Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nokia 9 PureView vyráža dych s 5-timi zadnými fotoaparátmi

Nokia 9 PureView vyráža dych s 5-timi zadnými fotoaparátmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Trendom v oblasti mobilného fotografovania je pridávanie čoraz viac a viac fotoaparátov. Korunu tomu nasadil nový smartfón Nokia 9 PureView, ktorému výrobca nadelil rovno 5 zadných fotoaparátov pre vyhotovenie ostrých snímok s vysokým dynamickým rozsahom.

Spoločnosť HMD Global, ktorá prevzala značku Nokia, prezentovala na výstave Mobile World Congress nový smartfón Nokia 9 PureView, ktorý je celkovo vybavený až šiestimi fotoaparátmi, pričom 5 z nich sa nachádza na zadnej strane. Fotoaparáty s optikou Zeiss majú rozlíšenie 12 megapixlov a sú rozložené v hviezdicovom usporiadaní. Dva fotoaparáty sú vybavené farebnými RGB snímačmi pre zachytenie presných a žiarivých farieb, zatiaľ čo zvyšné tri fotoaparáty sú monochromatické so zameraním sa na ostrosť a detaily. Zvyšné dva body na hviezde patria blesku a snímaču hĺbky.

Nokia 9 PureView

Po zosnímaní záberu cez 5 fotoaparátov sa snímky v telefóne spoja do jednej 12 megapixlovej fotografie, o ktorej výrobca tvrdí, že má veľmi vysoký dynamický rozsah a hĺbku ostrosti. Používatelia môžu využiť softvér Fotky Google pre jednoduchú úpravu snímok, zatiaľ čo skúsenejší používatelia môžu pracovať s nekomprimovaným formátom DNG v aplikácii Adobe Lightroom.

Predný selfie fotoaparát so svojim 20 megapixlami tiež neurazí. Smartfón má 5,99 palcový OLED displej s rozlíšením 2K a dá sa odomknúť prostredníctvom snímača odtlačkov prstov, ktorý je zabudovaný priamo v displeji, alebo cez technológiu rozpoznávania tvárí. Vo vnútri sa nachádza procesor Snapdragon 845, 6 GB RAM, vnútorné úložisko s kapacitou 128 GB. Všetko je napájané batériou s kapacitou 3 320 m Ah. Telefón s portom USB-C sa pritom dá nabíjať aj bezdrôtovo.

Nokia 9 PureView

Spoločnosť HMD Global predstavila aj niekoľko ďalších modelov značky Nokia radiace sa do nízkej a strednej triedy. Model Nokia 4.2 má 5,7 palcový displej a na zadnej strane sa nachádza duálny fotoaparát s 13 megapixlovým rozlíšením. Nokia 3.2 roztiahla displej na 6,26 palcov, no na úkor už len jedného zadného fotoaparátu. K dispozícii bude aj základný model smartfónu Nokia 1 Plus, ako aj mobilný telefón Nokia 210 v jednoduchom dizajne s fyzickou klávesnicou.

Nový smartfón Nokia 9 PureView stojí 699 dolárov a už je v predaji. Model Nokia 4.2 bude stáť 199 dolárov s 3 GB RAM a 32 GB úložiskom alebo 169 dolárov za verziu s 2 GB RAM a 16 GB úložiskom. Model Nokia 3.2 dostal cenovku 139 dolárov, Nokia 1 Plus len 99 dolárov a Nokia 210 je dostupná za 35 dolárov.

Nokia 4.2 (vľavo) a Nokia 3.2

Nokia 1 Plus (vľavo) a Nokia 210