Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Procesor Exynos 9820 dodá smartfónom Samsung vlastnú umelú inteligenciu

Procesor Exynos 9820 dodá smartfónom Samsung vlastnú umelú inteligenciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Samsung odhalila plány na výrobu nového mobilného procesora Exynos 9820, ktorý bude poháňať vlajkové lode smartfónov pre budúci rok. Procesor je vybavený špecializovanou jednotkou pre algoritmy umelej inteligencie, prináša rýchlejšiu konektivitu a približne 15 – 20 percentný nárast výkonu oproti predchádzajúcej verzii.

Hlavným rysom pripravovaného procesora Exynos 9820 je umelá inteligencia v podaní jednotky pre neurálne spracovanie (Neural Processing Unit – NPU). Zatiaľ čo algoritmy pre umelú inteligenciu a strojové učenie v staršom procesore Exynos 9810 boli len čiastočne optimalizované, v novom procesore 9820 majú k tomu priamo vyhradený systémový čip.

Jednotka NPU prináša smartfónom možnosť ďalšieho spracovania umelej inteligencie v samotnom telefóne bez nutnosti odosielania údajov pre spracovanie do vzdialeného cloudu. NPU odbremeňuje hlavný procesor a preberá za neho úlohy umelej inteligencie, podobne ako grafické procesory (GPU) pomáhajú hlavnému procesoru s vykresľovaním grafiky.

Mobilný procesor Samsung Exynos 9820.

Procesor Exynos 9820 je prvým procesorom Samsungu vyrobeným 8 nm technológiou. Má osem samostatných jadier, z ktorých štyri jadrá sú nízkonapäťové jadrá Cortex-A55, dve vysoko výkonné jadrá Cortex-A75 a dve vlastné jadrá. Procesor tak môže optimalizovať spotrebu batérie a zaťaží ju len vtedy, ak sú spustené náročnejšie aplikácie. K dispozícii sú tiež všetky najnovšie možnosti pripojenia, ako napríklad 8x CA (Carrier Aggregation), maximálna rýchlosť sťahovania dát 2 Gb / s a podpora 4x4 MIMO.

Podľa spoločnosti Samsung by mal nový procesor poskytnúť až o 15 – 20 percent lepší výkon alebo o 40 percent nižšiu spotrebu energie ako procesor použitý v modeloch smartfónov Galaxy S9 a Galaxy Note 9, zatiaľ čo grafický výkon narastie v priemere o 40 percent. Exynos 9820 by mal tiež byť schopný spracovať zobrazenie 4K videí pri rýchlosti až 150 snímok za sekundu a mal by byť schopný enkódovať 8K video v rýchlosti 30 snímok za sekundu.

Nový mobilný procesor Exynos 9820 sa dostane do sériovej výroby na konci roka 2018.

Mobilný procesor Samsung Exynos 9820.