomerne rýchlo zanalyzovať akýkoľvek obrázok alebo fotografia. Asistent následne na základe relevantných zdrojov ponúkne možné výsledky. Túto službu tak ocení každý, kto rád hľadá, objavuje a poznáva.

Alcatel 5V