Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový Huawei Y6 2019 prináša moderné funkcie v dostupnom balení

Nový Huawei Y6 2019 prináša moderné funkcie v dostupnom balení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Huawei uviedla na slovenský trh novinku Y6 2019 a hoci tento smartfón patrí medzi inteligentné zariadenia z nižšej cenovej kategórie, neuberá sa cestou kompromisov. Zariadenie, naopak, ponúka moderné vlastnosti a funkcie, s ktorými sa v konkurencii rozhodne nestratí.

Dá sa preto očakávať, že bude sláviť úspech najmä u mladších užívateľov, ktorí sa, pokiaľ ide o technológie, neuspokoja s málom, no zároveň nechcú, aby im výdavky prerástli cez hlavu. A to minimálne z troch dôvodov:

Veľký displej novej generácie

 

Ešte pred niekoľkými rokmi sa výrobcovia telefónov usilovali o to, aby ich zariadenia boli čo najmenšie. S nástupom smartfónov sa však tento trend obrátil - vo svete multimédií a sociálnych sietí sa veľký a kvalitný displej stáva dôležitým kritériom pri výbere telefónu. Medzi dôvody neustále rastúcej popularity veľkých displejov patrí sledovanie seriálov, prezeranie fotiek alebo pohodlné hranie hier.

Huawei Y6 2019 túto požiadavku bez ťažkostí spĺňa. Jeho FullView displej novej generácie s veľkou uhlopriečkou 6,09 palca je bezrámčekový a môže sa pochváliť HD+ rozlíšením (156x720). Špeciálna funkcia navyše umožňuje obrazovku rozdeliť na dve časti pre zobrazenie dvoch rôznych aplikácií zároveň.

Napriek tomu, že je displej skutočne veľkorysý, tvoria spolu s telefónom kompaktný celok, ktorý sa ľahko ovláda a príjemne drží v ruke. Dojem z dizajnu umocňuje malý výrez v tvare kvapky, kam sa nasťahoval predný fotoaparát a senzory pre funkciu, ktorá bola ešte donedávna vyhradená pre smartfóny s vysokou cenovkou.

Huawei Y6 2019

Sofistikované odomykanie tvárou a slušná foto výbava

 

Huawei Y6 2019 ide proti prúdu a vo svojej cenovej kategórii ponúka funkciu odomykania tvárou, ktorú napríklad nájdeme aj v najnovšej vlajkovej lodi Huawei P30 Pro. Presné snímanie najmenších detailov tváre užívateľa kontroluje vyspelý algoritmus, riadený umelou inteligenciou.

Zaujíma vás, aký dlhý čas potrebuje smartfón, aby vyhodnotil, či sa "pozerá" do tváre práve svojmu majiteľovi? Žiadne vyčkávanie sa nekoná, k rozpoznaniu tváre telefón potrebuje len 900 milisekúnd, teda necelú sekundu. Táto funkcia je natoľko pohodlná, že si na ňu každý ľahko zvykne. Možnosť aktivovať svoj telefón prakticky jediným pohľadom je v súčasnosti veľkým lákadlom.

Zariadenie poteší aj foto výbavou. Zadný snímač fotoaparátu má 13 Mpx, clonové číslo f/1.8 a PDAF zaostrovanie. Taktiež dokáže natáčať videá vo Full HD rozlíšení. Predný fotoaparát s rozlíšením 8 Mpx sa zas postará o perfektné selfie zábery.

Huawei Y6 2019

Spojenie zábavy a výkonu

 

Pri výbere telefónu je dôležité sledovať nielen vonkajšie parametre zariadenia, ale aj softvérové vlastnosti. Nech by bol telefón akokoľvek štýlový, ak by sa neustále zasekával, zrejme by svojho majiteľa príliš dlho netešil.

Huawei Y6 2019 disponuje užívateľským prostredím EMUI 9 a najnovším operačným systémom Android 9. Vďaka nemu telefón plynulo a spoľahlivo beží aj počas náročnejších úkonov. Svižný a bezproblémový chod smartfónu zaisťuje štvorjadrový procesor s taktom 4 x 2,0 GHz v kombinácii s 2 GB operačnou pamäťou.

Nesklame ani vnútorná pamäť telefónu. Novinka pojme až 32 GB dát. To ale nie je zďaleka všetko, základnú pamäť je však možné jednoducho "nafúknuť" pomocou microSD karty, a to až na kapacitu 512 GB.

Kapacita batérie dosahuje 3020 mAh a má inteligentnú funkciu spotreby. V ďalšej výbave nechýba LTE, Wi-Fi, Bluetooth, FM rádio ani čoraz zriedkavejší 3,5 mm jack pre pripojenie akýchkoľvek štandardných slúchadiel.

Huawei Y6 2019

Cena a dostupnosť

 

Na Slovensku sa novinka Y6 2019 bude predávať v troch farbách - Sapphire Blue (modrá), Amber Brown (hnedá) a Midnight Black (čierna). Od začiatku apríla je k dispozícii u maloobchodných predajcov za odporúčanú cenu 159 eur (modrá a čierna verzia), resp. 169 eur (hnedá verzia). Smartfón zaradia do ponuky v priebehu apríla aj všetci traja slovenskí mobilní operátori.

Huawei Y6 2019

(Zdroj: Tlačová správa Huawei)