Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vlajková loď Sony Xperia 1 môže konkurovať profesionálnym kamerám

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilné telefóny sa už dávno stali našimi nástrojmi pre uchovávanie spomienok a zážitkov. Výrobcovia sa tak predháňajú v nových funkciách kamier a fotoaparátov, ktoré sú ich súčasťou. Na prvé priečky v tomto smere patrí japonská firma Sony, ktorej snímacie čipy nájdete vo väčšine mobilov aj iných výrobcov. V tohtoročnej vlajkovej lodi Xperia X1 pritom sama prinesie funkcie, ktoré sa snažia konkurovať aj jej profesionálnym kamerám a monitorom.

Nepochybne dnes svet internetu a sociálnych sietí zaplavujú denne tisícky videí. Práve pohyblivé obrázky valcujú akýkoľvek iný obsah. Aj v Sony vedia, že videá vládnu svetu, a tak na to sústredili pozornosť pri vývoji novej vlajkovej lode. Tá bude mať po novom spoločných viac vecí nielen s videom, ale aj s filmom.

„Naša Xperia 1 prinesie používateľom úplne nový zážitok zo sledovania video obsahu, s dôrazom na precíznu kvalitu obrazu. Za toto bude zodpovedný najnovší OLED displej, ktorého rozmer 21 : 9 je natívny aj pre film,“ hovorí pán Mitsuya Kishida, prezident, Sony Mobile Communications.

Ide o prvý smartfón na svete v novom pomere strán, ktorý si prináša OLED displej s rozlíšením 4K. Jeho rozmer sa dostal na 6,5 a pokrýva takmer celú prednú plochu mobilu.

„Xperia 1 je vybavená Bravia technológiami priamo z televízorov a podporuje ju aj novo vyvinutý procesor X1 pre mobilné platformy.“

Pomocou technológie Bravia Upscale dokáže smartfón zvýšiť kvalitu rozlíšenia videí až na 4K, rovnako podporuje zobrazovanie HDR obsahu.

„Inšpirovali sme sa referenčnými monitormi z videoprodukcie a použili sme technológie z našich profesionálnych zariadení, ktoré sa používajú pri najnovších hollywoodskych filmových produkciách,“ dodáva pán Mitsuya Kishida, prezident, Sony Mobile Communications.

Vyzerá to tak, že smartfón, s jedným z najdokonalejších displejov súčasnosti, by mohol pomáhať aj priamo filmárom na pľaci pri nakrúcaní.

„Predstavte si prácu na filme, pri ktorej už nemusíte všetko zobrazovať len na jednom centrálnom monitore, kde sa všetci tlačia, ale dostanete to na každý displej smartfónu člena produkčného tímu priamo na mieste nakrúcania. Práve Xperia 1 nám umožňuje prezerať záznam v takej podobe ako si ho predstavujú tvorcovia filmu,“ hovorí pán Glen Gainor, Sony Entertainment & Technology.

V zariadení podporuje „filmovú kvalitu v dlani“ aj prepracovaný zvuk v norme Dolby Atmos. A to nie je všetko. Výrobca sa rozhodol povýšiť svoju novú vlajkovú loď nielen na profesionálny monitor, ale zároveň aj kameru.

„Farby, to je to čo tak ľudia na videu milujú. Máme preto pre nich vyrozprávanie príbehov cez nakrúcanie videí v natívnych filmových tónoch. K dispozícii je manažment farieb v rámci nových funkcií v móde Cinema Pro,“ hovorí pán Mitsuya Kishida, prezident, Sony Mobile Communications.

Všetko sa pritom zaznamenáva v norme 4K HDR, s 24mi snímkami za sekundu, v rozmere 21 : 9. Takto to robia len filmové kamery a nepochybne je to najväčšia inovácia v snímaní videí v mobilnom svete. Sony dokonca prirovnáva záznam z nového mobilu k záznamu z filmovej kamery s technológiami Cine Alta.

„Xperia 1 si prináša až trojitú kameru, ktorá otvára nové kreatívne možnosti. Môžete snímať širokouhlé zábery so 16 milimetrovou šošovkou, preniesť emóciu cez 26 milimetrový objektív alebo využiť tretie sklo pre portréty, či osobnejšie zábery s ohniskovou vzdialenosťou 52 milimetrov,“ dopĺňa pán Mitsuya Kishida, prezident, Sony Mobile Communications.

Kamery by mali vďaka novému obrazovému procesoru Bionz X pre mobilné zariadenia zvládať aj horšie svetelné podmienky. No a snímanie videa rozhodne významne podporí aj profesionálna aplikácia, ktorá dokáže z daného hardvéru, správnym manuálnym nastavením, zrejme naozaj vyťažiť maximum.

Popri novej vlajkovej lodi sa pritom snažili zaujať aj dva nové smartfóny strednej triedy, Xperia 10 a 10 Plus. Líšia sa predovšetkým veľkosťou. 10tka má 6 a vyšší model 6,5 palca. S vlajkovou loďou ich však spája rozmer displeja, teda 21 na 9. Takýto veľký displej môžu používatelia využiť aj na rozdelenie obrazovky na dve časti, v každej s iným obsahom. Multimediálnu stránku podporujú duálne fotoaparáty pri oboch modeloch, ktoré prinesú aj možnosť rozmazania pozadia pri snímaní objektu v popredí. No a nechýba ani funkcia stabilizácie videí.

Ako je vidieť, Sony sa vyspelých funkcií, pri nakrúcaní videí, drží aj pri svojich smartfónoch. Nakoniec každý by mal robiť to, v čom je dobrý. A práve sila videí, ktorú už výrobca veľakrát dokázal so svojimi fotoaparátmi a kamerami, sa naozaj japonskému gigantu uprieť nedá.