Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový Samsung Galaxy S10 chce dieru do sveta spraviť aj dierou v displeji

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci si väčšina výrobcov šetrí predstavenie nových smartfónov na nadchádzajúcu výstavu MWC, juhokórejský Samsung už dnes na vlastnom podujatí odhalil nový modelový rad smartfónov Galaxy S10, ktoré sa rozhodne majú čím pochváliť.

Do novej rodiny smartfónov Samsung Galaxy S10 sa radí model S10 s 6,1 palcovým displejom, o niečo väčší a vybavenejší 6,4 palcový model S10+ pre náročnejších používateľov a úplne nový model S10e, ktorý má menšie telo ako S10-tka a bol navrhnutý pre tých, ktorí hľadajú prémiové špecifikácie v kompaktnejšom prevedení s plochým 5,8 palcovým displejom.

Štíhle línie a elegantné farby

 

Smartfóny už na prvý pohľad priťahujú pozornosť vďaka štýlovému dizajnu s výraznejšie tenším telom a nižšou hmotnosťou ako pri predchádzajúcich modeloch. K dispozícii budú v bielej, čiernej a zelenej farbe s takzvaným prizmatickým efektom, ktorý rozkladá dopadajúce svetlo na tele smartfónu a vytvára zaujímavé farebné tóny. Model Galaxy S10e prináša aj výrazne žltú farbu pre odvážnejších používateľov, zatiaľ čo náročnejší používatelia, ktorí si zvolia Galaxy S10+, sa môžu rozhodnúť pre prémiové prevedenie z keramiky v bielej a čiernej farbe. Keramika má navyše aj výhodu zvýšenej odolnosti proti poškrabaniu.

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10: Gradiation Black, Prism White, Teal Green

Žiarivý Infiniti-O displej s výrezom pre fotoaparát

 

Predná strana smartfónu s takzvaným Infinity-O Dynamic AMOLED displejom sa vyznačuje tenkými rámikmi a vývojári sa úspešne popasovali aj s výrezom, ktorý by ste na S10-tkach márne hľadali. Priestor pre fotoaparát sa totiž presunul ma malého otvoru, ktorý bol s pomocou laserovej technológie vyrezaný priamo do displeja. Používateľ tak získa maximum zobrazovacej plochy bez rušivých elementov.

Dynamic AMOLED displej sa pritom postará o zobrazenie obsahu v živých a kontrastných farbách, a to aj vďaka podpore technológie HDR10+. V modeloch Galaxy S10 a S10+ má Dynamic AMOLED displej vôbec prvý vstavaný ultrazvukový snímač odtlačkov prstov, ktorý skenuje 3D reliéf odtlačku pre zvýšenú bezpečnosť. V S10e sa klasický snímač ukryl do vypínača.

Samsung Galaxy S10+

Až päť fotoaparátov v jednom smartfóne

 

Smartfóny Galaxy S10e, S10 a S10+ štandardne využívajú zadný 12 megapixlový fotoaparát, ktorý rovnako ako v predchádzajúcej generácii disponuje variabilnou svetelnou clonou F 1,5 až F 2,4. K nemu sa pridružil druhý 16 megapixlový fotoaparát s ultra širokým objektívom, ktorého zorné pole je až 123 stupňov. Vďaka tomu sa do záberu zmestí naozaj veľa a používateľ tak nemusí vytvárať snímky v režime panorámy.

Aby toho nebolo málo, smartfóny S10 a S10+ sa môžu pochváliť dokonca tretím fotoaparátom s dvojnásobným zoomom pre priblíženie objektov bez straty kvality. Vďaka technológii digitálnej stabilizácie je možné nakrúcať aj akčné videá s rýchlo sa pohybujúcimi objektmi.

Samsung Galaxy S10+: Gradiation Black, Prism White, Teal Green

Menej skúsení používatelia môžu využiť služby umelej inteligencie, ktorá dokáže nastaviť funkcie fotoaparátu podľa rozpoznania fotenej scény tak, aby sa dosiahol čo najlepší výsledok, a to aj v slabších svetelných podmienkach. Funkcia Shot Suggestion dokonca poskytne odporúčanie ohľadom kompozície záberu.

Nadšenci selfie snímok získajú v prípade modelov S10e a S10 predný 10 megapixlový fotoaparát. S modelom S10+ sa môžu realizovať dokonca s duálnym 10 + 8 megapixlovým fotoaparátom, ktorý vďaka tejto kombinácii dokáže snímať autoportréty v umeleckým efekte s rozmazaným pozadím.

Samsung Galaxy S10+: Ceramic Black, Ceramic White

Špecifikácie, ktoré vyrážajú dych

 

Z hľadiska výkonu sú všetky tri modely vybavené rovnakým 64-bitovým osemjadrovým procesorom, ktorému v prípade S10e sekunduje 6 GB operačnej pamäte RAM. Modely S10 a S10+ si polepšili na 8 GB RAM, dokonca v prípade keramickej verzie smartfónu S10+ sa operačná pamäť vyšplhá na neuveriteľných 12 GB.

Ani na vnútornom úložisku sa nešetrilo, S10e má štandardných 128 GB, zatiaľ čo S10 dostane do výbavy buď 128 GB alebo 512 GB, ktoré sa dajú rozšíriť prostredníctvom microSD karty o ďalších 512 GB. To stále nie je relatívne nič v porovnaní s modelom S10+, ktorý prichádza s možnosťami 128 GB, 512 GB, ale aj s naozaj obrovským 1 TB úložiskom. To sa v spojení s microSD kartou nafúkne až na 1,5 TB, čo už by mal byť oriešok zaplniť.

Atmosféru filmu alebo hry zdôrazní technológia priestorového ozvučenia Dolby Atmos, zatiaľ čo o bezchybné bezdrôtové pripojenie sa postará technológia Wi-Fi 6, ktorá poskytuje rýchlejší prístup v preplnených oblastiach, ako sú napríklad letiská. Rýchle pripojenie k mobilnej sieti si používateľ vychutná vďaka LTE s rýchlosťou až 2,0 Gb za sekundu. Smartfóny sú navyše odolné voči vode a prachu v kategórii IP68.

Samsung Galaxy S10e

Umelá inteligencie zvyšuje komfort aj výdrž

 

Inteligentný asistent Bixby automatizuje každodenné úkony a prináša osobné odporúčania, ktoré môžu používateľovi zjednodušiť život. Bixby na základe strojového učenia môže automaticky znižovať počet dotykov a krokov, ktoré musí používateľ na smartfóne počas dňa urobiť.

Softvér založený na umelej inteligencii optimalizuje využitie procesora, pamäte RAM či dokonca teplotu zariadenia podľa toho, akým spôsobom je používané. To sa určite pozitívne podpíše aj na celkovej výdrži batérie. Tá sa dá nabíjať prostredníctvom kábla alebo bezdrôtovo cez technológiu Fast Wireless Charging 2.0, ktorá poskytne vyššiu rýchlosť nabíjania ako predchádzajúca generácia. So smartfónom S10 môžete dokonca nabíjať iné zariadenia, ako sú napríklad inteligentné hodinky alebo bezdrôtové slúchadlá, ktoré musia spĺňať štandard Qi.

Samsung Galaxy S10e: Gradiation Black, Prism White, Teal Green, Neon Yellow

Dostupnosť a ceny

 

Smartfóny Galaxy S10, Galaxy S10+ a Galaxy S10e budú k dispozícii v kamenných a internetových obchodoch na vybraných trhoch od 8. marca 2019.

Ceny začínajú od 899 Eur za Galaxy S10, 999 Eur za Galaxy S10+ a 749 Eur za Galaxy S10e. Prijímanie predobjednávok smartfónov Galaxy S10, Galaxy S10+ a Galaxy S10e začne 20. februára 2019.

Pre obdobie predobjednávok (20. 2. až 7. 3.) ponúka Samsung k modelom Galaxy S10 alebo S10+ možnosť získať zdarma bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds (v hodnote 149 Eur). Viac informácií o akcii sa dozviete na www.samsung.sk/predobjednavky.

Znížte si cenu nového Samsung Galaxy S10 odpredajom vášho starého zariadenia. Viac informácií nájdete na www.novysamsung.sk.

Kompletný cenník modelového radu smartfónov Samsung Galaxy S10.