Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá beta verzia OS Android Q je k dispozícii pre smartfóny Pixel

Prvá beta verzia OS Android Q je k dispozícii pre smartfóny Pixel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kým sa dočkáme uvedenia nového operačného systému Android Q, ubehne ešte pár mesiacov, no spoločnosť Google už spustila prvú beta verziu, ktorá bude fungovať na akomkoľvek smartfóne Pixel. A už máme aj prvé informácie, čo nám ďalšia verzia Androidu prinesie.

Vylepšenia v menu Android Share sa týkajú náhľadu toho, čo je vlastne zdieľané, zatiaľ čo ponuka možností by sa mala rýchlejšie načítať. S príchodom skladacích smartfónov, beta verzia obsahuje aj lepšiu podporu pre tieto zariadenia. Aplikácie si zachovajú svoj aktívny stav pri preskakovaní medzi displejmi a automaticky upravia svoj vzhľad, keď sa smartfón otvára a zatvára. Vylepšený bol aj režim rozdelenej obrazovky.

Vyzerá to tak, že s každou novou verziou operačného systému Android Q sa upravujú aj nastavenia súkromia a povolení, hoci zmeny nie sú markantné. Aplikácie v Android Q sa dajú nastaviť tak, aby používali informácie o polohe zariadenia vždy, alebo len keď je aplikácia používania, alebo nikdy. Aplikácie sa tiež blokujú, aby nevyskakovali na displej bez akéhokoľvek vstupu od používateľa, napríklad pre zobrazovanie upozornení. Po novom môžu zobraziť upozornenia namiesto úplného prerušenia toho, čo sa na displeji už deje.

V prípade fotografií budú aplikácie môcť požiadať o viac informácií z fotoaparátu o hĺbke záberu, čo umožní ešte viac efektov zaostrenia a rozmazania. Pribudnú aj na nové filtre a efekty pre mobilný fotoaparát a obľúbené aplikácie pre fotografie.

Prvá beta verzia operačného systému Android Q je zameraná predovšetkým na vývojárov a množstvo nových funkcií nebude dostupných, kým ich samotné aplikácie nebudú podporovať. Plná finálna verzia Android Q má naplánované vydanie v treťom štvrťroku 2019. Ešte predtým by sme sa mali dozvedieť aj pomenovanie systému po nejakej ďalšej sladkosti.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Google).