Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Motorola one vision vyčaruje pekné zábery aj z večerného fotenia

Motorola one vision vyčaruje pekné zábery aj z večerného fotenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Motorola je známa tým, že spotrebiteľom prináša cenovo dostupné smartfóny, ktoré sa snažia vo svojej triede vyniknúť technológiami a funkciami, ktoré sú skôr výsadou prémiových vlajkových lodí. Najnovší model motorola one vision nás pritom príjemne prekvapil najmä svojim 48 megapixlovým fotoaparátom, ktorý dobre vidí aj tam, kde je nedostatok svetla.

Nový smartfón motorola one vision už na prvý pohľad zaujme svojim štýlovým spracovaním. Zadná strana, vyrobená z odolného skla 4D Corning Gorilla, je vyhotovená v modernom prevedení v gradientných farbách, ktoré jemne menia odtieň podľa dopadu svetla. Na Slovensku sú pritom dostupné modely v zafírovej alebo bronzovej farbe. Už tradične zaoblený tvar a štíhle telo pomáhajú k tomu, že one vision sa naozaj pohodlne drží v dlani a dá sa jednoducho používať s jednou rukou.

Môže za to aj fakt, že výrobca vybavil smartfón veľkým 6,3 palcovým displejom, ktorý je však vďaka pomeru strán 21 : 9 o niečo užší, v porovnaní s väčšinou súčasných telefónov na trhu. Displej s označením Cinema Vision má rozlíšenie Full HD+ (1080 x 2520 pixlov), s hustotou približne 432 pixlov na palec. Práve vďaka jeho výnimočnému pomeru strán a jasným a sýtym farbám si môže používateľ prehĺbiť svoj zážitok z pozerania filmov a videí.

motorola one vision

motorola one vision

Video sa dá jednoduchým roztiahnutím prstov na displeji dokonca prispôsobiť formátu 21 : 9, no divák samozrejme stratí orezaním časť z obrazu, keďže zdroj má iný pomer strán. No aj tak to môže byť efektívna funkcia, najmä pri pozeraní bežných videí z rôznych streamovacích portálov, no nehodí sa to príliš na filmy, najmä ak sú s titulkami. Cinema Vision displej navyše prispieva k prehľadnosti pri bežnom obsahu, ako sú aplikácie alebo prezeranie webové stránky. Navodzuje dojem akoby väčšej plochy.

Okraje okolo displeja sú relatívne úzke a aj motorola one vision sa pridáva k súčasnému narastajúcemu trendu odstránenia horného výrezu s predným fotoaparátom. Ten si svoje miesto našiel v malom okrúhlom výreze priamo v displeji. Je umiestnený v ľavej hornej časti, no priznám sa, že som si na malý ohraničený kruh v displeji musel chvíľku zvykať, no potom si ho človek už ani neuvedomuje. Aplikácie sa aj tak prispôsobia digitálnym orezaním a prekážať by mohol len pri pozeraní svetlejších scén vo videách.

motorola one vision

motorola one vision

Keď sme sa už dostali k tomu prednému fotoaparátu, treba podotknúť, že nadšenci selfie si prídu na svoje. Výrobca nešetril a jeho rozlíšenie sa tak vyšplhalo až na 25 megapixlov. Vďaka technológii Quad Pixel sa dajú autoportréty snímať aj v slabších svetelných podmienkach, no samozrejme nechýba možnosť nastavenia hĺbky ostrosti pozadia a ani rôzne „beauty“ efekty, ako napríklad osvetlenie portrétu.

No zrejme to najlepšie na novom smartfóne motorola one vision nás čaká na zadnej strane. Tu sa, okrem snímača odtlačku prstov s logom Motorola, nachádza duálny fotoaparát, ktorý sa môže pochváliť snímačom s enormne vysokým rozlíšením až 48 megapixlov. Ten funguje na technológii Quad Pixel, ktorá kombináciou štyroch pixlov do jedného 1,6 µm veľkého pixlu poskytne štvornásobnú svetelnú citlivosť. Výsledné 12 megapixlové snímky sú tak ostré, s nižším zašumením obrazu.

motorola one vision

motorola one vision

Rozmazanie fotografií a dokonca aj videí pomáha redukovať optická stabilizácia obrazu, ktorá sa v režime nakrúcania videa dá samozrejme aj vypnúť pre zvýraznenie efektu nakrúcania z ruky ako filmového výrazového prostriedku. So 48 megapixlovým duálnym fotoaparátom sa dajú pritom pekné fotky nasnímať nielen za jasného denného svetla, no aj v poriadne tmavom prostredí a to aj s automatickým nastavením fotenia. Je to možné s pomocou nového režimu Nočné videnie, ktorý dokáže vytiahnuť prekvapivo viditeľné detaily aj tam, kde si normálny režim neporadí ani s bleskom. Treba však fotiť na miestach, kde sa nachádza aspoň nejaký zdroj svetla. Režim nie je príliš vhodný pre fotografovanie pohyblivých objektov, keďže dochádza k rozmazaniu pri vypočítavaní finálnej snímky.

motorola one vision

motorola one vision

Pokročilé funkcie predného a zadného fotoaparátu sú poháňané umelou inteligenciou. Schopnosti strojového učenia jej zabezpečuje osemjadrový procesor s taktovacou frekvenciou 2,2 Ghz. Smartfón motorola one vision disponuje 4 GB operačnej pamäte RAM a kapacita vnútorného úložiska je až 128 GB. Komu by to bolo málo, môže si s microSD kartou pridať ďalších až 512 GB. Navyše sa fotografie dajú ukladať na neobmedzenom úložisku Google Photos, takže s priestorom by naozaj nemal byť problém.

Fotografie vyhotovené s motorola one vision v automatickom nastavení bez úprav:

Smartfón je svižný a zvláda aj najnovšie mobilné hry, hoci v niektorých prípadoch sem tam cítiť nejaké to seknutie, najmä pri poriadne náročnej hre. Pri dlhšom používaní v maximálnej záťaži môže komfort znížiť teplejšie telo, no v tejto kategórii smartfónov to nie je nič výnimočné. Na druhú stranu však motorola one vision vydrží pri bežnom používaní po celý deň. Aktívnejší používatelia si batériu s kapacitou 3 500 mAh môžu vďaka technológii TurboPower nabiť z 0 na 20 percent kapacity už za 15 minút nabíjania. Plná kapacita sa dosiahne asi po dvoch hodinách nabíjania. V pohotovostnom režime dokáže smartfón bez problémov prežívať približne 5 až 6 dní.

Fotografie vyhotovené s motorola one vision v automatickom nastavení bez úprav:

Motorola one vision má predinštalovaný operačný systém Android 9 Pie s jednoduchým rozhraním Adroid One. Prívržencov značky potešia aj vybrané šikovné funkcie z Moto Akcie a Moto Obrazovka, zatiaľ čo noví používatelia si ich rýchlo osvoja. Vďaka spolupráci so spoločnosťou Google pritom majiteľ smartfónu získa mesačné bezpečnostné aktualizácie po dobu až troch rokov a dostane aj dve veľké aktualizácie operačného systému na verzie Android Q a Android R.

Nový smartfón strednej triedy motorola one vision v štýlovom prevedení prináša prémiové funkcie pre všetkých a okrem bežných spotrebiteľov by si mohol nájsť uplatnenie aj ako firemný telefón. Podčiarkuje to aj jeho rozumne nastavená cena.

Porovnanie nasnímaných záberov s vypnutým a zapnutým režimom Nočné videnie: