Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Snapdragon 855 pridá smartfónom lepšiu umelú inteligenciu a 5G

Snapdragon 855 pridá smartfónom lepšiu umelú inteligenciu a 5G
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Qualcomm už tradične každý rok predstavuje nový mobilný procesor, ktorý sa zvyčajne v priebehu 12 mesiacov dostane do vlajkových lodí smartfónov so systémom Android. Model Snapdragon 855 tak, okrem iného, prinesie budúcoročným top smartfónom vyšší výkon umelej inteligencie a podporu 5G siete.

Podpora konektivity pre 5G sieť v novom procesore Qualcomm Snapdragon 855 je zabezpečená prostredníctvom modemu X50. Príprava na budúcu generáciu mobilnej dátovej siete bude určite veľkým lákadlom pre smartfóny v roku 2019, hoci fyzická infraštruktúra sa ešte len buduje, podľa spoločnosti Qualcomm sa v roku 2019 v USA, Európe a Ázii budú siete 5G rozvíjať a tak je dobré byť na to vopred pripravený.

Druhým hlavným prvkom nových mobilných procesorov Snapdragon 855 je úplne nová architektúra pre umelú inteligenciu. Už dnešné mobilné čipy obsahujú špeciálne komponenty umelej inteligencie, ktoré sú navrhnuté pre spracovanie špecifických algoritmov súvisiacich s rozpoznávaním hlasu, obrazu AI a rozšírenej reality, no nový procesor by mal byť výrazne výkonnejší. Qualcoom tvrdí, že spracovanie umelej inteligencie prostredníctvom procesora Snapdragon 855 by malo byť až trojnásobne rýchlejšie v porovnaní s modelom Snapdragon 845.

Mobilný procesor Qualcomm Snapdragon 855.

Výrobca tiež predviedol novú technológiu snímania odtlačkov prstov, ktorá bude spolupracovať s procesorom Snapdragon 855. To znamená, že by malo byť viac mobilných telefónov so skenerom odtlačkov prstov, ktorý je zabudovaný priamo v displeji. Zatiaľ čo niektoré dnešné smartfóny už disponujú touto funkciou, v kombinácii s procesorom Snapdragon 855 by malo byť skenovanie odtlačkov ešte rýchlejšie a spoľahlivejšie.

Samotný procesor je vyrábaný prostredníctvom 7-nanometrovej technológie, čo by malo znamenať zlepšenia vo výkone a energetickej efektivite, ktorá sa odrazí na menšej spotrebe batérie. No na bližšie detaily si budeme musieť ešte počkať, kým sa procesor reálne dostane do budúcoročných vlajkových lodí smartfónov.

Mobilný procesor Qualcomm Snapdragon 855.

Mobilný procesor Qualcomm Snapdragon 855.