Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fotoaparáty v smartfónoch Huawei P30 a P30 Pro prekonajú vaše očakávania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite si ešte spomeniete na to, ako smartfón P20 Pro z dielne čínskej spoločnosti Huawei prekvapil fotografiami, ktoré zachytil jeho zadný fotoaparát. O ešte väčšie prekvapenie sa postaral výrobca aj pri novom modeli P30 Pro. Vďaka novému obrazovému snímaču vidí dokonca aj v úplnej tme. No a jeho optický zoom sa dostal vďaka integrovanému periskopu až na 5 násobok. Musíme však povedať, že to ešte stále nie je všetko. Poďte sa teda na to pozrieť.

Čínsky výrobca mobilných telefónov Huawei si pre uvedenie svojej najnovšej série P30 zvolil mesto Paríž. Zrejme aj preto, že pre viacerých používateľov môže byť smartfón aj istým druhom módneho doplnku. Modely P30 a P30 Pro tento trend potvrdzujú svojim štýlovým dizajnom, ktorý kladie dôraz na minimalistickú estetiku a farebné prevedenia, ktoré sú inšpirované samotnou prírodou.

Prednú stranu oboch smartfónov pokrýva displej s jemným rozlíšením FHD+ a v sebe má integrovanú aj technológiou snímania odtlačkov prstov. Jeho plochu narúša len miniatúrne vykrojenie pre prednú kameru a senzory pre bezpečné odomykanie rozpoznávaním tváre.

No najväčšiu pozornosť určite priťahuje nový, zadný komplexný fotografický systém, ktorý vznikol v spolupráci so spoločnosťou Leica. Je zložený z hlavného objektívu s rozlíšením 40 megapixelov, ktorý dopĺňa ultra širokouhlý objektív s rozlíšením 20 megapixelov a 8 megapixelový teleobjektív, ktorý dokáže priblížiť naozaj zaujímavé detaily.

„Používame dizajn periskopu, ktorý umožní až 5 násobné optické priblíženie a 10 násobné hybridné priblíženie. Nič sa však v obraze neupravuje, je to bezstratové. Úroveň digitálneho priblíženia sa pritom dostala až na 50 násobok,“ vysvetľuje pán Peter Gauden, Huawei Consumer Business Group.

Smartfón P30 Pro dostal navyše do vienka aj štvrtý snímač, pod ktorým sa ukrýva špeciálny senzor s názvom Time of Flight. Ten slúži pre simulovanie viacero úrovní ostrosti pozadia a funguje na podobnom princípe ako sonar netopierov.

„Vysiela zo zariadenia svetlo a nahráva ako dlho mu trvá, kým sa dostane späť do fotoaparátu. Vďaka tomu si vytvorí obraz o objektoch, ktoré sú pred objektívom a ako ďaleko sú od neho vzdialené.“

Do novej dimenzie mobilného fotografovania vás zoberie i obrazový snímač SuperSpectrum. Ten má veľkosť väčšiu ako pol palca a novou technológiou dokáže zachytiť až o 40 percent viac svetla ako bežné snímače.

„Po mechanickej stránke tu máme svetelnú citlivosť f 1,6, ktorá je menšia ako sa bežne používa v smartfónoch. A tiež máme oveľa vyššiu schopnosť citlivosti ISO. S P30 Pro môžeme dosiahnuť úroveň ISO až 409600.“

Snímač SuperSpectrum sa od tradičného líši najmä tým, že nahrádza zelené body snímača žltými. Vďaka tejto svetelnej informácii získa používateľ lepšie zábery bez ohľadu na svetelné podmienky. A to dokonca aj bez použitia statívu.

„Vo vnútri je zabudovaný systém optickej stabilizácie obrazu a tiež stabilizačný systém s umelou inteligenciou.“

Oba stabilizačné systémy sa dajú využiť aj pri snímaní videí, ktoré si používateľ môže okoreniť rôznymi špeciálnymi efektmi a kreatívnymi režimami. Novinkou je režim Dual-View pre záznam rôznych videí súčasne.

„Použitím širokouhlého objektívu získate široký obraz o tom, čo sa deje a v kombinácii s hlavným snímačom fotoaparátu sa zasa k snímanému objektu môžete priblížiť,“ dodáva pán Peter Gauden, Huawei Consumer Business Group.

Nadšenci selfie fotografií si prídu na svoje s prednou kamerou, ktorá oproti predchádzajúcej generácii zvýšila svoje rozlíšenie až na 32 megapixelov.

Aby si používateľ užil svoj smartfón čo najdlhšie, výrobca nešetril ani na kapacite batérie. P30-tka sa môže pochváliť 3650 mAh batériou, zatiaľ čo P30 Pro sa dostala až na 4200 mAh.

„40 wattové nabíjanie doplní batériu na 70 percent kapacity len za 30 minút a netreba zabudnúť ani na reverzné nabíjanie, pomocou ktorého smartfón nabije napríklad aj zubnú kefku,“ hovorí pán Rex Liu, Huawei Technologies Czech Republic.

Vlajkové lode P30 a P30 Pro posúvajú latku v oblasti mobilnej fotografie a videa opäť o niečo vyššie. V kombinácii s výkonným hardvérom a vysokou výdržou batérie sa z nich môže stať každodenný šikovný nástroj zabalený do elegantného dizajnu, ktorý bude priťahovať pozornosť okolia.